Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juny»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
El català, exclos
07 jul 2004
El seguent article aporta algunes idees sobre que hem de fer els catalans i les catalanes (o els i les catalanoparlants) amb la nostra llengua. Malgrat que personalment no m'interessa massa Europa, prefereixo anar mirant cap la Mediterrània, crec que aporta alguns plantejaments interessants, més en el debat pol·lèmic i a vegades d'allo més visceral d'aquests dies en aquesta plana, que sense voler ofendre no és bilingüe sino trilingüe (una llengua sense estat i dues amb uns quants estats al darrera). [Espero que El Punt entengui perque la publico abans de finalitzar el dia de l'edicio d'avui (les 9]
(El Punt, 7-7-2004) El català, exclòs

Ricard de Bargas-Colarons
Historiador i escriptor

Cal que la societat civil catalana reaccioni davant la recent exclusió del català a Europa. La negativa europea ens ha d'encoratjar a reaccionar, a demostrar a Europa el que som: la nostra identitat lingüística i nacional, irrenunciables.
vista_4_f1a_1.jpg

L'adhesiu del burro català, anunciat a l'aparador d'una copisteria.  Foto: LLUÍS SERRAT
El català, finalment, no ha estat acceptat com a llengua oficial de la UE. Bé, i què esperàvem? És l'Europa dels estats i només hi són oficials els idiomes vinculats a la nació titular de cadascun d'ells. No és pas esgrimint raons sobre la importància del nombre de catalanoparlants, tot depositant la confiança i la predisposició en el nou govern del PSOE perquè intercedeixi per l'oficialitat del català a la UE, que la nostra llengua aconseguirà ser acceptada a la Unió Europea. El que s'havia de fer, i cal que exigim al nou govern espanyol, és el dret democràtic i legítim que totes les llengües pròpies de la Península siguin reconegudes com a oficials per part de l'Estat espanyol.

La desnacionalització i colonització lingüística a partir del Decret de Nova Planta, va rebre el cop de gràcia durant els quaranta anys de dictadura franquista, que va estroncar tot un procés de redreçament nacional i de transformació social. En els darrers 23 anys de restauració democràtica no s'han sabut defensar amb fermesa els drets nacionals catalans, resultat del predomini d'un catalanisme estantís, tou, folklòric, ambigu, conformista i conciliador amb l'Estat espanyol opressor. Sempre temorenc de no produir cap enfrontament amb Madrid, claudicant, servil i cofoi amb les almoines. Quan una llengua és a casa seva, dominada per una altra, l'enfrontament és inevitable si és que es vol arribar a una veritable normalització. El bilingüisme institucional és només una forma de substitució lingüística que ja en l'actualitat afecta extenses zones urbanes dels Països Catalans. En veritat, en l'actualitat passem per un moment difícil, de lenta reconstrucció nacional, amb molts obstacles a vèncer en el camí vers la supervivència nacional i lingüística. Hem de començar, malgrat tot, una nova etapa; no s'ha d'anar mai més a pidolar res a La Moncloa: hem d'exigir amb força, decisió i convicció els nostres drets nacionals i lingüístics negats durant les darreres centúries.

