Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: laboral
Manifest de la XCT contra els pactes socials (Cat / Cast)
22 abr 2005
PER UN SINDICALISME DE CLASSE,
ACABEM AMB ELS PACTES SOCIALS

La Xarxa contra els Tancaments i la Precarietat fa públic aquí la seva anàlisi dels darrers Pactes Socials signats per les direccions de CC.OO. i d’UGT, tant en l'àmbit estatal com a Catalunya.

Considerem que una vegada més els dirigents de les centrals sindicals, encara majoritàries, han signat acords que perjudiquen a curt i a mitjà termini les condicions laborals i socials dels treballadors i treballadores de l’Estat espanyol i de Catalunya en particular.

Malauradament tenim ja bastants anys d’experiència del que signifiquen pactes com els recentment signats. Ja ningú no es pot creure les «bones intencions» dels que signen sense consultar els treballadors afectats ni els mateixos afiliats que diuen representar. Necessiten, com en anys anteriors, afirmar que gràcies a aquests pactes milloraran les condicions de vida i de treball dels assalariats, però la realitat els fa quedar, any darrere any, com a mentiders.

Els dirigents sindicals de CC.OO. i d’UGT estan tan instal·lats en el sistema de la falsa democràcia burgesa que usen els mateixos mètodes que els dirigents dels partits polítics que donen suport a les formes actuals d’explotació capitalista. Usen la mentida, s’hi habituen, no fan mai cap reflexió autocrítica, ni dimiteixen quan la realitat demostra que van enganyar la majoria d’assalariats, o com a mínim van intentar-ho (ja que cada cop són menys creguts i respectats).

Ens van enganyar quan van qualificar de positius l’ANE, l’AMI, l’AES i tots els pactes socials que van donar continuïtat a aquests. Ens van enganyar quan van signar els Pactes de Toledo i recomanar (com encara fan) els plans privats de pensions.

La realitat ha anat demostrant com, amb aquests pactes, a part les declaracions de bons propòsits i intencions mai complertes, els assalariats hem perdut drets laborals i socials: 1) La precarietat laboral s’ha incrementat (el 33 % dels contractes són temporals, el triple que la mitjana de la UE); 2) la durada dels contractes ha disminuït tant que s’han generalitzat els contractes de sols unes hores; 3) el càlcul de la pensió de jubilació dóna una quantia econòmica inferior a la que normalment es tenia abans dels Pactes de Toledo, mentre la Seguretat Social (contra les prediccions proclamades pels mentiders citats) ha incrementat enormement els seus ingressos i disponibilitats econòmiques; 4) les facilitats donades per la legislació a les empreses per a «deslocalitzar-se» han augmentat, perdent els treballadors el dret a ser els creditors prioritaris de l'explotador que marxa a altres països a seguir la seva rapinya; 5) les indemnitzacions per acomiadament han passat de 45 dies per any, com a norma obligada, a sols una mitjana real de 25 dies, i encara ho volen seguir retallant amb la falsa excusa de «la necessària» competitivitat de les empreses; 6) s'han donat congelacions, quan no pèrdues, del poder adquisitiu dels salaris, i queden tots els increments de productivitat com a guany net dels empresaris (aquests han vist incrementar, l’any 2004, els seus beneficis declarats en un 18,6 %, mentre que els salaris pujaven el 2,9 %); 7) la negociació col·lectiva ha deixat de ser un període de lluita i d’organització dels treballadors enfront dels explotadors; 8) s’ha transformat el llenguatge, per debilitar la confrontació, amagant la real lluita de classes darrere «les diferents opinions dels agents socials»; 9) l’atur ha seguit situat en xifres inacceptables per a qualsevol sindicalista que es cregui la seva feina...

Els darrers pactes socials, ara fa poc signats, van pel mateix camí: accepten la globalització capitalista i els seus continguts (sense ni aprofitar la lluita unitària per «Un altre Món és Possible»): a) Promouen la moderació salarial i accepten les desvinculacions de la patronal; b) frenen les mobilitzacions dels treballadors; c) desmobilitzen i aïllen les lluites; d) accepten l’IPC calculat amb els criteris del Govern, en lloc de reclamar un IPC controlat pels treballadors; e) valoren, igual que en els anteriors pactes socials, com a conquestes imprecisos compromisos de la patronal; f) a través dels comitès d’empresa, donen més drets a la patronal a controlar els treballadors quan estan de baixa; g) valoren com un avenç la simple referència a les lleis generals en el tema de violència de gènere; h) accepten la productivitat (sempre controlada per l’empresari) com a referència per a increments superiors a l'IPC; i) no prenen cap mesura eficaç per disminuir els accidents laborals que van emportar-se la vida de 1.443 treballadors l’any 2004... En resum: mantenen la precarietat laboral.

