Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: antifeixisme : educació i societat
Bus Anarquista, Barcelona roja i negra
07 oct 2004
• Una ruta anarquista proposa un itinerari en autobús per 46 llocs de la història llibertària de la ciutat
• Dissabte comencen les passejades, que duren tres hores
busanarquista.jpg
ROSARIO FONTOVA
BARCELONA

L'escena passa en un bar amagat en un carreró del Barri Xino. Som al 1947 i un grup d'anarquistes preparen una acció sense saber que la policia els té envoltats. Al
carrer, la Paquita, companya d'un dels anarquistes que detecta l'operació, porta en el cabàs de la compra una granada de mà. Li treu el fiador, entra decidida al bar i s'immola amb els seus companys. Aquesta dona, a penes una menció a peu de pàgina en un llibre d'Abel Paz, és una dels anarquistes sense nom que la història oficial no recorda.
Una ruta urbana proposa un viatge en autobús de tres hores per conèixer alguns llocs d'interès sobre la Barcelona roja i negra, la rosa de foc que periòdicament s'inflama, des del 1835, quan crema l'església de Santa Mònica de la Rambla, fins al 1977, quan Sisa arrasa en les Jornades Llibertàries amb la seva versió de Los angelitos negros entre l'aroma dolç de maria. No és una proposta d'oci sinó una mirada reivindicativa, un crit contra l'oblit que proposa el col.lectiu artístic Turisme Tàctic, integrat per Maite Ninou, Mariano Maturana i Xavier Manubens.

Llocs anònims
Maite Ninou afirma que "a ningú li ha interessat destapar aquest passat d'una manera eficaç". "Barcelona és un dels pocs llocs on l'anarquisme va existir però molta gent jove ho desconeix. Fins i tot només ho identifica amb la violència. Nosaltres no hem buscat monuments sinó llocs anònims", precisa.
La ruta anarquista, organitzada per l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub), comença aquest dissabte i es fa en autobús els caps de setmana d'aquest mes. Els bitllets (3 euros) s'adquireixen al Palau de la Virreina. El bus surt del portal de Santa Madrona i durant tres hores se submergeix en 46 històries d'heroisme i progrés, de mort i fracàs. I d'oblit.
En un assaig de la ruta, el bus de la memòria va desgranar dilluns el seu carregament. El record d'ateneus i corals populars --la universitat dels pobres-- per boca d'Abel Paz, l'enterrament multitudinari de Buenaventura Durruti o l'extermini dels maquis, els últims guerrillers urbans, es narren en documentals rescatats per Turisme Tàctic que es projecten a l'interior de l'autobús.

L'atemptat contra Franco
La ruta prossegueix també a peu, amb parades estratègiques. Al portal de Santa Madrona es marca el lloc on va caure mort d'un tret Francisco Ascaso, company de Durruti i García Oliver, els tres herois de la FAI que estan enterrats junts a Montjuïc. Una mica més enllà, al monument a Colom, es reviu l'atemptat frustrat contra Franco el 1947. Un comando anarquista va planejar llançar bombes sobre el seu cotxe oficial, però la policia va envoltar Colom d'escolars i es va avortar l'atemptat. Un dels seus estrategs, Domingo Ibars, va passar 30 anys a la presó i després va ser acomodador del cine Padró.
El Raval (abans Barri Xino) acumula la majoria dels episodis. En un dels seus carrers hi va haver la seu de Solidaridad Obrera, en una altra la casa de Dones Lliures. En una cantonada van assassinar el sindicalista Salvador Seguí, el Noi del Sucre, el 1923. A la plaça de Folch i Torres hi va haver la presó femenina Amalia, enderrocada el 1936. Més lluny del centre, un dels llocs més curiosos és l'Hotel Ritz. El 1936 era un menjador popular on la CNT i la UGT mataven la gana dels nens. I els pitjors, el tenebrós castell de Montjuïc i el Camp de la Bota, escenaris d'execucions sumaríssimes, d'assassinats en nom de la llei i l'ordre.
Mira també:
http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=5&idioma=CAT&idnoticia_PK=153608&idseccio_PK=12&h=041007

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Bus Anarquista, Barcelona roja i negra
07 oct 2004
Informa que ja s'han acabat els tiquets.
He anat aquest matí per veure si podia aconseguir i m'han dit que ja estava tot complet.
Apa Salut!

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more