La llengua forma part del nucli de la consciència i de la realitat nacionals. Ja és arribada l'hora de desterrar aquest seny conformista amb l'actual situació anòmala. Ja és arribada l'hora que esclati la rauxa, exigent i insubornable que ens retorni la nostra dignitat nacional, que passa per combatre pel que ens és irrenunciable: l'oficialitat del català arreu del seu territori lingüístic. Com sobreviurà el català? Clandestinament a les clavegueres? Només tancat dins el clos familiar i amb unes elits socioculturals impotents? Quina és la llengua del poder? La llengua dominant als Països Catalans? Amb quina llengua s'adrecen la majoria de catalanoparlants davant un desconegut? Quina és la llengua dels documents oficials, que avala la identitat dels ciutadans? Quina, la de la justícia? Quina, la d'Hisenda? La dels cinemes? La de la majoria de televisions? En quina llengua parla la majoria del nostre jovent? Aleshores, quin futur sociològic i polític té el català en aquestes condicions en el segle XXI que tot just hem començat? Ens cal reflexionar i reaccionar. Com volem ser respectats lingüísticament si nosaltres mateixos no ens manifestem ni nacionalment ni lingüística diferents, o millor dit, tal com som? Cal que el català sigui una eina d'integració per a la nova immigració multiracial i multilingüe. Altrament, ho tindrem molt difícil. Manifestem-nos arreu del nostre país com a catalans, parlem sempre amb naturalitat la nostra llengua amb tothom i en tots els àmbits. Cal que la societat civil catalana reaccioni davant de la recent exclusió del català a Europa. Però cal anar a les arrels: reivindicar de diferents maneres, si cal emprant la desobediència civil, l'oficialitat del català a l'Estat i al nostre país, i exigir, per tant, la igualtat lingüística del català amb el castellà i les altres llengües de l'Estat. Que no n'hi hagi una, com fins ara, per damunt de les altres. La negativa europea ens ha d'encoratjar a reaccionar, a fer-nos glatir, a demostrar a Europa el que som: la nostra identitat lingüística i nacional, irrenunciables. Encara hi som a temps. Tenim ara una oportunitat històrica. Aprofitem-la! La intervenció confiada i poc agosarada dels nostres polítics no ha aconseguit gairebé res. Nosaltres, els catalans, que tant
hem aportat culturalment a Europa durant segles -per exemple, el primer parlament del continent va ser el català- i quan actualment la nostra llengua s'ensenya a unes 60 universitats europees, no podem romandre indiferents davant la negativa europea. Si mantenim encara una mínima consciència nacional i lingüística, cal que fem sentir la nostra veu indignada a Europa. Cal, ja des d'ara, que siguem capaços de mobilitzar tota l'atapeïda xarxa associativa catalana ja sigui mitjançant la Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana (CAL) i les plataformes per la llengua, o d'una altra coordinadora que aglutini el teixit associatiu en la seva diversitat (juvenil, veïnal, professional, esportiu, sindical, etc.) Organitzem manifestacions massives en pro de la total oficialitat del català als Països Catalans i a Europa. Fem concentracions al Camp Nou de Barcelona, la plaça de bous de València, l'estadi de Son Moix de Palma, i a l'estadi de la USAP de Perpinyà. Si realment no som capaços de reaccionar, de fer-nos presents com a poble en contra de la injusta negativa europea antidemocràtica i estatista, aleshores no tindrem dret a queixar-nos més. Car tindrem el que ens mereixem.
Mira també:
http://www.vilaweb.com/elpunt/noticies/noticia-867642.html
http://www.vilaweb.com/elpunt

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El català, exclos
07 jul 2004
dices, "prefereixo anar mirant cap la Mediterrània, crec que aporta alguns plantejaments interessants". JODER... eres todo un intelectual. ¿Que has visto en el mar? Algun pulpo con sensibilidad linguistica? Ya me lo contaras y quizas me acerque a la playa...

Y sigues: "Cal que la societat civil catalana reaccioni davant la recent exclusió del català a Europa." FALSO. Desde cuando el catalan estaba incluido? Nunca lo ha estado, por lo tanto no ha podido ser excluido. Si lo que tú quieres es que se hable en Estrasburgo o en Bruselas o en Paris o en Munich...Tú lo que tienes son ideas imperalistas de barretina y espardenya barata.

Deja en paz a los alemanes y franceses que ya tiene bastante con lo suyo. No quieras ser el centro del universo.

Dices: "Com sobreviurà el català? " Y a mí que me cuentas. Yo no estoy para cuidar de nadie. Si no sobrevive por ella misma será que no es indispensable.

¿Desde cuándo para que una lengua no desaparezca, se tiene que hablar en Estrasburgo?? Tienes unas ideas de bombero.
Re: El català, exclos
07 jul 2004
A la playa, no a la Mediterránea, es a dónde te podrias ir con tus albarcas de estar por casa. Joder, colega, qué poco cuesta meterse con la peña. Aquí l@ colega se lo ha currado cacho con sus aportaciones, y a parte de la buena rectificación de que no ha estado nunca incluido en Europa (buena observación) no has hecho más que tirar mierda.

En cuanto a lo del Mediterráneo: Tenemos mucho más cerca a Marruecos que a Polonia, y mucho más bien comunicado, en cuanto a transportes sostenibles, así que lo dicho, no se si en Bruselas tienen playa para que te explayes, como la tienen en Cuenca, pero la idea es la misma:

Me'n vaig a la platja Mediterrània a prendre el sol amb les espardenyes barates y la barretina vermella, a xiular la cançó de l'estiu en castellano.
Re: El català, exclos
07 jul 2004
io t'ho dire d'una altyra manera, tinc tant dret com kualsevol altre persona d dirigirme a europa per reclamar cualsevol cosa en la meva llengu, en akest cas el català, i d part d europa rebre una resposta tb en la meva llengua.

Si no ens deixen altre sortida k la independencia, doncs l'aconseguirem!
Re: El català, exclos
07 jul 2004
No tens cap gràcia ni ingeni.
No has contestat cap pregunta amb seny.
Fas un exercici de linguistica masturbatòria.
Re: El català, exclos
07 jul 2004
Visca Catalunya lliure!!!
ho havia de dir

INDEPENDÈNCIA
¡¡*¡¡
Re: El català, exclos
07 jul 2004
visca la terra
Re: El català, exclos
07 jul 2004
para "vaia tela":
Eso de que tienes el mismo derecho que cualquier otro para que se te conteste desde Bruselas en catalán no te lo crees ni tú. Confundes lo que a tí te gustaria con la realidad, que es bien distinta.

Y eso de que conseguirás la independencia, ya me lo contarás cómo lo haces, pq sumando los votos de los partidos estatalistas y los demas, NO me salen las cuentas... ¿O es que vuestro voto vale doble? Ya me lo contaras.
Re: El català, exclos
07 jul 2004
NAZIONALISMO = FASCISMO
Re: El català, exclos
07 jul 2004
ja t´ho explicarem!!! que la història, com va dir el Salvador Allende, la història la escriuen els pobles!

Ja es pot afanyar el Zapatero ha fer les reformes democràtiques, que dia que passa s´assemblen més al PP. Malgrat el Hum5, menys mal que els fatxes del Partit Popular estan a l´oposició.
Re: El català, exclos
07 jul 2004
"Simpson": Sí, efectivament la història la escriuen els pobles. I la majoria del nostre poble no vol la independència i la majoria dels pobles no volen el català a Bruseles.

Així que tingues un major respecte per la opinió del pobles, com tú dius. I sino, consulta les darreres elecions de l'ultim any.
Re: El català, exclos
07 jul 2004
visca la masturbació linguïstiko!
i se un katalander pot fer orgasmiiiis
quan masturbën tot el meñjor.
jo no entinc perque catalá no es un llengua oficial. disculp. soc en europeu i no ho entinc.
pero me agrada molt masturbarme línguïsticament amb catalá es un llengua molt sexi.
Re: El català, exclos
07 jul 2004
tú s que eres sexi escribiendo con la k. Seguro que tienes pelos en el pechito!! Las k me ponen burra... que valiente, que hombreton...la k....
Re: El català, exclos
07 jul 2004
en les darreres eleccions va guanyar l´abstenció. Ni PSOE ni PP junts, guanyen els abstencionistes. Si aquesta és la teva Europa, no hi estic d´acord.

Pregunta a la galeria:

per a què serveix l´holandès a les institucions europees, que diria "..." si fos holandès i no català.
Re: El català, exclos
07 jul 2004
Perdona "s":
NO sabes recontar los votos. Los que estan a favor de la independencia de Cataluña o del catalan en Bruselas no llegan al 2%. REPASATE LOS NUMEROS!!!!!!!!!!!!!

Y respecto a si sirve o no el catalan en Bruselas, sólo tienes que ver cuantos siglos llevan sin conocerlo en Alemania, Belgica o Francia, y creo que nadie se ha suicidado por ello. Es más, me juego lo que quieras a que la mayoria de ellos no saben ni que existe.
arguments?
07 jul 2004
lector en busca d'arguments ... m'he llegit l'article i m'ha semblat prou correcte. Si fós possible, m'agradaria (m'encantaria) que algú m'expliqués quins són els arguments contraris als exposats a l'article. Arguments. A mi, ja em cansa que em sortiu amb això tan sobat de la 'barretina i l'espardenya' o amb el 'nacionalismo es fascismo' -el que ho cantava va acabar anant a les llistes de l'esquerra abertzale (o sigui, patriòtica) vasca-.