Ara, a més, les cúpules sindicals estan negociant, amb el Govern i la patronal, una nova reforma de les lleis laborals i del sistema de pensions per a l’aplicació a l’Estat espanyol de l'«Estrategia Europea de Empleo» (EEE), elaborada per la UE. Com que una vegada més negocien a l'esquena dels treballadors, i la UE ja sabem quins interessos defensa, temem no equivocar-nos en dir que res de bo no sortirà d’aquesta negociació.

Volem recordar que sempre, davant la pràctica sindical que més amunt denunciem, el real sindicalisme de classe que reivindiquem ha sabut combinar la pressió amb la signatura d’acords. Aquests acords sols poden ser favorables als treballadors si els empresaris es veuen obligats a fer concessions en funció de la força demostrada pels assalariats. Donar per segur, com fan els que han renunciat a la lluita de classes, que els burgesos faran millores per afavorir els treballadors és oblidar que la patronal existeix per obtenir el màxim de beneficis, i que aquests van estretament lligats al grau d’explotació que aconsegueixen.

Per això no és aventurat dir que, si es manté aquesta forma de dirigir els sindicats, la classe obrera anirà patint derrotes, perdent confiança en les estructures sindicals i, com ha succeït arreu del món, desconfiant dels sindicats que sols serveixen per apuntalar els capitalistes. El més clar exemple d’aquesta aberració, seguint el que feren els sindicats peronistes, ha estat darrerament l'actuació dels sindicats veneçolans, que van arribar a donar suport al cop d’Estat contra Chávez. Fem una crida als afiliats classistes de CC.OO. i UGT contraris a aquests pactes a fer una forta oposició a les seves respectives direccions per forçar un canvi radical en la forma de funcionar d’aquests sindicats.

Nosaltres treballem precisament per impulsar la coordinació i l'eficàcia de totes les opcions sindicals de classe, respectant la seva història (alguna realment llarga) i independència.
Tenim bons exemples que per aquest camí el sindicalisme de classe recuperarà protagonisme en la nostra societat, des del 1r de Maig del 2004 fins a les variades lluites contra els tancaments (de Sintel a Miniwat), passant pel darrer 11 de Setembre.

Maig de 2005

XARXA CONTRA ELS TANCAMENTS I LA PRECARIETAT

____________________________________


POR UN SINDICALISMO DE CLASE,

ACABEMOS CON LOS PACTOS SOCIALES


La Xarxa contra els Tancaments i la Precarietat hace público aquí su análisis de los últimos Pactos Sociales firmados por las direcciones de CC.OO. y de UGT, tanto en el ámbito estatal como en Catalunya.

Consideramos que, una vez más, los dirigentes de las centrales sindicales, todavía mayoritarias, han firmado acuerdos que perjudican a corto y a medio plazo las condiciones laborales y sociales de los trabajadores y trabajadoras del Estado español y de Catalunya en particular.

Desgraciadamente tenemos ya bastantes años de experiencia de lo que significan pactos como los recientemente firmados. Ya nadie se puede creer las «buenas intenciones» de los que firman sin consultar a los trabajadores afectados ni a los mismos afiliados que dicen representar. Necesitan, como en años anteriores, afirmar que gracias a estos pactos mejorarán las condiciones de vida y de trabajo de los asalariados, pero la realidad los hace quedar, año tras año, como mentirosos.

Los dirigentes sindicales de CC.OO. y de UGT están tan instalados en el sistema de la falsa democracia burguesa que usan los mismos métodos que los dirigentes de los partidos políticos que apoyan las formas actuales de explotación capitalista. Usan la mentira, se habitúan a ella, no hacen nunca ninguna reflexión autocrítica, ni dimiten cuando la realidad demuestra que engañaron a la mayoría de asalariados, o como mínimo lo intentaron (puesto que cada vez son menos creídos y respetados).

Nos engañaron cuando calificaron de positivos el ANE, el AMI, el AES y todos los pactos sociales que dieron continuidad a éstos. Nos engañaron cuando firmaron los Pactos de Toledo y recomendaron (como todavía hacen) los planes privados de pensiones.

