Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
C.S.SECO fa una crida!
19 gen 2005
Després d'anys d'autogestió, treball al barri i lluita social, al C.S.SECO se'ns acaba el temps. Davant d'aquesta situació i amb forces per seguir i convicció d'aconseguir-ho, convoquem a tot el teixit social de l'estat a recolzar el nostre projecte i el nostre reallotjament en una manifestació a Madrid el dia 5 de març.
Aprofitant la trobada es realitazarà una assemblea estatal preparatòria per la "1a trobada d'iniciatives locals".
NUNCA MÃ?S UN BARRIO SIN NOSOTR@S
HISTÃRIA
On es desenvolopa la nostra història és al barri Adelfas de Madrid, entre Puente de Pacífico i Puente de Vallekas: una zona de cases baixes i edificis industrials en desús, coneguda com âLas Californiasâ?.
La nostra història, sorgeix lligada a la dels col.lectius de barri, que van nèixer a finals dels 80, al caliu de les lluites estudiantils dâaquells anys. Al nostre barri, va ser la creació del Kolectivo Adelfas Joven (KAJ), el fruit dâaquest fenòmen emergent que es donà a altres barris, universitats, insituts...
Lâany 91 lâAjuntament va obrir al barri una Casa de la Joventut que des de feia temps era reivindicada pel col.lectiu junt a lâassociació de veïns, però cedí la gestió de la mateixa a una empresa privada. Arrel dâaixò el KAJ va decidir ocupar una antiga escola abandonada, donant peu al naixement del Centre Social Seco.
Però resulta que âSecoâ? està a una zona afectada per un pla de remodelació que incluo la demolició del barri per a construir-ne un altre més âmodern i funcionalâ?, el que explica bona part de la nostra història.
Passen els anys i el Centre Social passa per âmoments dolcosâ?,però també travessa varies crisis. Fruit dâuna dâelles es pren la decisió dâincorporar-se a lâAssociació de Veïns del barri, a punt de desaparèixer, per a revitalizar-la i intervenir també en els problemés quotidians i a les reivindicacions dels habitants de la zona. Al poc de reiniciar lâactivitat de la Associació de Veïns i Veines, un grup de traficants dâheroïna ocupà una casa â a la part del barri afectada pel pla de remodelació- i va crear un âhipermercat de drogaâ?, intensificant la degradació de les condicions de vida al barri, ja de per si bastant complicades per la falta dâequipamients i lâoblit total de laâadministració.
Tot i que la idea no ens semblava gaire atractiva, tampoc podíem mantenir-nos al marge i vàrem decidir convocar una sèrie dâassemblees al barri per a tractar el tema. Aquella va ser la nostra topada amb la realitat, veïns que volíen pallisses o presència policial, un altres que ens deien traficants pel fet que nosaltres també estiguèssim ocupant, nosaltres dient-los feixistes i assumint colectivament que ningú sabia què fer. Amb lâesforç de tots i el pas del temps sâacabà comprenent que el problema de fons era el deteriorament social i urbanístic de la zona tolerat totalment per les instituciones, que mirava cap a una altra banda.
La única sortida que vàrem veure, donades les forces que teníem, era la de lluitar per desbloquejar la situació â que només beneficiava als especuladors- pressionant per lâexpropiació del sòl afectat pel pla, generant així una nova situació més aventatjosa per als veïns,la inmensa majoria dels quals no eren propietaris de terrenys i guanyant cert marge de maniobra a lâhora dâexigir el respecte als drets dels afectats per la remodelació o de pressioar per que es donguessin usos públics a un sòl que a partir dâaquell moment, es convertitia en públic. La paradoxa és que al lluitar amb el veinat per desbloquejar el pla de remodelació, lluitàvem pel nostre propi desallotjament a lâestar situats a la zona a remodelar (tirar tot abaix i construir-ho de nou). Hauríem dâinventar una estrategia que ens permitís lluitar per la nostra permanència al barri.
Vem redactar un Plà Urbanístic Alternatiu, les tres principals reivindicacions del qual eren: el reallotjament dels veïns al barri, el reallotjament del Centre Social en una parcela dâequipamients, i la constitució dâuna cooperativa de vivenda jove en règim de lloguer aprofitant la titularitat pública del sòl després de ser expropiat.
Teníem un pla, però no prou força per a defensar-ho, així que vem inventar un pila de coses per cridar lâatenció de tot aquell que volgués organitzar-se al barri: les festes de sant Joan, el âFestival de Cine Social de las Californias, la reedició del diari del barri,.... Així es va anar teixint en torno al Centre Social i determinades actividats, una xarxa que incloia Associacions de Veïns, Scout, col.lectius juvenile,...va nèixer la âRed Local de Retiro, que a partir dâaquell moment es va convertir en el âsubjecte políticâ? que defensaria el Pla Urbanístic Alternatiuâ? i dinamitzaria lâactivitat associativa del distrito de Retiro.

