Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juny»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: criminalització i repressió : pobles i cultures vs poder i estats : especulació i okupació
Nòmades urbans (els 'okupes' més antics tambè son desallotjats)
19 gen 2005
Nòmades urbans

• Desenes de famílies desallotjades dilluns d'un campament a Sant Andreu deambulen per Barcelona i la seva àrea perseguides per diverses policies locals



TONI SUST / ALBERT OLLÉS
BARCELONA

"Ens tracten com a gossos". Així resumia ahir la situació Alicia Dosanjos, una habitant del campament gitano desallotjat dilluns a Barcelona, després de passar-se tot el dia d'ahir buscant, sense èxit, on acampar. Bona part de les 50 famílies d'origen gallec i portuguès expulsades del solar del carrer de Santander, de Sant Andreu, no han trobat emplaçament i vagaven ahir a la nit per la ciutat i la seva àrea perseguides per les policies de diversos municipis.
Tot va començar dilluns, quan la policia, expliquen, els va obligar deixar Barcelona. "No us volem tornar a veure", asseguren que els van dir els agents, després d'escortar-los fins als límits de la ciutat. Des d'aleshores, intenten, sense èxit, trobar un altre solar buit.

Expulsats de Montcada
No ho tindran fàcil. El grup de cinc caravanes i una vintena d'homes i dones de totes les edats en què hi ha Dosanjos va viure ahir tota una odissea. Al matí van ser obligats a abandonar el petit descampat de Montcada i Reixac, a prop de la carretera N-150, en què havien passat la nit.
"No som animals, som persones", exclamava Manuel, el seu marit, de 36 anys, davant de dos municipals d'aquesta població que els instaven a anar-se'n. "Ens van llançant d'un costat a un altre, com una pilota".
Dosanjos, que fa més de 10 anys que és a Catalunya, està empadronada a Barcelona i els seus fills van a un col.legi de la ciutat. Manuel havia aconseguit un contracte com a transportista, però l'ha perdut: "No el vaig poder renovar al saber que em quedaria sense domicili fix". El matrimoni va negar que l'ajuntament els oferís allotjament: "Només dues famílies amb problemes greus de salut van poder passar dues nits en una pensió".
Molts dels residents en aquests campaments es dediquen a feines de temporada --a l'estiu es desplacen a Galícia i França per a la recol.lecció de fruita-- i a la venda ambulant de paper i cartró.

De tornada a Barcelona
Els agents de Montcada van dialogar durant uns minuts amb els acampats. "Vagin per on vulguin o tornin a Barcelona, però aquí no hi poden seguir", va sentenciar un d'ells. Aquesta última va ser l'opció elegida. "Donarem unes voltes i a la nit tornarem a Sant Andreu", van explicar abans de deixar Montcada.
Més tard van provar sort al Baix Llobregat, a Castelldefels, i després, de tornada a Barcelona, van anar a un solar ubicat vora el centre comercial La Maquinista, a Sant Andreu, on hi ha unes 10 famílies des de dilluns a la nit, desobeint les ordres de la policia. La mateixa Guàrdia Urbana, apostada a l'accés al solar, va impedir l'entrada de més gent, inclòs el grup de Dosanjos.

Alerta policial
Altres desallotjats van deambular per Badalona, Cerdanyola i fins i tot per Sabadell, cosa que va posar en senyal d'alerta les respectives policies locals, que els van anar seguint.
A més del grup de La Maquinista, diversos més havien aconseguit quedar-se dilluns a Barcelona, però amb menys fortuna. Eren quatre o cinc caravanes, a Sant Martí, al carrer de Veneçuela, d'on la Guàrdia Urbana els va obligar a anar-se'n ahir tocades les vuit del matí. Agents van patrullar tot el dia a la zona per impedir l'arribada de més nòmades.
Però no tots van marxar a la primera. Ahir a les dues del migdia, a prop del carrer de Selva de Mar, dos adolescents, Dani i Miguel, intentaven atrapar sense èxit el seu gall mentre esperaven que els seus pares i els seus cinc germans tornessin. Havien anat a buscar algun lloc on acampar. Dani, Miguel i la seva família vivien al solar del carrer de Santander. A les tres havien d'abandonar Sant Martí, segons els havia avisat el guàrdia que els vigilava de prop. I ho van fer, encara que sense rumb.
No gaire lluny d'allà segueixen oberts tres campaments en què viuen unes 40 famílies, que esperen no sense angoixa que els arribi la temuda ordre de desallotjament. "Es diu que ens faran fora", va afirmar Esther, que viu al campament il.legal més habitat de Sant Martí, amb unes 20 famílies, al carrer de Cristóbal de Moura.

La 'tesi Narváez'
Un portaveu del districte de Sant Martí va explicar que tant aquest com els altres dos assentaments de la zona --al carrer de Taulat i Perelló-- "han estat denunciats pels propietaris dels solars i estan pendents de l'ordre judicial per desallotjar-los".
El regidor de Benestar Social, Ricard Gomà, va apuntar que l'ajuntament no té competències per anar més enllà de l'assistència social i que és la Generalitat qui ha d'abordar la qüestió. "Hem de trobar una altra manera d'afrontar el problema", va admetre.
Dies enrere, el regidor del districte, Francesc Narváez, va explicar així l'arribada de nòmades urbans: "Barcelona és una ciutat d'èxit. Els pobres no van a les ciutats pobres". Que l'hi expliquin a Alicia Dosanjos.


Noticia publicada a la pàgina 42 de l'edició de 1/19/2005 de El Periódico - edició impresa

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Nòmades urbans (els 'okupes' més antics tambè son desallotjats)
20 gen 2005
Es el segon cop que veig ke la guardia urbana fa fora de barcelona a gent.
Al Festival dform van fer fora a tot d'artistes amb els seus camions i no els van deixar tornar a entrar.

Cada dia fa mes fastic akesta ciutat.
Ciutat de les cultures?¿?
ciutat de la hipocresia.
Re: Nòmades urbans (els 'okupes' més antics tambè son desallotjats)
20 gen 2005
No era un solar de Sant Andreu, sinó del Bon Pastor, ara si que s'han pogut instal·lar a uns terrenys de Renfe a Sant Andreu on hi ha restes arqueològiques tot i la forta pressió de la guripa.
Re: Nòmades urbans (els 'okupes' més antics tambè son desallotjats)
24 gen 2005
Si han trobat un lloc "definitivament", me n'alegro molt. Durant milers d'añys hem estat nòmades i ara està prohibit a no ser que siguis ric i vagis d'hotel en hotel y tiro porque tu no puedes.

Aquesta gent que va de "netejacarrers" de segons quina gent, se'n podria anar un ratet a la puta merda (un ratet... no voldria pas ofendre).
Re: Nòmades urbans (els 'okupes' més antics tambè son desallotjats)
12 feb 2005
No sabeu del que parleu, per aixó feu el favor de callar,les molestias generades per aquest col.lectiu als veïns son molt grans, festes nocturnes,fogueres etc...
Si avosaltres us agraden porteu-los a casa vostra.Tots poden treballar com jo, per lo que la meva solidaritat amb aquesta gent es nula.
Re: Nòmades urbans (els 'okupes' més antics tambè son desallotjats)
23 mai 2005
M'en alegro que hain trobat un lloc per poder viure, carlos no estic d'acod, tothom te dret a ubicarse a un lloc, i afer el que volgui. a ningu li han demanat si estavem d'acord en que es construis fins no parar i que seria l'unica manera de viure legal, o com o volguis dir. A part d'aixo m'agraderia conctectar ab gent que ho hagi pogut viure o estiui visquent o b fent d nomades, o b okupan, ja que fare el treball d recera sobre aquest tema, i el que conec son les nits a les cases okupades, i alguns amiks okupes activistes.
Re: Nòmades urbans (els 'okupes' més antics tambè son desallotjats)
23 mai 2005
ja saps on son, si vols fer treball de camp acosta-t'hi...

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more