Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : corrupció i poder : ecologia : laboral : pobles i cultures vs poder i estats
Judici al Banc Mundial i al *BID pel seu Deute Ecològic
13 ago 2004
Veredicte Del Tribunal Per La Sobirania Alimentària. Judici al Banc Mundial (*BM) i al Banc *Interamericano de Desenvolupament (*BID) pel seu deute social i ecològica en l'agricultura amb els pobles dels països d'Amèrica llatina
*Ecoportal.*net



El Tribunal per la Sobirania Alimentària i Judici al Banc Mundial i al Banc *Interamericano de Desenvolupament pel seu deute social i ecològica en l'agricultura amb els pobles i països d'Amèrica llatina, convocat pels moviments socials, principalment indígenes i camperols, nacionals i del continent, i per diverses xarxes i organitzacions vinculades amb la problemàtica agrícola, el deute extern i deutes socials i ecològiques, es va reunir el dia 27 de juliol del 2004, a Quito, Equador, com part de l'I Fòrum Social de les *Américas.



Aquest Tribunal va tenir lloc amb l'objectiu de jutjar la responsabilitat del Banc Mundial i del *BID com part dels actors fonamentals en la promoció i finançament de les tecnologies agrícoles de la cridada "Revolució Verda" i de la *Agro-Biotecnologia, així com del procés de concentració de terres en poques mans, per a afavorir les necessitats corporatives i de comerç dels països del Nord, generant greus impactes socials, ambientals, culturals i econòmics que constitueixen un immens deute social i ecològica amb els països i pobles d'Amèrica Llatina.



Aquest és un Tribunal ètic-polític, no una cort judicial, no obstant això, respecta una argumentació i documentació rigoroses, recolzat en la diversitat de les tradicions jurídiques i ètiques. A partir d'una Acusació basada en un ampli material documentat i de testimoniatges presentats per homes i dones de pobles d'Amèrica Llatina, els Jutges, com representants de la societat de diferents països, van arribar al següent VEREDICTE:



CONSIDERANT:



Que el *BM i el *BID, des de fa mig segle, a través d'incidir en les polítiques agrícoles i proveir finançament, han vingut promovent el model d'agricultura de la Revolució Verda i en els últims anys de la *Agro-Biotecnologia, basat en monocultius, ús de *agrotóxicos i industrialització de l'agricultura, aguditzant-la pobresa en el camp i destruint els ecosistemes agrícoles i silvestres de la regió.



Que aquestes polítiques i finançament serveixen a un projecte global, coronat per l'Organització Mundial de Comerç i els tractats de lliure comerç regionals i bilaterals, que responen a interessos de les corporacions transnacionals de llavors, *agrotóxicos i biotecnologia.





Que aquest model agrícola, impulsat pel *BM i el *BID, introdueix a petits agricultors a models industrials i això els duu a l'endeutament, fallida i a abandonar les seves terres.



Que el model *agroexportador que aquests bancs financen, és un model a gran escala i que ha donat com resultat la concentració de la terra, la despulla de les terres de pobles indígenes i comunitats camperoles i la migració interna i externa.

Que en diversos països, les polítiques d'ajustament estructural defensades pel banc Mundial i el *BID han estimulat la privatització de terres públiques i comunitàries, a més de la privatització de les aigües i selves.





Que la promoció agressiva de les polítiques d'ajustament estructural i de desenvolupament rural del *BM i el *BID afavoreix la intensificació agrícola i la producció orientada a l'exportació a costa de l'agricultura de menor escala i baixos *insumos externs, sent això la principal barrera a l'adopció significativa del maneig integrat de plagues amb bases ecològiques o l'adopció de pràctiques *agroecológicas.



Que a pesar que, des de la dècada dels 80, grups de la societat civil i comunitats han exigit al *BM que suspengui el finançament de *plaguicidas i promogui alternatives ecològicament sanes i socialment justes, les seves polítiques han significat el major ús de *agrotóxicos i per punt major exposició als *plaguicidas químics que generen impactes en la salut, problemes de desequilibri ambiental i pèrdua de biodiversitat.



Que entre1988 i 1995 el Banc va finançar més d'O$S 250 milions en vendes de *plaguicidas i que entre 1993 i 1995 tots els contractes signats van ser directament cessions a les majors companyies de *plaguicidas a França, Alemanya, Regne Unit, Estats Units i Japó, mentre els agricultors participants en aquests projectes van veure afectada la seva salut i l'estabilitat ecològica dels seus sistemes de producció per usar més *plaguicidas; el Banc va reconèixer que només 1% dels projectes aplicats va tenir una avaluació ambiental completa.



Que existeix suficient informació publica que acredita que els *plaguicidas usats a través dels projectes finançats per aquests Bancs, són nocius per a la salut humana, per la seva característica *toxica, pels seus efectes *cancerigenos, *teratogénicos sobre el sistema nerviós, *neurológico i *reproductivo d'aquesta i de les futures generacions. Aquests *plaguicidas ja han estat catalogats per l'Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units (*EPA) i l'Institut d'Investigacions sobre el Càncer (*IARC), així com per la Unió Europea, com d'extremadament perillosos. El *BM i el *BID són responsables de la deterioració de la salut i els pobles i dels ecosistemes perquè, a pesar de conèixer els seus efectes, segueix promovent-los i finançant la seva difusió i venda.



Que el Banc Mundial dóna suport l'establiment d'activitats nocives per a l'ambient i les comunitats locals en moltes activitats *extractivas a Amèrica Llatina com per exemple el cultiu de gambeta a Amèrica Sud i Central que produeix destrucció i contaminació de *manglares, el que torna inviable la pesca *artesanal, posant en risc la sobirania alimentària dels pobles costaners.



Que el Banc Mundial i el *BID han imposat totes aquestes polítiques en molts casos de connivència amb els Governs de l'Amèrica Llatina. Aquests Bancs pressionen als governs a través d'amenaces econòmiques, relacionades amb el pagament del deute financer, perquè aquests no puguin canviar les seves polítiques. Els Governs són llavors còmplices d'aquestes polítiques i deuen explicar perquè la segueixen aplicant sense avaluar els seus efectes. A més, el *BM i el *BID sostenen que realitzen processos de consulta, però són mecanismes manipulats amb actors que no tenen real representació de la societat civil.



Que moltes investigacions independents indiquen que els projectes del Banc Mundial i del *BID no han estat reeixits, presentant problemes econòmics, socials i ambientals. No obstant això, romanen com part estratègica d'un *megaproyecto que busca garantir les bases per a l'expansió del *neoliberalismo.



Que el Banc Mundial té com part a organitzacions com la Corporació Financera Internacional (*IFC), de capitals privats, que inverteix en activitats nocives a l'ambient i a la societat en diversos països.



Que el projecte del Banc Mundial es contraposa a les propostes i lluites històriques dels moviments socials rurals per una reforma agrària àmplia, profunda i justa.

Que el Banc Mundial i el *BID no respecten els convenis internacionals, sobre ambient, treball, drets humans i drets dels pobles, especialment, dels pobles indígenes.





Que el Banc Mundial i el *BID han *desnaturalizado el caràcter multilateral de la seva organització i responen unidimensionalment als interessos *hegemónicos de les grans potències i de les grans corporacions multinacionals.



Que tots els projectes i crèdits del Banc Mundial i del *BID, amb els seus impactes socials, ambientals, culturals i econòmics generen un immens deute social i ecològica de les institucions financeres internacionals amb els països i pobles d'Amèrica Llatina.



Que el deute ecològic i social incorreguda per aquests bancs excedeix enormement al deute extern atribuïda als nostres països.



Per tot els CONSIDERANTS exposats davant el Tribunal per la Sobirania Alimentària, per unanimitat, els Jutges dicten la següent SENTÈNCIA:



Declarar al Banc Mundial i al Banc *Interamericano de Desenvolupament responsables dels crims socials i ambientals producte dels seus programes i polítiques exposades en l'acusació.



Ordenar al *BM i al *BID indemnitzar amb justícia a les víctimes d'aquests programes i crèdits



Obligar al *BM i al *BID la immediata restauració dels ecosistemes afectats pels seus projectes.



Ordenar el rescabalament als pobles indígenes i camperols pel deute en l'agricultura, el mateix que deu ser aplicat als projectes de reforma agrària i transformació de l'agricultura, proposades des de les organitzacions socials, indígenes i camperoles.



Ordenar que es retirin i parin immediatament aquests programes i crèdits que incrementen els deutes socials i ecològiques.



Obligar al *BM i el *BID no seguir fomentat ni finançant l'ús de *agrotóxicos, ni monocultius transgènics que han demostrat alts impactes socials i ambientals i que han posat en risc la sobirania alimentària dels pobles.



Els jutges fan les següents exigències als Governs d'Amèrica Llatina:



Exigir als governs d'Amèrica Llatina que es declari prioritat la sobirania alimentària dels pobles i la defensa de les seves fonts de sustento basada en produccions *agroecológicas locals i de mercat intern.



Exigir als Governs que es declari a Amèrica Llatina Lliure de Transgènics.



Exigir als governs d'Amèrica Llatina generar condicions dignes per als pobles indígenes i comunitats camperoles sobre la base del desenvolupament local d'enfortiment de comunitats solidàries, basades en la producció LOCAL, d'aliments SANS, NETS i ACCESSIBLES per a tots els pobles.



Finalment, el Tribunal declara als pobles i països d'Amèrica Llatina CREDITORS DEL DEUTE SOCIAL I ECOLÒGICA i al *BM i al *BID DEUTORS.



I disposa l'execució d'aquesta sentència.



Dau a Quito, Equador, el 27 de juliol, 2004.



Pels Jutges:



Adolfo Pérez *Esquivel, Argentina

Premi *Nóbel de la Pau.





Segueixen les signatures dels Jutges en el Veredicte del Tribunal per la Sobirania Alimentària i el Judici al *BM i al *BID pel seu deute social i ecològica amb els pobles i països d'Amèrica Llatina.



José Augusto Pàdua, Brasil

Aliança dels Pobles del Sud Creditors de Deute Ecològic.





María Elena Fregues, Xile

Coordinadora de *Rapal a Amèrica Llatina.





*Nemesia *Achacollo, Bolívia

Federació de Dones Camperoles *Bartolina *Siza.





*Cléa *Carpi dóna Rocha,

Presidenta del Tribunal





Juan Pablo Muñoz

Secretari del Tribunal





Segueixen signatures de representants d'organitzacions que se sumen al VEREDICTE TRIBUNAL PER LA SOBIRANIA ALIMENTÀRIA: JUDICI AL *BM I AL *BID PEL SEU DEUTE SOCIAL I ECOLÒGICA EN L'AGRICULTURA AMB ELS POBLES I PA�SOS D'AMÈRICA LLATINA, realitzat a Quito, Equador, el 27 de juliol del 2004 en el marc de l'I FÒRUM SOCIAL DE LES *AMÉRICAS.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat