Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
El voluntariat salva La Murta del foc
20 feb 2005
El paratge natural La Murta i La Casella, a Alzira, ha tornat a ser amenaçat per les flames. Per tercera vegada des de la transició, l'acció del voluntariat i els ecologistes l'ha salvat de ser devastat pel foc.
Voro Pérez.

Eren quasi les onze de la nit, quant es donà l’alarma. Els voluntaris s’anaven avisant telefònicament. En menys de mitja una vintena de ciutadans s’enfundaven els granotes ignífugs color taronja i, després d’haver carregat els equipaments d’extinció lleugers, partien els dos primers grups en cotxes particulars cap al Monestir. El tercer grup encara tingué que esperar altre quart d’hora a que arribaren els vehicles municipals de Protecció Civil. Un retén es quedà en el local esperant possibles retardats, i quant en foren prou per formar altre grup, partiren també en cotxe particular. En total vint-i-cinc voluntaris i una voluntària.

Quant eixiren de les seues cases cap al local del Voluntariat d’Alzira contra els incendis forestals, la silueta de les serralades del Paratge Natural Municipal de La Murta i La Casella, es retallava per davant de la rojor de les flames que, en la vesant est, consumien les pinades de Sant Sofí, en el terme municipal de Llaurí.

En arribar a la finca de La Murta, de propietat municipal, s’endinsaren per les seues pistes i sendes fins pujar a les cresteries del Cavall Bernat i de la Creu del Cardenal, on establiren una línia per evitar l’entrada de les flames en La Vall de La Murta.

Es tractava d’aturar el perill de que les flames s’endinsaren en La Murta, ja que si ho feien era molt possible que acabaren cremant-la. Es tractava d’evitar que es cremara per tercera vegada des de l’arribada de la democràcia.

L’actuació dels voluntaris fou decisiva, evitant l’entrada del foc, utilitzant les motxilles amb l’aigua i els ventafocs.
Mentre combatien les flames en la Creu del Cardenal, el front del foc, avivat pel fort vent es desplaçava cap a la capçalera del Barranc Negre implicant un perill greu atesa la quantitat de massa vegetal que allí es reprodueix per ser a l’ombria. Economitzant els escassos litres d’aigua, primer i a cops de ventafocs, en acabar-se aquella, els voluntaris davant els ulls incrèduls dels bombers, dels representants de la Generalitat, de la policia i de les autoritats locals, que contemplaven l’evolució de les flames des del fons de la vall, anaren reduint les flames impedint que el foc consumira l’emblemàtic tresor dels alzirencs.

A partir de les cinc i fins les vuit hores del dia que entra en vigor el Protocol de Kyoto, els esgotats voluntaris, àgils, lleugers i hàbils en moure’s per les seues serres, malgrat la foscor de la nit, tornaven a les seues cases orgullosos d’haver complit amb el seu deure. Les seues muntanyes s’havien salvat. De no haver estat per la intervenció del VACIF, els titulars d’avui serien com en les darreres dues ocasions, Fuego, sudor y lágrimas, La Murta pasto de las llamas.

>> Un poc d'història

Diuen que l’home es capaç d’entropessar dues vegades en la mateixa pedra. Revisant les actuacions passades es pot evitar la tercera entropessada.

En juliol de l’any 1983 es cremà La Murta per primera vegada. El desastre fou total, per la desgracia de la pèrdua i per la desastrosa intervenció. Els presidents del Centre Excursionista d’Alzira,Voro Pérez i de la Societat Alzirenca de Muntanyers, Rafel Matoses, feren públiques unes recomanacions a les autoritats polítiques per a evitar entropessar per segona vegada.

En setembre de 1992, en tornar a cremar-se, els ecologistes culpabilitzaven a la classe política per no haver aprés res del primer incendi i assumint la incapacitat d’aquella, decidien organitzar-se per a no dependre de les actuacions dels polítics. Conseqüència del segon incendi es creà el VACIF.

En febrer de 2005, el Voluntariat d’Alzira contra els incendis forestals, ha evitat que la Murta es cremara per tercera vegada.
La majoria dels voluntaris, s’han dutxat i s’han anat a treballar amb la satisfacció del deure complit. Els polítics, a hores d’ara encara no han elaborat, ni siquiera un Pla d’extinció d’incendis.
Altre dia amb més temps parlarem de la protecció de la nostra Serra, i de com els polítics la consideren.

*Coordinador de Xàrquia: alternatives-Ecologistes en acció.
Co-Fundador del Voluntariat d’Alzira contra els incendis forestals.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat