Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : ecologia : especulació i okupació
No a la macro-urbanització de Querol!!!
31 gen 2005
A Querol, un poble de muntanya de l'Alt Gaià, hi volen construir una macro-urbanització de 1000 vivendes!!
MANIFEST PER AL DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE DE QUEROL
Querol (Alt Camp) és un municipi de 72 Km2 situat a lâAlt Gaià en un espai que fa de transició entre el sistema Mediterrani central, unitat a la qual pertany, i la Depressió Central oriental. Aquesta peculiar situació geogràfica queda reflectida tant a nivell bioclimàtic com biogeogràfic i és un exponent de la seva singularitat i diversitat. Ãs per aquest motiu que Querol compta amb 2.470 hectàrees protegides, declarades espai dâinterès natural (PEIN). A més dâaquests paisatges dâuna gran bellesa tenim la vall del riu Gaià, esglésies romàniques i nombrosos castells construïts al segle X durant les batalles entre sarraïns i cristians.
En el Ple de lâAjuntament de Querol de 18 de desembre de 2004, es va aprovar per 4 vots a favor (PSC més lâAlcalde del grup mixt) i 3 en contra (CIU), lâinici del nou Pla dâOrdenació Urbanística Municipal (POUM) i lâavantprojecte de dos nous plans parcials per al Municipi de Querol.
Fa un any i mig es va aprovar per unanimitat lâavantprojecte dâordenació municipal de Querol que preveia la reducció de les 1.870 ha urbanitzables a 530 ha. Ara, després del canvi en lâequip de govern del Consistori, sâha aprovat lâinici del nou POUM amb 1.010 ha. urbanitzables. No entenem aquest canvi de posicionament dâalguns regidors quan en lâanterior pla, recolzat per tothom, també hi estaven a favor.
A Querol també tenim 5 urbanitzacions construïdes als anys 60 i 70, al vessant oposat dâon es troba el poble de Querol, que estan mancades de molts serveis. Aquestes urbanitzacions si algun dia sâacabessin dâurbanitzar podrien allotjar fins a 20.000 persones.
Actualment al nucli de Querol hi ha unes 40 cases de les quals menys dâuna desena estan ocupades tot lâany. En el projecte dels nous plans parcials sâinclou la construcció de 56 nous habitatges en tres fases com a ampliació, just a sota del poble (pla parcial de Ca lâIsidret) i la barbaritat de 1.026 nous habitatges (pla parcial de la Roca Corba) dalt dâuna muntanya situada sobre el poble. Costa de creure que en un poble on ara no viuen més de 15 persones tot lâany i de 40 els cap de setmana pugui acollir 1.082 nous habitatges i unes 3.500 persones. Per a un creixement sostenible del nostre poble creiem necessaris plans urbanístics racionals i, amb una ampliació de 56 cases, la qual cosa ja suposaria doblar-ne la quantitat, ja nâhi hauria més que suficient per a garantir un creixement del poble.
Portar a terme aquesta nova urbanització de 1.026 habitatges (45 habitatges/ha) suposarà destrossar el vessant de la muntanya de Montagut (Serra dâAncosa) que encara es troba verge. A més de les conseqüències dâencabir 3.500 persones al mig dâuna muntanya envoltada per boscos dâalzines, roures, pi roig, pi blanc i pinassa; àrees protegides; espècies protegides com lâàliga perdiguera i el boix grèbol, alguns artròpodes endèmics o dâaltres com conills, cabirols, guineus...: Segurament, més perill dâincendis, destrucció de flora, reducció dâhàbitats per a la fauna, disminució de la qualitat del riu i destrucció del patrimoni paisatgístic que presenta el nostre municipi.
Demanem que es desestimi el nou pla dâordenació urbanística municipal (POUM) i el pla parcial de la Roca-corba.
Volem un desenvolupament sostenible del poble i de les urbanitzacions, respectuós amb lâentorn i que aprofiti la singularitat del municipi, no que la malmeti.

GEPEC - PLATAFORMA SALVEM QUEROL salvemquerol ARROBA yahoo.es ; www.gepec.org
GEPEC- Carrer dâen Vilar 5, 2n â REUS Tel. 977-342604
ASSOCIACIà DE VE�NS DE QUEROL -Plaça Sant Sebastià nº7 bis 43816 QUEROL

