Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Accions per a Avui
Tot el dia

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: guerra
Entrevista: Zeev Boim Viceministres d'Israel
19 gen 2005
"Abu Mazen és un líder
feble i dubitatiu"

"Si no s'atura la violència a Gaza, l'exèrcit farà que els terroristes no aixequin el cap"

"Tractem de distingir entre els terroristes i la població civil i paguem un alt preu per això, arriscant els nostres soldats. Jo suggereixo que els terroristes no posin a prova la capacitat de combatre'ls que té Israel."
FatahYouth.jpeg
J.B.
CORRESPONSAL JERUSALEM

J.B. En els últims mesos s'ha parlat en un to esperançador entre israelians i palestins sobre una nova era, però la violència ha revifat. Com s'ha arribat a aquest punt?

Z.B. S'esperava el començament d'una nova era amb les eleccions palestines després de la mort d'Arafat. Però el problema és que Abu Mazen té una agenda diferent de la que imposa el terrorisme i encara no ha mogut un dit. Ha d'entendre que el terrorisme no és només contra Israel, sinó que Hamàs i la Jihad, i sectors del seu propi grup, Al-Fatah, desafien el seu lideratge. Abu Mazen té la legitimitat dels comicis democràtics, però és un líder feble, dubitatiu, que no està disposat a actuar contra qui desafia el seu govern.

J.B. No s'estan precipitant? Tot just ha jurat el càrrec...

Z.B. Va ser elegit el 9 de gener i només s'ha ocupat de la seva entrada en funcions. Ara hi ha una escalada terrorista i s'hi oposa: per tant, pot ser el nostre interlocutor, però no fa res. No diem que desarmi tothom perquè comprenem que això portarà temps. Però ha de fer alguna cosa. Té serveis de seguretat sota el seu control.

J.B. O sigui, per ara en tindrien prou veient esforços per part d'Abu Mazen i les seves forces...

Z.B. Almenys que doni algun senyal que vol canviar la situació. Les eleccions no només van fer la sensació que el govern d'Abu Mazen és legítim, sinó també que la pau encara ha d'arribar.

J.B. Quin és el problema? ¿Creu que no és sincer quan diu que està en contra de la violència, o que no és capaç de materialitzar les idees?

Z.B. Crec que és sincer. A llarg termini no serà diferent d'Arafat pel que fa als objectius, però el seu avantatge és que sempre es va manifestar contra el terrorisme. Però les paraules no són suficients, perquè els altres no només parlen sinó que ataquen.

J.B. Potser Abu Mazen està convençut que no s'ha d'arriscar a un xoc frontal amb Hamàs per consideracions internes palestines...

Z.B. No acceptarem les seves consideracions internes mentre morin israelians. Combatrem amb força el terrorisme i no hi negociarem. Implementarem el pla de separació quan a Gaza no hi hagi terrorisme. Ho hauran d'entendre a les bones o ens ocuparem de tal manera del terrorisme que, quan ens retirem, no n'hi haurà. L'operació antiterrorista que vam fer a Jenín es pot fer a Gaza.

J.B. Sharon va interrompre els contactes amb Abu Mazen pels atacs palestins. ¿Però no seria més lògic accelerar-los per mostrar als terroristes que no obtenen res?

Z.B. No dic que no hi haurà contactes, recordem que a Oslo ja vam ser-hi. Però el mètode que els israelians paguin amb la vida per la pau s'ha acabat.

J.B. Com se surt d'aquesta situació? Queda clar que de solució militar no n'hi ha, no?

Z.B. No ho sé, no n'estic segur. Encara no ho hem fet tot. Tractem de distingir entre els terroristes i la població civil i paguem un alt preu per això, arriscant els nostres soldats. Jo suggereixo que els terroristes no posin a prova la capacitat de combatre'ls que té Israel.

J.B. Més enllà de l'última escalada violenta, ¿amb Abu Mazen s'han acabat les esperances que s'iniciï un període diferent?

Z.B. No, no. Abu Mazen no té cent dies de gràcia, però n'hi queden alguns. Si es posa ferm, fa actuar els serveis de seguretat i determina que els seus caps deixin de barallar-se i treballin amb ordres precises -i encara no parlo de xoc amb els terroristes sinó d'intent de posar ordre-, tot pot canviar. Si s'arrossega davant el terrorisme, aquest el dominarà.

J.B. ¿Diria que si l'escalada no s'atura no hi haurà retirada de Gaza?

Z.B. No, però puc alertar que si no s'atura, abans de retirar-nos farem per la força un operatiu a Gaza que els terroristes no podran aixecar el cap ni fer atacs. No deixarem de retirar-nos pel terrorisme. El programa es manté, però ens ocuparem que ningú pugui dir que Israel es va retirar per pressió del terrorisme.

J.B. ¿El Full de Ruta encara és el pla sobre la base del qual s'haurà d'actuar?

Z.B. És prematur parlar del Full de Ruta. Oficialment Israel el va aprovar, però s'han d'escoltar bé totes les veus, no només la de l'ANP, sinó també de líders que van elaborar el Full de Ruta, com Bush, que diu que per negociar s'ha d'acabar abans amb el terrorisme.

J.B. ¿Gaza és l'últim pas o, si acaba el terrorisme, després d'aquesta retirada n'hi haurà d'altres?

Z.B. Si el terrorisme acaba, podrem dir que la separació serà el pròleg per a la implementació del Full de Ruta.

J.B. Amb retirades de Cisjordània?

Z.B. Per què hem de parlar de retirades? Dic la posada en pràctica del Full de Ruta, que preveu diversos passos. En principi no parla de retirades.

J.B. El futur Estat palestí serà al 40% de Cisjordània i Gaza?

Z.B. No sé dir percentatges, però hi ha d'haver continuïtat territorial a Cisjordània, i que Israel mantingui blocs d'assentaments a Samària, l'àrea de Jerusalem i la regió de Gush Etzion, amb la vall del Jordà com a franja de seguretat i Jerusalem com a capital d'Israel.

Publicat a l'Avui, autora Jana Beris. 19-01-2005

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Entrevista: Zeev Boim Viceministres d'Israel
19 gen 2005
aquest no l'amagueu? fa mal a la vista!
Re: Entrevista: Zeev Boim Viceministres d'Israel
19 gen 2005
sionistes al mar
Re: Entrevista: Zeev Boim Viceministres d'Israel
19 gen 2005
PALESTINA NO US PERTANY, FORA COLONS !!!
L'ÚNIC TERRORISTA ES L'ESTAT D'ISRAEL !
Nazis
19 gen 2005
hamas.jpg
Palestina pertany als palestins... ¿però els isarelians s'han de deixar matar?

Prou terrorisme islàmic i prou gamarusos que es creuen que allò és l'esquerra revolucionaria.
Re: Entrevista: Zeev Boim Viceministres d'Israel
20 gen 2005
matar sionistes és ecologia.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more