La pregunta del milió: per què els ciutadans de malta -que són menys de 300.000- es podràn adreçar en maltès a la unió europea, i els catalanoparlants no -malgrat ser un bon nombre més-? Alguna explicació lògica? Alguna explicació de 'sentit comú'?

Algun argument?
Re: El català, exclos
07 jul 2004
Heu de deixar de donar-li peixet a aquest provocador de barra de bar amb tuf a carajillu i el Marca sota el braç. És un pobre acomplexadet que viu de què li facin cas i bla, bla, ble, ble, bli, bli, blo, blo bluuuuuuuuuuuuu
Re: El català, exclos
07 jul 2004
Pleguem tots! el PP i el PSOE son majoria, visca l'immobilisme no? vinga el discurs dels pseudo-progrès imperialistes, és a part de moltes altres coses, d'un nivell de raonament lemantable.
Re: El català, exclos
07 jul 2004
Vist tant espanyolisme ranci, tant si val si de dretes com d'esquerres, haurem d'esperar que a la UE hi entrin els andorrans per que ens parlin amb català.

Això de la UE, no serà com allò de l'Eurovisión?

Muntem l'academia?
Re: El català, exclos
07 jul 2004




Re: El català, exclos
08 jul 2004
me aburro.
Re: El català, exclos
08 jul 2004
EUROPA COM A RAÓ PER LA UNITAT

28/06/2004

El president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, ha anunciat que hi haurà referèndum sobre la constitució europea. A l’estat francès també n’hi haurà. De manera que la gran majoria del país haurà de dir si vol aquesta constitució o no. És una gran i magnífica oportunitat de fer-nos presents al mapa. Un vot negatiu a la constitució que tinguera proporcions importants o fóra clarament superior al de la resta de la Unió posaria en primer pla el nostre problema nacional, la incomoditat que molts sentim en aquesta Unió on ni la llengua que parlem no té presència. Però això demana decisió i unitat dels partits polítics. Que haurien de saber posar al davant de les seues picabaralles circumstancials la importància històrica del moment.
El cicle electoral que es va acabar amb les eleccions europees ha estat un cicle molt agredolç des del punt de vista nacional. A les municipals i a les catalanes hi hagué elements interessants i positius, fins i tot majories clares i contundents del nacionalisme. A les altres eleccions dites 'autonòmiques', a les espanyoles i a les europees, la sensació fou més aviat de desastre. Especialment després de les europees, amb resultats ínfims dels partits nacionals a tot el país, àdhuc al Principat. La sensació al carrer és, a més, de fractura. D’enfrontament. La decisió d’ERC de fer president Maragall i l'obsessió de CiU de retreure-li-ho a cada pas ha engegat una dinàmica en què molts ens sentim summament incòmodes. Al País Valencià i a les Illes el vot nacionalista s’ha fragmentat fins a extrems monumentals. Una posició conjunta dels partits nacionals sobre el vot a les europees seria, en aquest sentit, un pas de reconstrucció d’uns ponts que s'han enfonsat amb molta facilitat i que cal començar a reconstruir, si no volem un futur immediat gestionat còmodament pels partits d’àmbit espanyol. Segur que el PP i el PSOE s’alinearan en el sí a la constitució. La ignorància premeditada de la llengua catalana hauria de ser un argument suficient per al No, un No que serviria clarament per situar el nostre país al mapa. No cal que demostrem ni que som europeus ni que som europeistes. Precisament perquè som europeus podem dir allò que ens convinga. I podem dir, per tant, des de l’europeisme, no a una constitució que ens margina.

Vicent Partal director ARROBA vilaweb.com
Re: El català, exclos
08 jul 2004
molt be, yoques, tu si que m'has entes .-) (gairebe)
Re: El català, exclos
08 jul 2004
la situació del català a Alacant i a Perpinyà és insostenible S.O.S.
S.O.S. salvem la llengua, defensem-la, escrivim-la, parlem-la S.O.S.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more