La realidad ha ido demostrando cómo, con estos pactos, aparte las declaraciones de buenos propósitos e intenciones nunca cumplidos, los asalariados hemos perdido derechos laborales y sociales: 1) La precariedad laboral se ha incrementado (el 33 % de los contratos son temporales, el triple que la media de la UE); 2) la duración de los contratos ha disminuido tanto que se han generalizado los contratos de sólo unas horas; 3) el cálculo de la pensión de jubilación da una cuantía económica inferior a la que normalmente se tenía antes de los Pactos de Toledo, mientras la Seguridad Social (contra las predicciones proclamadas por los mentirosos citados) ha incrementado enormemente sus ingresos y disponibilidades económicas; 4) las facilidades dadas por la legislación a las empresas para «deslocalizarse» han aumentado, perdiendo los trabajadores el derecho a ser los acreedores prioritarios del explotador que marcha a otros países a seguir su rapiña; 5) las indemnizaciones por despido han pasado de 45 días por año, como norma obligada, a sólo una media real de 25 días, y todavía lo quieren seguir recortando con la falsa excusa de «la necesaria» competitividad de las empresas; 6) se han dado congelaciones, cuando no pérdidas, del poder adquisitivo de los salarios, y quedan todos los incrementos de productividad como ganancia limpia de los empresarios (éstos han visto incrementar, en el año 2004, sus beneficios declarados en un 18,6 %, mientras que los salarios subían el 2,9 %); 7) la negociación colectiva ha dejado de ser un período de lucha y de organización de los trabajadores frente a los explotadores; 8) se ha transformado el lenguaje, para debilitar la confrontación, escondiendo la real lucha de clases tras «las diferentes opiniones de los agentes sociales»; 9) el paro ha seguido situado en cifras inaceptables para cualquier sindicalista que se crea su trabajo...

Los últimos pactos sociales, hace poco firmados, van por el mismo camino: aceptan la globalización capitalista y sus contenidos (sin ni siquiera aprovechar la lucha unitaria por «Otro Mundo es Posible»): a) Promueven la moderación salarial y aceptan los «descuelgues» de la patronal; b) frenan las movilizaciones de los trabajadores; c) desmovilizan y aíslan las luchas; d) aceptan el IPC calculado con los criterios del Gobierno, en lugar de reclamar un IPC controlado por los trabajadores; e) valoran, igual que en los anteriores pactos sociales, como conquistas imprecisos compromisos de la patronal; f) a través de los comités de empresa, dan más derechos a la patronal para controlar a los trabajadores cuando están de baja; g) valoran como un avance la simple referencia a las leyes generales en el tema de violencia de género; h) aceptan la productividad (siempre controlada por el empresario) como referencia para incrementos superiores al IPC; i) no toman ninguna medida eficaz para disminuir los accidentes laborales, que se llevaron la vida de 1.443 trabajadores en el año 2004... En resumen: mantienen la precariedad laboral.

Ahora, además, las cúpulas sindicales están negociando, con el Gobierno y la patronal, una nueva reforma de las leyes laborales y del sistema de pensiones para la aplicación al Estado español de la «Estrategia Europea de Empleo» (EEE), elaborada por la UE. Como una vez más negocian a espaldas de los trabajadores, y la UE ya sabemos qué intereses defiende, tememos no equivocarnos al decir que nada bueno saldrá de esta negociación.

Queremos recordar que siempre, ante la práctica sindical que más arriba denunciamos, el real sindicalismo de clase que reivindicamos ha sabido combinar la presión con la firma de acuerdos. Estos acuerdos sólo pueden ser favorables a los trabajadores si los empresarios se ven obligados a hacer concesiones en función de la fuerza demostrada por los asalariados. Dar por seguro, como hacen los que han renunciado a la lucha de clases, que los burgueses harán mejoras para favorecer a los trabajadores es olvidar que la patronal existe para obtener el máximo de beneficios, y que éstos van estrechamente ligados al grado de explotación que consiguen.

Por ello no es aventurado decir que, si se mantiene esta forma de dirigir los sindicatos, la clase obrera irá padeciendo derrotas, perdiendo confianza en las estructuras sindicales y, como ha sucedido en cualquier parte del mundo, desconfiando de los sindicatos que sólo sirven para apuntalar a los capitalistas. El más claro ejemplo de esta aberración, siguiendo lo que hicieron los sindicatos peronistas, ha sido últimamente la actuación de los sindicatos vezolanos, que llegaron a apoyar el golpe de Estado contra Chávez. Hacemos un llamamiento a los afiliados clasistas de CC.OO. y UGT contrarios a estos pactos a hacer una fuerte oposición a sus respectivas direcciones para forzar un cambio radical en la forma de funcionar de estos sindicatos.

Nosotros trabajamos precisamente para impulsar la coordinación y la eficacia de todas las opciones sindicales de clase, respetando su historia (alguna realmente larga) e independencia.

Tenemos buenos ejemplos de que por este camino el sindicalismo de clase recuperará protagonismo en nuestra sociedad, desde el 1º de Mayo de 2004 hasta las variadas luchas contra los cierres (de Sintel a Miniwatt), pasando por el último 11 de Septiembre.

Mayo de 2005

XARXA CONTRA ELS TANCAMENTS Y LA PRECARIETAT

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Manifest de la XCT contra els pactes socials (Cat / Cast)
24 abr 2005
Vaya ejemplos: Sintel i Miniwatt...

Nos llevareis a la ruina:

¡Pan para hoy y hambre para mañana!

Abajo los sindicatos amarillos

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more