LA SITUACIÃ ACTUAL.
Ara al Centre Social participen des de projectes dedicats a lâagroecologia i la producció i consum cooperatius dâaliments biològics (el B.A.H. i els Grupos Autogestionados de Consumo) fins els que es dediquen al desenvolopament del softwear lliure i a la promoció dels usos socials de la tecnología (el KasLab), passant per la gent més jove del barri que va començar a passar-se per allà arrel de les mobilitzacions contra la guerra i que provenia dels instituts de la zona (el col.lectiu Barri-612), la gent de la Associació de Veïns i Veines, del Col.lectiu Estrella, la Cooperativa de Vivenda Jove (COVIJO, que centra la seva lluita en el dret a la vivenda realitzant accions de carrer i el.laborant propostes alternatives als models de vivenda i accés a aquesta), fins alguns âno alineatsâ? i grups que fan servir el Centre Social de manera puntual per a realitzar activitats concretes.
A part de lâactivitat que desenvolopa cada col.lectiu, lâAssemblea del Centre segueix organitzant les festes del barri, editant el diari âEl barrioâ?, realitzant el âFestival de Cine de las Californiasâ? i posant en marxa i participant en iniciatives de coordinació i dinamització del teixit social, com la Plataforma Ciudadana de Retiro, on estan agrupades gairebé totes las Associacions de Veïns, AMPAS i col.lectius sociales dâaquest districte i serveix de plataforma unitaria davant lâadministració.
Obviament, els problemes del dia a dia són molts; i a tots ells, sâhi afegeix el lamentable estat en el que es troba lâedifici i com no â i aquí arribem al quid dâaquestes línees-, la inminència del desallotjament, ensorrament i punt final dâaquesta experiència...
Com ja hem dit, la reivindicació del reallotjament de lâactivitat del Centre Social Seco a un altre edifici del barri per a garantitzar la seva continuitat com a projecte social â i polític- autogestionat, és pròpia de gairebé la totalitat del teixit associatiu del barri. Fins el moment sâhan dut a terme alguns contactes amb diferents estàncies de lâAjuntament de Madrid amb el recolzament de la Federació Regional dâAssociacion de Veïns, de cara a trobar una sortida en la direcció indicada. La cosa no va malament â no ens han dit que no a res-, però tampoco va bé â no ens han garantit res-. Als propers mesos es decidirà la questió, i per aquesta raó són tant importants.
EL QUE ESTEM INTENTANT: â050305 Mai més un bari sense nosaltresâ?
La nostra única possibilitat és continuar construint teixit social de base, posant en pràctica formes de participació radicalment democràtiques, implicant-nos amb les lluites que considerem justes i produint també esdeveniments que ens fagin una mica més visibles.I precisament dâaixo últim es trata en aquesta ocasió.
Amb motiu del nostre 14è aniversari i davant la inminent amenaça de desallotjament, intentarem mostrar als carrers del nostre barri, tots els afectes i recolzaments que siguem capacos de reunir i totes les simpaties que haguem despertat durant tots aquests anys.
Volem que hi siguin allà tot*s aquell*s amb qui hem tingut alguna cosa a veure: les associacion i la gent del barri que ha fet de Seco un lloc de trobada, altres experiències autogestionades i socials de qualsevol part del món, els i les protagonistes de totes aquestes experiències de les que hem après alguna cosa i qualsevol qui cregui que val la pena defensar aquest projecte i celebrar els seus 14 anys dâexistència.
Us convidem a venir al barri dâAdelfas, al districte de Retiro, a Madrid el proper 5 de Març, per participar a una marxa de recolzament al Centre Social Seco, al seu reallotjament al barri, i de celebració dels seus 14 anys dâexistència.
Lâendemà al matí tindrá lloc al Centre Social Seco una Assemblea Estatal de Col.lectius amb lâobjectiu de preparar la 1era. Trobada dâIniciatives Locals, que es celebrará a Terrassa durant la Setmana Santa dâaquest any.
Per a difondre aquesta iniciativa i convidar-vos a participar-hi, estem celebrant xerrades i trobades a diferentes punts de lâestat amb la intenció de liar les gents dâarreu de lâestat i de fora per a que organitzin autobusos, vinguin a visitar-nos al barri i comparteixin amb nosaltres aquesta jornada.

US ESPEREM!
Per a contactar i confirmar asistència:
A Madrid: 91 433 99 80 (sortirà un contestador, us trucarem després)/650 40 87 61/seco ARROBA sinroot.net. A Barna: 659 726 538. Anirem informant sobre altres punts de contacte a altres ciutats, pobles i viles.
Nosaltres ens encarreguem de lâallotjament i del programa del cap de setmana (per descomptat, sâaccepten suggerències i col.laboracions)
Pel moment, tenim aixo:
Dissabte 5 de març a les 19.00: Manifestació de recolzament al reallotjament del Centre Social Seco i de celebració dels seus 14 anys dâexistència: âNunca más un barrio sin nosotr@sâ?.
Diumenge 6 de març a les 11 hrs.: assemblea estatal de preparació de la â1era. Trobada dâIniciativas Localsâ?.
Mira també:
http://seco.sinroot.net/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: C.S.SECO fa una crida!
19 gen 2005
AUPA SECO!!!!!
Re: C.S.SECO fa una crida!
19 gen 2005
Paremos en Seco, aquí nos quedamos.
Mai més un barri sense nosaltres.

Una salutació solidària des de Catalunya
14 anys de resistència i d'exemple madrileny.
No podran amb nosaltres
info
19 gen 2005
des de gracia i sants es preparen autobusos per anar a recolzar seco, aixi q qui vulgui venir q es posi en contacte!!!
Re: C.S.SECO fa una crida!
20 gen 2005
Mucho ánimo!!!
Desde Santa Coloma de Gramanet iremos algunos ese fin de semana. Es la misma lucha!
Un besote para todos y todas.
Re: C.S.SECO fa una crida!
25 gen 2005
asin lo pienso y asin lo digo, en madrid no olvidamos que seco no permite que hayan mas okupaciones en su barrio y se enfrenta a quien intenta hacer algo en esta ciudad de mierda llamada madrid, no crea tejidos sociales sino que los rompe y venden a sus compañeros por unos metros cuadrados de suelo, seguir, seguir negociando, cual es la condicion? que no hayan mas centros sociales en el barrio. Pa que quiere policias el ayuntamiento si ya estan los de seco.
Sindicat