Zona on es vol construir --> http://www.gepec.org/modules.php?set_albumName=Querol&op=modload&name=ga
Recollida de signatures --> http://www.gepec.org/ftp/Signatures-MANIFEST.doc
Mira també:
http://www.gepec.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: No a la macro-urbanització de Querol!!!
02 feb 2005
Ho he vist al telenotícies aquest migdia. Com sempre les coses són tractades amb un pragmatisme repugnant. Si no prosperen les al.legacions de la plataforma el projecte es tirarà endavant encara que es destrueixi el bosc, la muntanya i la mare que la va parir! Malgrat tot, els locutors recollien la controvèrsia i es deixava parlar dos segons a un representant del moviment d'oposició. La imatge de l'alcalde i regidor d'urbanisme ho deia tot (també les seves sigles): un hàbil promotor els havia embaucat i ara ells mostraven els plànols de la futura urbanització, mentre apareixia un "render" amb la visualització del conjunt. Era una notícia o mera promoció?
Re: No a la macro-urbanització de Querol!!!
04 feb 2005
Hola, sóc una veïna de Mas Bermell, una urbanització que pertany al municipi de Querol, lloc on he estat milions de vegades!! I vui dir que em sembla molt malament l'aprovació del POUM. Si us plau, que les persones que han aprovat aquest projecte pensin bé en el que suposaria per al poble i per a tot l'entorn que l'envolta. Sembla mentida que això ho hagin aprovat persones que són d'allà!
No pot ser, llutitem per un creixement sostenible del poble. Ja està bé! O es que els diners que guanyaràn amb això superen la bellesa del maravellós paisatge i fauna que envolten el poble!!
Re: No a la macro-urbanització de Querol!!!
01 mar 2005
aquesta macrourbanitzacio que els politics diuen que salvara el poble, no es res mes que pura especulacio, si ja tenim cinc urbanitzacions i no han crescut els serveis, que els fa pensar que aquesta si que ho fara?
Re: No a la macro-urbanització de Querol!!!
20 feb 2006
En l'Urbanisme d'avui, no te cabuda aquest tipús d'Urbanització.
Mantenir las existents donant els serveis necesaris es el que te que fer l'Ajuntament del Querol.
Es un desencert contra el que s'ha de lluitar.
QUEROL: Rocacorba em venda per més de 17 milions d'euros
27 feb 2006
QUEROL: ROCACORBA EN VENDA PER MÃS DE 17 MILIONS DâEUROS

Ja fa més dâun any de lâaprovació del POUM (Pla DâOrdenació Urbanística Municipal) i ara fa un any de la presentació de les alâ¢legacions per part de nombrosos veïns i la Plataforma Salvem Querol. En aquest temps lâAjuntament i lâarquitecte municipal del poble han estat incapaços de respondre a cap alâ¢legació. Després ens hem assabentat per la premsa que està preparant un nou POUM.
Des de la Plataforma, però, no tenim gaires esperances que el nou POUM es basi, en els principis de sostenibilitat i respecte a lâentorn que el âManifest per al creixement sostenible de Querolâ? recull, i que ha estat signat per més de 2.700 persones.
Durant tot aquest temps la Plataforma ha estat perseguida per lâajuntament. Després de canviar-nos el pany de la nostra Seu Social cedida pel mateix, enviar-nos les forces de lâordre als actes que fèiem, va denunciar en el jutjat de pau a 10 membres per unes pintades a lâasfalt de la carretera. Després del judici a que vam estar sotmesos, ara hem rebut la sentència dâabsolució.
No té cap més recurs lâajuntament per rebatre els nostres arguments?; potser és per que cada cop que parla el regidor dâurbanisme ens adonem de que el seu interès no es resoldre els problemes que arrossega el municipi en el camp de lâurbanisme si no que més aviat dona la sensació que el que li preocupa és malvendre el territori als especuladors sense que els habitants sàpiguen quins són els seus foscos interessos que el mouen.. Valdria més que no perdessin tant de temps perseguint-nos i es dediquessin a fer plans més raonats.
Ja hem perdut un any a modificar un pla general de lâany 1980 totalment desgavellat. Fins quan no posarem ordre al municipi; potenciarem el creixement dels nuclis i pararem els peus als especuladors que han trobat al municipi de Querol un paradís?
A més a més es pot trobar en un portal dâinternet la urbanització Rocacoba amb el projecte modificat, que encara lâajuntament no lâha aprovat provisionalment, a la venda per més de 17 milions dâeuros (2.830 milions de pessetes), 50 vegades més del que ha pogut costar fer el projecte. Sâha de tenir en compte que aquesta zona ha de quedar protegida segons la proposta Xarxa Natura 2000, per tant aquest projecte no es pot dur a terme si no és que hi ha algun canvi molt estrany a última hora.
La Plataforma Salvem Querol ha rebut últimament una sèrie de trucades de diferents propietaris de terrenys alarmats pels moviments que sembla que està fent lâAjuntament ja que ells no tenen cap interès en urbanitzar les seves propietats però per al contrari lâAjuntament de Querol està fent plans urbanístics en aquests terrenys.
Això demostra que lâúnic animal que ensopega dues vegades en la mateixa pedra és lâhome ja que el primer POUM es va fer sense escoltar els veïns del poble de Querol i en aquest segon intent de legalitzar el POUM tampoc ho estan fent.
Realment no sabem quina és la política territorial del PSC a Catalunya, tenim la sensació que a Querol el govern del PSC actua com el PP del País Valencià en el camp de lâurbanisme.


PLATAFORMA SALVEM QUEROL
Sindicat