Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Èxit de l'acte de la CUP Cerdanyola-Ripollet en el marc del Correllengua 2004. Intervencions lúcides
20 oct 2004
Èxit de l'acte de la CUP Cerdanyola-Ripollet en el marc del Correllengua 2004. Intervencions lúcides i valentes de Josep Mª Terricabras i Albert Berrio en la defensa de la llengua.
Imag0006.jpg
Imag0008.jpg
La Candidatura dâUnitat Popular (Ripollet i Cerdanyola del Vallès)

ACTE EN DEFENSA DE LA LLENGUA-CORRELLENGUA 2004


Avui 20 dâoctubre 2004- 20:00 hores
Lloc: Ateneu de Cerdanyola. Sala dâExposicions Cerdanyola del Vallès

S'ha realitzat un acte organitzat per la CUP Cerdanyola-Ripollet emmarcat en les mobilitzacions pel Correllengua 2004 en què han intervingut:


Albert Berrio: Membre del col.lectiu Contrastant i autor de âContra el liberalisme i el cofoisme lingüísticsâ?, que ha fet una anàlisi sociolingüística sobre la greu situació del català i ha destapat molts dels tòpics de l'espanyolisme i dels responsables institucionals que agreugen la trista situació en què es troba el català.

Josep Maria Terricabres: Filòsof i autor dâobres com âAtreveix-te a pensarâ? i âA tu, què tâimporta?â?, també ha desmuntat una sèrie de tòpics emmascarats que perpetuen la dominació lingüística que s'exerceix sobre els catalanoparlants i que impedeixen la normalitat de la llengua del nostre país.


Dissabte 23 a Cerdanyola (Plaça Abat Oliba):
continuen les activitats del Correllengua, amb Ball de Serrallonga, Castellers, Sopar, i concert amb Bullanga social (Rubí).


MANIFEST PER AL CORRELLENGUA 2004El Correllengua ja és entre nosaltres, a Cerdanyola del Vallès i a Ripollet. La flama de la llengua recorrerà un altre any les comarques de llengua catalana, de Salses a Guardamar i de Fraga fins a Maó, per reivindicar el dret que tenim els catalans a utilitzar la nostra llengua amb normalitat i llibertat. Una normalitat lingüística que no coneixem, a causa de les negacions polítiques i jurídiques que ens imposen els estats espanyol i francès.

Només cal pensar que Ripollet i Cerdanyola han estat unes poblacions en què, en el passat, i durant anys, el català era la llengua dels seus habitants i dels nouvinguts, que lâempraven amb els seus conciutadans amb la normalitat de qualsevol llengua. Tot i les prohibicions que han perseguit i limitat lâús del català, que sâinicien amb el Decret de Nova Planta el 1714, i tot i el seguit de legislacions i persecucions lingüístiques que ha patit el nostre poble des de llavors, el català gaudia dâuna certa normalitat en el seu ús popular. Era la llengua del poble, la que utilitzaven per comunicar-se i per descriure la seva realitat. Fins lâentrada de les tropes franquistes a territori català podem dir que el català de carrer no començà a minvar, fins arribar a la situació dels nostres dies, en què el català es troba en retrocés i en perill de desaparició segons alguns estudis.

No podem passar per alt el marc polític responsable del genoci del català, això sense entrar en la greu situació que viu la salut del català a lâEstat francès. No existeixen raons estètiques ni causes estranyes que expliquin la desaparció de la nostra llengua. La situació actual de lâús social del català té causes i motivacions polítiques. Com citàvem més amunt, aquest retrocés sâinicia amb lâentrada de lâexèrcit franquista. Però continuà, i fins al dia dâavui, amb un marc polític i jurídic que afavoreix aquesta situació de lent extermini de la llengua: la Constitución espanyola que preserva la supremacia de la llengua castellana amb lâamenaça dels tancs, els Estatuts de la rebaixa i un llarg centenar de lleis que impedeixen que el català sigui la llengua habitual entre els catalans i catalanes. No és cert que puguem âviure plenament en catalàâ?, quan no podem etiquetar un producte en la nostra llengua, però sí en qualsevol altra; quan no podem adreçar documents a algunes institucions en català; quan les televisions i les ràdios en la nostra llengua són ara per ara una oferta comparable a la âreserva índiaâ?, etc, etc, etc.

Si la situació no és prou greu, encara hi hem dâafegir el degoteig diari dâagressions i amenaces envers el català. Aquests darrers anys hem conegut lâofensiva espanyolista al País Valencià, aquest cop de la mà del PP, que acompanyada del terrorisme ultradretà, ha intentat imposar aberracions com el secessionisme lingüístic, amb lâobjectiu de promoure la fragmentació i lâenfrotament als Països catalans. Però no ens enganyem, al Principat de Catalunya també sâordeixen maniobres semblants, de motivació lerrouxista, que pretenen enfrontar la nostra comunitat per evitar-ne així la seva cohesió; ja se sap que un poble dividit deixa de ser tan perillós en les seves reivindicaions polítiques. Aquest mateixa setmana ha sorgit la notícia dâuna sentència, promoguda per lâultraespanyolista âConvivencia Civicaâ? de lâAleix Vidal-Quadres, que podria obligar a segregar els nens a les escoles en funció de la seva llengua dâorigen. També a les Illes Balears sâha propugnat des de les institucions autonòmiques en mans del PP la segregació dels nois i noies en funció de la seva llengua materna. Una altra bestiesa contra la raó, que no obeeix a un criteri de cohesió social, educacional o filològic, sinó a la desraó dâun poder gens democràtic, herència directa del franquisme.

Rebem per tant la flama del Correllengua amb tota lâesperança que sigui possible, perquè no aconseguiran apagar el foc de la nostra consciència de ser i sentir-nos catalans. Perquè volem fer del català una llengua viva en un país lliure i solidari.


Defensem el català!
Defensem la nostra terra!


Candidatura d'Unitat Popular (CUP)Cerdanyola-Ripollet
Mira també:
http://www.llibertat.com/cup
http://www.correllengua.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Èxit de l'acte de la CUP Cerdanyola-Ripollet en el marc del Correllengua 2004. Intervencions lúcides
20 oct 2004
Oye, hablando un poco de lo mismo pero distinto, quédate con las fotos que han colgao en esta noticia:
http://www.minutodigital.com/noticias/ccc2.htm
Re: Èxit de l'acte de la CUP Cerdanyola-Ripollet en el marc del Correllengua 2004. Intervencions lúcides
21 oct 2004
Molt bona l´acció anti-caja!!
Kanya contra el Caja!!
Kanya contra l´espanyolisme!!
Ja n´hi ha prou de deixar ke campin lliurement a casa nostra akesta colla d´imperialistes colons al servei del capitalisme espanyol!!
A matar-los tots d´una puta vegada!!!
Els Països Catalans...Endavant!!
Re: Èxit de l'acte de la CUP Cerdanyola-Ripollet en el marc del Correllengua 2004. Intervencions lúcides
21 oct 2004
1098359468.jpg
http://www.cerdanyola.info/pgs/noticia.php?n_id=5174

Dijous, 21 d`Octubre de 2004 11:22

Berrio i Terricabras demanen que l'Administració garanteixi l'ús del català

Bona assistència a la presentació del llibre a l'Ateneu

L'autor de Contra el liberalisme i el cofoisme lingüístics, Albert Berrio, i el catedràtic de filosofia de la Universitat de Girona Josep Mª. Terricabres van destacar ahir a Cerdanyola que és necessari que les administracions garanteixin l'ús social del català davant la realitat lingüística dle país. L'acte de presentació del llibre de Berrio estava organitzat per les Candidatures d'Unitat Popular (CUP) de Cerdanyola i Ripollet en el marc del Correllengua 2004.

Albert Berrio destaca que, tot i que els assistents a la xerrada estarien d'acord amb la necessitat d’actuar per variar la realitat actual de la llengua, aquesta no és una visió majoritària entre la població del país. Berrio explica que els pactes establerts entre les forces polítiques predominants a la transició volien que la llengua no esdevingués cap problema amb una situació que volia concloure amb bilingüisme simètric, amb individus que dominessin de la mateixa manera el català i el castellà. Aquesta posició, segons Berrio, era la defensada pel "cofoisme lingüístic" de partits amb autoritat a la Generalitat i als ajuntaments en els darrers anys i que suposen incapacitat de veure la realitat lingüística del país.

Berio considera que amb les lleis d’educació i de Normalització Lingüística de 1998 es trenca la unanimitat que hi havia hagut fins el moment i apareixen posicions liberals, més d’acord amb el succeïa a Catalunya. Les anàlisis d’aquest grup són compartides, en la seva formulació, per l’autor del llibre, però Albert Berrio va més enllà i considera imprescindible i legítima una actuació política que comporti el redreçament de la situació actual de la llengua.

El catedràtic de filosofia Josep Maria Terricabres destaca la importància de les llengües i remarca que hi ha la idea equivocada que són mitjans de comunicació, quan en realitat són "la salsa on vivim els parlants". Per a Terricabres és mentida el principi de llibertat d’elecció de la llengua ja que està condicionat des de que naixem, quan la nostra mare ens ensenya la seva, o després, quan anem al cinema i ofereixen una pel·lícula en castellà i no en català. Per solucionar això Terricabres afirma que cal que a Catalunya es pugui parlar, viure en català, amb normalitat.

Josep Maria Terricabres va qüestionar la manera com s’ensenya la llengua, exemplificant-ho en l’existència de proves a la selectivitat en les quals es demana als estudiants que facin anàlisis fonètiques. Davant d’aquest fet, que al seu entendre amarga la vida als parlants i els predisposa negativament, proposa que la gent parli català, llegeixi mangues, còmics i si cal, el Playboy traduït a la nostra llengua. Tot això, el catedràtic considera que cal complementar-ho amb l’acció dels governs, més enllà del voluntarisme lingüístic.

Per la seva banda, Daniel Helbig, en nom de la CUP, presentava el primer acte unitari que organitzen les CUP de Cerdanyola i Ripollet. Helbig destaca que la CUP se sent representada a nivell municipal pel PAS, a Cerdanyola, i pel COP, a Ripollet. En el parlament d’introducció explicava que la CUP vol ser present al Correllengua per la capacitat de difusió dels Països Catalans i la llengua i cultura comunes, com també per denunciar la situació per la qual passa actualment el català.Redacció
Mira també:
http://www.cerdanyola.info/pgs/noticia.php?n_id=5174
http://www.correllengua.org
Re: Èxit de l'acte de la CUP Cerdanyola-Ripollet en el marc del Correllengua 2004. Intervencions lúcides
21 oct 2004
untitlecup.bmp
â?.> Les CUP reivindiquen lâús del català al Correllengua
Les Candidatures dâUnitat Popular (CUP) de Ripollet i Cerdanyola participen de la iniciativa Correllengua 2004, amb lâobjectiu de reivindicar el dret que tenim els catalans i catalanes a utilitzar la nostra llengua amb normalitat i llibertat, una situació lingüística que, segons les CUP âno coneixem a causa de les negociacions polítiques i jurídiques que ens imposen els estats espanyol i francèsâ?. Aquestes candidatures denuncien que no podem âviure plenament en catalàâ? perquè no podem etiquetar un producte en la nostra llengua, ni adreçar documents a algunes institucions en català i lâoferta de les televisions i ràdios en llengua catalana âés comparable a la reserva índiaâ?.
Les CUP creuen que aquesta situació de repressió lingüística sâagreuja amb les âagressions i amenaces envers el catalàâ? i posen com a exemple la recent petició de reconeixement del català i del valencià com a llengües a Europa i que, segons les CUP âde la mà del PP, pretén la fragmentació i lâenfrontament als Països catalansâ?.
La flama del Correllengua pretén mantenir âel foc de la nostra consciència de ser i sentir-nos catalansâ? i âfer del català una llengua viva en un país lliure i solidariâ?. El proper 20 dâoctubre, les CUP de Ripollet i Cerdanyola han organitzat un acte en defensa de la llengua en que intervindran el membre del col·lectiu Contrastant, Albert Berrio, i el filòsof i escriptor Josep Maria Terricabres.
Mira també:
http://www.vilaweb.com/locals/ripollet/index.html
http://www.llibertat.com/cup
Sindicat Terrassa