Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sanitat
La privatització de la Sanitat Pública
23 feb 2005
La privatització de la Sanitat Pública o de com obtindre beneficis privats dels impostos de tots.
· Els ciutadans de La Marina Alta porten des de fa uns 15 anys, aproximadament, patint una deficient atenció sanitària, especialment l'especialitzada, degut a l'estat continu de saturació i massificació que pateix l'Hospital Comarcal de Dénia i la manca de voluntat política per millorar els serveis i prestacions de la sanitat pública als seus ciutadans. La Marina Alta té un dels ratios més pobres d'Europa en quant a nombre de llits i especialistes per habitant, ratios que s'agreujen a l'època estival on la població a la comarca gairebé es triplica.

· Després d'innumerables queixes i demandes, especialment per part dels treballadors de la sanitat, el mes de maig passat, en periode pre-electoral, la Conselleria de Sanitat anuncià a totes veus la intenció d'ampliar per fi l'Hospital Comarcal de Dénia i plantejar-se la construcció d'un nou hospital primari que seria construit al sud de la comarca (Teulada, Benissa i Calp), on el dèficit sanitari és especialment greu si es té en compte la quantitat de quilòmetres que han de fer els habitants d'aquests pobles per rebre assistència hospitalària (hi ha estudis epidemiològics que demostren que aquests ciutadans tenen una esperança de vida substancialment menor davant d'un quadre agut (un infart, un politraumatisme, una situació quirúrgica urgent, etc.) que la dels ciutadans del centre-nord de la comarca (Xàbia, Pedreguer, Dénia...).

· Arribaren les eleccions, les guanyà el PP amb majoria absoluta, prengué possessió del càrrec de Conseller de Sanitat En Vicente Rambla i, obeïnt ordres dels superiors, que no estan a València sinò a Madrid, es presentà un plàcid matí de setembre a Dénia per anunciar el canvi de plans de la Conselleria: ni s'ampliarà l'actual hospital ni s'en farà un al sud de la comarca, s'ho han pensat millor i el que faran serà construir-ne un nou ben gran i ben bonic. Perdó, se m'oblidava, amb l'única peculiaritat que serà de gestió privada.

· Sense entrar en valoracions polítiques, si els sembla ho deixarem per un altre dia, ¿què suposa que un hospital públic siga de gestió privada?

a) la sanitat pública té com a finalitat fer efectiu el nostre dret a la protecció de la salut, la gestió privada té l'objectiu d'obtindre beneficis amb la nostra salut.

b) la gestió privada funciona de forma que una empresa o grups d'empreses es faran càrrec de la gestió dels serveis sanitaris de tota la comarca a canvi d'una quantitat fixa de diners que rebrà de la Conselleria per nombre d'habitants. I a més a més la Generalitat pagarà les despeses que origine l'atenció de tots aquells pacients que no estiguen censats a la comarca.

c) Per tant, a l'empresa gestora l'interessarà més atendre als pacients âde foraâ? i als segurs privats , que cobraran a part per ells, que als propis habitants de la comarca que ja han cobrat per davant independentment de que se'ls haja atés o no. Ãs a dir, es mantindran o s'incrementaran les llargues llistes d'espera per als pacients de l'Ãrea en les especialitats més demandades.

d) es desviaran els pacients amb malalties cròniques a altres centres. Les persones amb estàncies hospitalàries llargues no són rentables per a la gestió privada.

e) es reduiran costos a costa de la qualitat assistencial,

- reducció progressiva de les prestacions i serveis,

- reducció de la qualitat dels materials utilitzats,

- sobrecàrrega en tasques i hores de treball per al personal sanitari, perjudicant així l'atenció del pacient,

- disminució de l'atenció directa dels especialistes,

- i una pèrdua del dret fonamental a la igualtat d'accés a la sanitat. L' empresa donarà prioritat als pacients ectòpics o amb segurs privats, ja que d'ells obtenen més beneficis.

· Davant d'aquesta situació, els ciutadans l'únic que podem fer és mobilitzar-nos contra aquests plans. Ãs per això que s'ha creat la COORDINADORA EN DEFENSA DE LA SANITAT PÃBLICA DE LA MARINA ALTA, que és una entitat d'iniciativa cívica de la que formen part més d'un centenar d'associacions, entitats, sindicats i la majoria dels partits polítics de la comarca.

· En una altra ocasió, si els sembla, anirem descobrint les empreses que construiran, equiparan, dotaran, gestionaran i participaran del nou hospital i de les casuals relacions existents amb alts càrrecs i responsables del Partido Popular.

Vicent Salvà

Portaveu del Col.lectiu Aixa i membre de la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública de La Marina Alta
Mira també:
http://www.aixa-pedreguer.com/v2/article10.htm

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La privatització de la Sanitat Pública
10 nov 2005
crec que ho haurien de prohibir
Sindicat Terrassa