Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia : especulació i okupació
La nostra dignitat paisatgística.
22 ago 2004
LA NOSTRA DIGNITAT PAISATGÃ?STICA.
Propostes per al seu redreçament.
LA NOSTRA DIGNITAT PAISATGISTICA
Enviado por: Anonymous el 19 Ago 2004 - 06:25

Sâhan pogut sentir últimament explicacions i idees encaminades a la construcció dâun megaport a València, i dâun passeig marítim que vaja des de Sagunt a València.

Al mateix temps, lluny dâhaver-se corregit els errors de les primeres polítiques desarrollistes dels anys 60, el disbarat continua hui en dia, i assistim encara a lâespeculació ferotge i a la profanació paisatgística sobre les nostres ciutats, els nostres espais naturals, i més intensament, sobre les nostres costes.Davant tanta inconsència, hom podria preguntar-se el següent: si hi ha mitjans materials i coratge espiritual per a escapolar boscos, dessecar marjals, escampar dunes, construir en lâalt de les muntanyes, abandonar hortes i fer fonaments en roques vora mar, també poden haver-los per seguir polítiques en un sentit alternatiu.

Així, la legislació urbanística sobre la que podrien sustentar-se estes polítiques alternatives contemplarien la declaració de 4 tipus de zones o àrees, amb la corresponent regulació per a cadascuna dâelles, a saber:


Ãrees de costa verge original

Prohibició absoluta i immediata de construir un sol metre quadrat més als escasos kilòmetres de costa verge que hi queden.
Regulació, foment i ajut al comerç dels productes que resulten de les activitats econòmiques tradicionals com ramaderia, agricultura, pesca i artesania.
(Exemple: Serra dâIrta, Platja del Dossel a Cullera)


Ãrees de recuperació paisatgística urgent

Esta figura de protecció del territori comportaria la compra i enderrocament immediat per lâAdministració pública de les edificacions ubicades en llocs dâoriginal valor ecològic i paisatgístic més elevat, com zones humides i boscos costaners.
Recuperació natural i paisatgística de lâespai resultant.
(Exemple: Edificacions a El Saler de València, Construccions a les Zones costaneres pròximes al Dessert de Les Palmes, Urbanitzacions a les pinades i cales de les comarques de La Marina Alta i La Marina Baixa, Construccions a les platges de El Perelló en el Parc Natural de lâAlbufera)


Ãrees de recuperació paisatgística progresiva

Esta figura de protecció suposaria lâaprovació dâun Pla per a la expropiació o permutació progressiva en un termini de temps dilatat però determinat dels drets de propietat dels immobles compresos al perímetre dâestes zones per al seu posterior enderrocament i recuperació natural i paisatgística de lâespai resultant.
(Exemple: Platja de Sant Antoni a Cullera, Platges de Tavenes de Valldigna, Marina dâOr a Castelló)


Ãrees dâexplotació turística sostenible

En estes zones es permetria lâexplotació turística tradicional de sol i platja, sempre amb intervenció pública dels preus de venda i lloguer dels immobles per tal dâevitar polítiques especulatives.
Aprovació dâajuts -en els casos que es consideraren oportuns- a lâadaptació de les antigues i noves construccions a lâestètica tradicional de les vivendes típiques de cada comarca. Això inclouria una estricta legislació sobre les altures i lâombra produïda sobre la línea de costa, la contaminació lumínica i acústica, i la gestió dels residus produïts.
(Exemple: Benidorm, Platges de les ciutats dâAlacant, València o Castelló, Gandia).


A les zones que hem denominat âàrees de costa verge originalâ?, âàrees de recuperació paisatgística urgentâ?, i âàrees dâexplotació turística sostenibleâ? seria permesa la visita i el bany lliure per tothom, amb habilitació de línies de transport públic als nuclis de població pròxims, i des dâestos a la costa. Sols es permetria lâaccés del trànsit rodat en casos ben determinats, amb previsió de zones de pàrking i sempre amb cura de produir el mínim impacte sobre el medi recuperat.

El foment de lâactivitat hostalera es concentraria als nuclis de població originals (donant prioritat a la ubicació en centres històrics de les ciutats i pobles pròxims a la costa) i a les urbanitzacions permeses a les âàrees dâexplotació turística sostenibleâ?.

Els avantatges resultats de la consecució dâestes polítiques urbanístiques i econòmiques serien la recuperació dâespais naturals i lâencetament dâun nou model dâexplotació sostenible de lâactivitat turística. Però sobre tot els habitants dâeste país aconseguiriem el redreçament de la nostra dignitat paisatgística, i ens estalviaríem ja per sempre eixe sentiment desgarrador que produeix en lâactualitat el passeig per les nostres costes.

Salutacions.
Mira també:
http://www.e-valencia.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=5680&mode=thread&order=0&thold=0

This work is in the public domain
Sindicat