Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: especulació i okupació
[entrebastidors-esplugues] Exemples de l'urbanisme municipal
30 set 2004
La política urbanística de l'ajuntament d'Esplugues es caracteritza, entre altres coses, per no valorar l'aprofitament social dels diferents projectes que es desenvolupen a la ciutat. Així ens trobem molts casos escandalosos on l'únic benefici d'una urbanització, reforma o modificació d'un sector recau en promotores i constructores que fan negoci amb les necessitats de la gent. Per què? És una bona pregunta que l'equip de govern mai ha volgut contestar.
L'ajuntament d'Esplugues ha aprovat recentment una de tantes actuacions urbanístiques on l'especulació amb el terreny apareix al sector Pep Ventura. El projecte d'urbanització va ser aprovat pel Ple municipal el gener'01, i el maig'04 s'aprova el projecte de reparcelació i les bases d'actuació de la Junta de Compensació (la junta de propietaris que impulsen el projecte). L'estimada Promociones Ruve S.A. presideix la Junta de Compensació (constituïda el 1995), doncs gairebé té la meitat dels terrenys de propietat privada (el 48%); la resta pertany a dos propietaris més.

Veiem doncs com Promociones Ruve torna a estar implicada en una operació urbanística en el camí del Trambaix (ja té el sector Sant Llorenç, a Cornellà i Sant Feliu) buscant la revalorització i legitimació d'un projecte altament agressiu i especulatiu. El pla Pep Ventura se situa al ramal del Trambaix que mai s'acaba i que passa sota l'autopista per dirigir-se cap a Sant Just. Aquesta empresa esdevé especialista en comprar terrenys al costat del Trambaix quan aquest projecte encara no estava aprovat però sí era impulsat per personatges com Antoni Pérez, desinteressat col·laborador de l'empresa.

En un principi el nombre màxim de vivendes era de 66, però a les darreres modificacions del Pla s'arriba fins a 74. El projecte inclou la construcció d'un equipament comunitari, però aquest equipament es converteix en habitge públic de lloguer per a joves o gent gran. L'ajuntament està veient com el tema de la vivenda serà clau per a les properes eleccions municipals i busca espais on sigui per poder anar sumant punts. L'ajuntament rep el 10% de cada projecte d'urbanització (en aquest as el 9,30% perquè ho comparteix amb Sant Just, que obté el 0,70%). Així mentre els últims anys l'ajuntament s'ha dedicat a vendre aquest 10% de molts plans urbanístics per tenir més diners i poder compensar altres obres a la ciutat, ara respon a una demanda prou extesa que exigeix aquest 10% per aprofitament social. Veiem doncs com uns espais pensats per fer equipamnets s'acaben destinant a vivenda. I per què no fan el mateix amb la comissaria??

ALTRES CURIOSITATS

Va succeir una cosa prou curiosa en aquest sector, on trobem la implicació d'una de les empreses que han fet d'Esplugues el seu imperi gràcies a la connivència amb l'administració local. Promociones Ruve té quatre finques al sector: en compra dues l'any 91 i 92, i les altres el 2002 i 2003. En primer lloc hem de dir que l'ajuntament pagava un lloguer per dos solars que utilitzava al carrer Pep Ventura (un d'ells com a desballestament de cotxes). Doncs arriba un dia en que per impagament d'impostos , l'ajuntament posa a subhasta aquests solars i Promociones Ruve n'acaba la propietària (tu també penses que és casualitat, oi?). El més lògic en aquests casos seria que l'ajuntament s'hagués quedat uns terrenys als quals ja donava ús , i en pagava un lloguer. Doncs no, l'equip de govern en el seu moment va decidir que era millor la subhasta i després continuar pagant els 1220 euros de lloguer cada mes a Ruve. Si s'haqués quedat aquells terrenys la majoria de vivendes resultants podrien ser de promoció pública i els metres destinats a equipaments podreien haver-se convertit en locals per entitats o per una escola bressol, o...

Així , el futur del projecte d'urbanització que s'aprvava feia desestimar la primera opció i apostar per la privatització de sòl públic en favor de les constructores i de l'especulació urbanística corresponent.

Aquest és simplement un trist exemple del que passa habitualmemt a Esplugues, on les constructores fan negoci amb total impunitat. Quan valdran els pisets que es construeixin allà? El que sí sabem és el negoci rodó que fan empreses com Promociones Ruve que poc a poc van adquirint terrenys esperant l'urbanització del sector, amb el greuge d'haver aconseguit uns terrenys que eren de titularitat municipal i que l'ajuntament podria haver aprofitat per cobrir unes necessitats no comercials.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat