Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Comentari :: laboral : altres temes
Autogestió, subvencions i alliberats
23 ago 2004
Voldria, si algú en té ganes, de realitzar un debat sobre el alliberats a les organitzacions.

Exposo la meva opinió:

Consider-ho des de fa anys que l'autogestió és la manera de funcionar més lliure que pot adoptar qualsevol organització o grup de persones associades. No entraré a fons a argumentar-ho perquè suposo que ja ho tenim força clar. Ara bé, també sóc dels que opina que seguir una filosofia senzillament per fer-ho, per no trencar-la és absurd. Les coses no s'han de fer perquè sí. Amb això vinc a dir, per exemple, que rebre en algun moment una subvenció, per mi no transgredeix la teua forma de funcionament, sempre i quant mai es depengui total o parcialment de la subvenció per realitzar el propòsit del grup o associació.
Amb això vinc a dir que si un col·lectiu mitjançant l'autogestió funciona i es cobreixen gastos, i puntualment sorgeix la necessitat ampliar o reformar infraestructura (material, reformes internes...) no comets, al meu entendre, gir en el teu mode de funcionament perquè segueixes depenent de tu mateix. És clar que sempre es pot organitzar qualsevol acte per extreure recursos per sufragiar un gast. Però també s'ha d'entendre que el recurs de les subvencions et suposa en un determinat moment alliberar-te d'haver de suportar un curro que en aquell moment potser no estàs per fer. A més què carai, en el fons són el nostres mateixos diners que el administren els desgraciats de sempre.

Respecte als alliberats:

Quan en una organització on la burocràcia i gestió interna comença a portar un volum de feina que no pot ser assumit per les persones, sense ànim de lucre, bé degut a que hi ha manca de persones i/o perquè aquestes precisament s'han de lucrar d'algun altre cantó i conseqüentment han de gastar vuit hores o més del seu temps per poder guanyar un sou, temps que no poden abocar a l'organització.
Dit tot això, no veig quin és el problema quan l'assemblea decideix en cert moment assalariar una persona la qual aboqui els seus esforços a lluitar en un sindicat que pretén la destrucció del capitalisme. A més tampoc crec oportunes i afortunades les acusacions d'algú dient que quan s'allibera algú l'organització passa a ser un entramat empresarial. Pero que curts de vista arriben a ser alguns. Analitzar les coses significa trobar la lògica de les mateixes. L'empresa capitalista per definició, busca l'ànim de lucre per sobre de tot. Un sindicat anarcosindicalista no es lucra de res, més aviat costeja tot un ventall de recursos humans i materials destinats a lluitar pel seu objectiu i extrets en un part molt majoritària del les cuotes d'afiliació destinades a l'autogestió. Sí que considero que l'alliberament de persones és un tema que s'hauria d'intentar ajustar-lo al màxim, ja que sí que és cert que acaba havent-hi persones que també destinen moltes hores a l'organització i no en cobren res. Tampoc cal comparar-ho pero quan t'estimes una organització, creus en ella i en la gent que hi lluita i veus que la càrrega de feina burocràtica i de gestió t'acaba absorvint massa del compte i no hi ha ningú disposat a assumir tota aquesta feina, és aquí i només aquí on si considero que cal alliberar un persona, encara que només sigui a mitja jornada.

Espero encetar una mica de debat al respecte per què es aqui on entre tots podem aprendre més. EN la crítica fonamentada i sense faltar al respecte a totes les opinions que de ben segur en seran moltes.

SALUT, ÀNIMS i a CONSTRUIR.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Autogestió, subvencions i alliberats
23 ago 2004
Encertat el que dius. Subscric al 80 % el que dius. Nomes afegir que l'autogestió es un terme que moltes vegades s'interpreta. Quan un sector de les associacions, col.lectius, sindicats, demanen subvencions publiques entenent aquest diners com una redistribucio d'aquests diners en us social les entitats que es mantenen amb un 100% de diners subvencionats poden autodenominar-se autogestonades? On esta aquesta difusa frontera on la denominada autogestio pot pasar a sobreestructurar les asociacions i amb una mica de temps i sense perspectiva de revisio constant en tant als objectius i funcio social es pot arribar a convertir associacions en maquines de mantenir les seves propies estructures?

Aixo ha pasat al 90% de les ONG's. El maleit Festival Mundial de la Juventut no ha parat de posar-se la medalla del seu programa autogestionat. Aixo ja es la risa de la risa...

A l'altre extrem tenim projectes i colectius anti diners anti subvencions i anti alliberats que es clar s'acaben convertint en petits xiringos amb un sostre sempre limitat i amb una falsa consciencia de que rebre una subvencio seria trair la causa.

Ni una cosa ni l'altre. La pauta es l'autogestio...si fa falta readquirint mitjançant els diners publics (subvencions)per mantenir els projectes i sense que aquests diners coartin la independencia politica of course.

Per altra banda la pregunta es...sota quins criteris l'administracio reparteix diners a les entitats? admitint l'independencia politica d'aquestes subvencions? no serà que per manca d'aquest criteri moltes entitats no vulguin equipararse amb les subvnecionades per distingir-se i autoafirmar-se en la conviccio de representar l'autentic esperit autogestionat?

No se....tinc molts dubtes....
Re: Autogestió, subvencions i alliberats
23 ago 2004
D'acord amb els dos.
Re: Autogestió, subvencions i alliberats
24 ago 2004
Els diner públics són de tots i totes, aquest diners provenen de l'explotació a que ens sotmet el sistema econòmic en el que vivim: el capitalisme.

Cal que aquest diners tornin als seu generadors que som el poble treballador i explotat (frase antiga però encara avui crec que vigent... amb les correccions que calguin.

El tema es que ens hem de fer amb aquests diners amb aquesta visió anticapitalista i exigir a les administracions lapart que ens pertoca. En aquest aspecte crec que el model fort de Renda Bàsica és un bon exemple.

Respecte ala burocratització estic completament d’acord amb el que es planteja però la veritat en una situació de RBMF estaria força solucionat doncs cap persona hauria de fer res per obligació sinó més aviat per convicció.

Bé aquestes són algunes de les reflexions que van portar a Ràdio Kaos (anys 90) a sol·licitar subvencions, però mai va supeditar les seves activitats a aquest diners i evidentment mai les seves posicions ideològiques.

Bé crec que el debat pot ser interessant més si tenim en compte el tema de les jornades de Renda Básica Model Fort ( www.esfazil.com/kaos/noticia.php?id_noticia=4844 ) que es preparen a Barcelona per aquest més de setembre (ens veiem!!)

Salut i una abraçada a tost i totes les que lluiten!!!
Re: Autogestió, subvencions i alliberats
24 ago 2004
Siempre que se acepta una subvención pública uno tiene cierto "contrato y obligación" con el dador de esa ayuda. Nos guste o no, la aceptación de los prebendas y ayudas condiciona y determina la línea a seguir de cualquier entidad.

Negar que hay un dirigismo y un control por los que otorgan y conceden ayudas públicas a entidades alternativas es negar algo que es lógico y evidente en nuestros días.

Hoy en día, no hay entidades estables y sólidas que puedan tener y ofrecer recursos si no reciben ayudas públicas; en consecuencia es complicado y complejo encontrar entidades que tengan una verdadera independencia, una línea totalmente ajena a ciertas supra-organizaciones.

Hasta algunas entidades que se autodefinen como libertarias aceptan y asumen que deben entrar en el circuito comercial del sistema y en las redes de subvenciones públicas, pues no existe el concepto ya de militancia y entrega que antaño hubo.
Re: Autogestió, subvencions i alliberats
24 ago 2004
Cada uno lucha desde su peculiar forma; algunos luchan muy bien evitando caer en ciertas trampas y lugares comunes de cierta exquisita izquierda alternativa.

Algunos hacen la revolución simplemente siendo buenas personas y buenos compañeros.

Otros fingen luchar y, única y exclusivamente, provocan conflictos añadidos...

Realmente el tema de las subvenciones es un tema complejo y nadie, absolutamente nadie puede decir que vive gracias al aire...

Hay demasiadas mentiras y muchos controles en todos los colectivos, incluso en aquellos que dicen ser libertarios y autogestionarios. Siempre aparece un padrino o una macro-entidad.
Re: Autogestió, subvencions i alliberats
24 ago 2004
Es verdad, hace falta crear los mecanismos oportunos para que las organizaciones alternativas puedan obtener recursos sin tener que utilizar los cauces públicos.

Pero no veo ni militancia ni compromisos serios. Eso pertenece a una época del pasado. Hoy en día hay mucha desconfianza y malestar general entre los diversos colectivos alternativos, dado que somos personas y han existido conflictos larvados y visibles entre los diversos miembros que integran ciertas entidades.

No podemos huir de nuestra propia historia; tampoco podemos negar que hay una carencia real de militancia y compromiso.
Re: Autogestió, subvencions i alliberats
24 ago 2004
Per què crear alliberats de cop i no anar alliberant a totes les persones al mateix temps?
Per què alliberar vol dir donar diners? Els diners no serveixen per res només el que es pot aconseguir amb ells. Aleshores per què no provar de saltar-se un intermediari? Poc a poc.
Re: Autogestió, subvencions i alliberats
24 ago 2004
Tema delicat el de les subvencions, ja que acceptar-les significa participar en un cert grau, en el sistema capitalista. Resultaria irònic que el sistema subvencionés entitats que el volen destruïr, per tant, des de la meva modesta opinió jo crec, que sempre, visible o no, hi ha un lligam de poder entre el que subvenciona i el subvencionat.A més, un cop reps els diners com els reparteixes i kina part destines a cada cosa? Jo crec precisament, que no hi ha millor manera de renegar i lluitar contra el sistema que demostrar que l'autogestió és possible en el seu sentit estricte, sense rebre ajudes de ningú. Tot i que el capital que mou l'estat ens pertanyi als treballadors, trobo que es perillós entrar en la dinàmica d'acceptar certes concessions capitalistes, doncs així, semblaria que estem acceptant que no és possible una plena autogestió.
Del que no sóc partidari és de l'odi entre diferents associacions,grups o sindicats de tendència llibertària per culpa del tema, ja que encara que difereixin en la manera d'arribar a la societat autogestionada no deixen de lluitar pel mateix. L'exemple més clar el tenim entre els sindicat de la cnt i el de la cgt, tot i que la meva posició es clarament cenetista, tampoc m'agrada veure akesta forta desunió entre llibertaris.
Junts per la causa!
Re: Autogestió, subvencions i alliberats
24 ago 2004
jo el que penso es moltes organitzacions de estas que se dicen Ong's profecionales no debieran de estar entre los movimientos sociales ¿porque? simplemente por que son instrumentos Gubernamentales, asi de simple y se demostro en el desalotjament de la Catedral, la dependencia economica es clara, y la autocensura, un fet.

pero el tema de la financiacion entre los colectivos mas modestos, va acompañada del tipo de faena que este lleve a cabo, si portas una revista, o una radio, o como el año pasado se estuvo planteando una television(cosa que si que necesita de importantes medios economicos), todo varia, yo siguo prefiriendo repartirse el trabajo y no concentrarlo en una persona; ya se que es dificil pero no imposible.

el tema de un sindicato es una cosa que no domino, con lo cual estaria parlan de algo que no conosco, pero si lo que hay que hacer es contratar abogados, entre otras cosas creo que la cuestion cambia.

pero el Capitalismo tiene muchas formas de reprimirte una de ellas es la financiacion, otro ejemplo claro es el FORUM donde el Ajuntament corto el financiamiento de organizaciones que no quisieron participar Ej: FAVB. osea la financiacion es un arma de forma de hacer "Mobing asociativo"

ojo la financiacion que reciben las organizaciones proviene de los impuesto que pagamos todos, en cambio la de los partidos politicos proviene de la Banca y las electricas, que luego pasada las elecciones la deuda se cobra con consceiones de obras, hacer la vista gorda a sus desmanes, control del mercado, crear influencies, etc. son cosas muy diferentes.
Re: Autogestió, subvencions i alliberats
24 ago 2004
me corrigo las organizaciones plan ONG's(algunas) tienen financiamiento privado y publico.
Re: Autogestió, subvencions i alliberats
29 ago 2004
felicitats per haver celebrat un debat ordenat i sense insults. No sol passar.
Sindicat Terrassa