Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Anàlisi :: fòrum 2004 : laboral
Precarietat i Hipocresia al Fòrum 2004 s,a
24 jul 2004
PRECARIETAT I HIPOCRESIA AL FÃRUM DE LES CULTURES 2004, S.A

Mentre els dirigents de les cúpules sindicals tancaven el âDiàlegâ? les Cultures del Treball amb una declaració al vent contra la precarietat, els accidents laborals i lâactual procés de globalització; les condicions dels treballadors del Fòrum són un gran exemple de precarietat, i les empreses que el patrocinen els seus principals impulsors.

Coca â Cola, empresa patrocinadora del Fòrum, ha estat denunciada per explotació infantil (Pakistan, any 1998), acomiadaments improcedents (Filipines, any 2000), per lâassassinat de sindicalistes (Colòmbia, any 2003) i per discriminació racial (EUA, any 2000).

Però no cal anar tant lluny, el mateix Fòrum de les cultures, S.A., empresa consorciada per lâEstat, la Generalitat i lâAjuntament de Barcelona, ha contractat la majoria dels seus treballadors a través de ETTs -entre les principals Randstad, també patrocinadora- o empreses subcontractades (que alhora sovint subcontracten a dâaltres). Amb aquesta estratègia, sense contractar el personal directament, sâabarateixen costos i sâeviten reivindicacions laborals.

I això què implica pels treballadors i treballadores?

- Lâabaratiment de costos es fa través dels sous dels treballadors, que reben salaris de misèria (fins a 3,60 e/hora), habitualment sense tenir dret al pagament dâhores extres o complements salarials. Els beneficiaris acaben essent pels intermediaris, mentre es precaritzen les condicions de treball i empitjora el servei.

- La subcontractació a través de segones i terceres empreses fa més difícil que els treballadors puguin defensar els seus drets, ja que les responsabilitats i el control sobre les empreses es dilueixen. La fragmentació dâempreses subcontractades i la diversitat de situacions individuals fa que la negociació i lâacció col·lectiva per defensar unes millors condicions sigui molt més complicada.

El Fòrum de les Cultures S.A. podia haver creat un agència de contractació pròpia o exigit a les empreses subcontractades uns salaris dignes i unes condicions exemplars. Pel contrari ha preferit guiar-se per criteris estrictament econòmics, delegant aquest compromís a ETTS que representen en si mateixes un dels aspectes més negatius del capitalisme global, demostrant un altre cop que el seu "diàleg" es pura propaganda.

El Fòrum ha anunciat el intent de recolocació de 300 treballadors a través de la consultora Creade un cop sâacabi lâespectacle. La plantilla del Fòrum és de 2.900 treballadors, així que els recolocats seran només aquells professionals, gestors i directius del Fòrum que veuran recompensada la seva fidelitat política al projecte Fòrum 2004. La resta sempre podran trobar alguna altra ETT...

Des de lâAssemblea de Resistències al Fòrum 2004, ens solidaritzem amb tots aquells treballadors i treballadores que lluiten també dins del Fòrum per tenir unes condicions de treball i de vida dignes.
Mira també:
http://www.moviments.net/resistencies2004

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat