Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
No em parlis en la teva llengua, que m'ofens
06 jul 2004
El català, llengua molesta per a l'Estat Espanyol
âSi un diputat basc parla en èuskar en els debats, quin debat hi haurà?â?, es preguntava Eduardo Zaplana, portaveu del grup popular al Congrés. âEl sentit comú ens diuâ?, insistia, âque si tots parlem una llengua, que és la que ens uneix, cal utilitzar aquesta llenguaâ?. Zaplana, és clar, es referia a la decisió dels diputats i senadors dâERC de parlar en català en les seves intervencions al Congrés i al Senat. Lâargumentació és tan ridícula que faria riure si el tema no fos tan seriós. Perquè, en quina llengua parlen els diputats al Parlament europeu, començant per Jaime Mayor Oreja i José/Josep Borrell? Com és que, existint lâanglès com a idioma comú, els diputats europeus no lâutilitzen en els debats? Doncs per la senzilla raó que una cosa és la llengua de comunicació personal entre ells i una altra la justa representació de totes les llengües de la Unió en les sessions oficials. Vull dir que independentment de la llengua en què es comuniquin un alemany i un italià als passadissos de la cambra, serà en alemany i en italià, respectivament, que es parlaran des de lâescó.

La tècnica, que sempre ha evolucionat molt més ràpidament que el nacionalisme espanyol, fa temps que va inventar una cosa coneguda com a traducció simultània. Gràcies a ella, per mitjà dâuns senzills auriculars, un grec pot respondre la pregunta dâun maltès i un maltès pot fer el mateix davant la interpelâ¢lació dâun danès. I això és així perquè aquestes persones, en les sessions parlamentàries, no parlen en nom seu sinó en el dels seus països i son els seus drets el que allí exerceixen. Ãs una qüestió de principi: Si tota unió es fonamenta en el respecte a la diferència, quina mena dâunió és aquella que no respecta la llengua dâun dels integrants?

Quan el senyor Zaplana defineix la llengua espanyola com âla que nos uneâ?, cau en un parany semàntic que revela el subconscient colâ¢lectiu espanyol. I és que el discurs de la suposada espanyolitat dels Països Catalans només sâaguanta pels privilegis de què gaudeix la llengua espanyola a casa nostra. Aquí sâacaba tot. Ãs, per tant, per raons de força que els espanyols exerceixen el privilegi de no parlar cap altra llengua que la seva entre catalans mentre que els catalans tenim estigmatitzat lâús de la pròpia entre espanyols. Alejo/Aleix Vidal Quadras ho expressava clarament no fa gaire: âNo sâha dâofendre Espanya parlant català al Congrés:â?

Doncs bé, mentre es mantingui lâannexió dels Països Catalans a Espanya, és evident que és en la nostra llengua que ens hem dâexpressar a les Corts i al Senat. No importa que hom ens acusi de provocació. Només algú profundament reaccionari pot sentir-se provocat per una cosa tan natural. Al capdavall dâaixò es tracta, de posar-los en evidència utilitzant els seus propis arguments. Si els catalans âsomâ? espanyols i Espanya és el ânostreâ? país, com és possible que no puguem expressar-nos en català en unes institucions que són tan nostres com seves? Al final, el que queda al descobert és que el problema no és lingüístic sinó fòbic. Perquè no és que no entenguin el català âabans seâls facilita la traducció escrita del text-, és que no el suporten. Per això he trobat ingènues les esperances dipositades en els socialistes a lâhora de defensar lâoficialitat del català a Europa. Amb quina convicció ha de defensar la llengua catalana algú que la menysprea fins al punt de prohibir-la? Lâoficialitat del català a Europa no serà mai âgràciesâ? a Espanya sinó âmalgratâ? Espanya. Per això cal perseverar en lâestratègia de parlar en català a les institucions de lâEstat; cal ofendreâls âsi és així com ho viuen-, irritar-los i exasperar-los fins a lâinfinit. Cada nova prohibició o amonestació és una prova de la nostra fermesa i del seu totalitarisme.

En aquest sentit, hauríem de preguntar al president del senat, Javier Rojo, a què es refereix quan diu que després de 25 anys de la creació de lâEstat de les autonomies, hi ha prou mecanismes per demostrar que es parla i sâestima una llengua. La veritat és que cal una gran dosi de cinisme per dir una cosa així, de cinisme i dâignorància. Només un ignorant pot pensar que els catalans parlem català no pas perquè sigui la nostra llengua sinó per demostrar que lâestimem. Els espanyols, en tot cas, sempre han tingut una manera molt més particular de demostrar lâamor que senten per la seva, i és imposant-la a aquells que en tenen una altra de pròpia.

Per això, quan els presidents de les Corts i del Senat exigeixin que els nostres representants sâatenguin al reglament en matèria lingüística, cal recordar-los dues coses: que el reglament no diu res de lâobligació de parlar espanyol i que el dret a usar la llengua pròpia al propi país és un dret humà fonamental i que aquest principi està per damunt dels reglaments i de la Constitució espanyola. Espanya va ratificar en el seu dia la Declaració Universal de Drets Humans, que té un rang superior a totes les lleis, normes i reglaments interns estatals, cosa que significa que és un error solâ¢licitar la possibilitat dâexpressar-se en català. Un dret que sâha de solâ¢licitar no és un dret és un privilegi i, atès que a Espanya només els espanyols tenen drets, és dâagrair que reconeguin, encara que sigui de manera tan poc amable, que els catalans som senzillament això: catalans.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: No em parlis en la teva llengua, que m'ofens
06 jul 2004
En què parlaven Arzalluz i Pujol quan es trobaven en el "Pacte de Barcelona?

Senyors: Parlaven en castellà o espanyol.

I ningú els hi imposava res. Era per sentit comú, per utilitat i per fluidesa en el diàleg.

Si us plau, SENTIT COMÚ!!!!!!!!!!!!!
Re: No em parlis en la teva llengua, que m'ofens
06 jul 2004
El sentido común NO existe. Cada persona tiene su propia idea de las cosas..


SI US PLAU, EL SENTIT COMÚ ÉS EL QUE ALGÚN DICTADOR DIU QUE HEM DE SEGUIR...
Re: No em parlis en la teva llengua, que m'ofens
06 jul 2004
molt bé "x", pero encara no m'has respost a la meva pregunta:

Perquè parlaven Arzalluz i Pujol en castellà en un acte pro-nacionalista? Qui els hi ho va imposar?
per sentit comú ..
06 jul 2004
Per començar, està per veure si arzalluz i pujol són/eren nacionalistes, això està per veure, però no hi entro.

Però a més, és ben diferent el cas del que parla l'article del que féssin el pujol i l'arzalluz entre ells. Perquè una cosa és un tracte 'privat' entre dues persones i l'altre és la relació entre una part de la ciutadania que té una llengua pròpia amb l'Estat que financia amb els seus impostos. Es tracta d'una relació 'pública', una relació entre un organisme que paguem entre tots -mal que ens pesi- i els que el sufraguem. I aquest és el problema.
Re: No em parlis en la teva llengua, que m'ofens
06 jul 2004
Tú mateix dius que ells dos parlen en castellà en "privat". Jo a això li dic " a la vida normal de carrer", es a dir, sense fer teatre.

I dius que han de comportar-se en "public" i parlar en català o vasc entre ells.

D'això em queixo, de que falta sentit comú. Què cony és això de demanar fer teatre en "public"?

I perdona, les seves converses privades en el Pacte de Barcelona NO les paguem entre tots.
Re: No em parlis en la teva llengua, que m'ofens
06 jul 2004
Així que ara arzallus i pujol són 2 elements a respectar i seguir. Així q com q ell parlaven castellà quian es trobaven tu ja et penses q està totalment justificat q tots els altres fem el mateix. Doncs bé t'aviso jo en castellà no hi parlo, tot i q l'entenc un xic, però com que tota la vida hem sentit allo del todos sabemos castellano, porque 4 catalanes ahora se entestan en hablar en castellano (frase q arribo a copsar, i de la qual n'extrec que el millor que em podria passar és no saber castellà, aixcí ben aviat la excusa de la incultura deixaria de ser tal.

Tu parla amb elq ue vulguis però si ens hem d'entendre tu i jo valdrà més que aprengusi català, o que dominis l'angles.

Sense rencors ni manies. Jo parlo català i no em penso justificar. És la meva llengua, i és amb la que millor m'expresso, si més no quan soc als Països Catalans. És el meu acte de llibertat no parlar castellà, igual que tc parlo en angles... Ara tu fes elq ue vulguis però si ens hem d'entendre hauràs d'aprendre el català, com jo ja he apres castellà, angles i un xic de frances... pq així quan m'interessa puc comunicar-me amb persones racionals d'altres cultures, encara que ells no sapiguen la meva llengua. Ara bé si tu no m'interesses i no parles català magre ho tens.

Apa salut i molta revolució.
?
06 jul 2004
Jo dic que en privat cadascú parli com vulgui, de la manera que aconsegueixin entendre's. Que cadascú parli amb el que li roti.

El que dic, és que amb els organismes públics QUE PAGUEM ENTRE TOTS i en els parlaments i demés QUE PAGUEM ENTRE TOTS, cadascú ha de poder expresar-se amb el seu propi idioma. Que és absolutament impressionant que els de la RENFE em retornin un mail pel simple fet de que estava escrit en català ... que és discriminatori total el monolinguisme (tot en castellà, claro está!) de la justícia ... que és demencial que al congrés espanyol no es pugui parlar mai cap idioma que no sigui castellà -encara que sigui oficial en una part del mateix estat!- i al senat: un dia!M'agradaria que m'expliquessis què vol dir sentit comú. Sentit comú és que sempre pringui el que no té la força d'un exèrcit al darrera? Sentit comú és fer sempre la pilota al poder per no fer-li la més mínima pessigolla?

Dues coses: jo no demano que ningú faci teatre en públic. Simplement, si els catalans de per aquí som espanyols i ens estimen tant, el català és també patrimoni seu i l'haurien d'accepar, fins i tot al congrés. I si tanta urticària els provoca, potser és que ni els interessa el català, ni els interessa res més dels catalans que els nostres impostos ...

D'altra banda, ja sé que les seves converses privades en el Pacte de Barcelona NO les paguem entre tots. Però resulta que la conya aquesta del congrés espanyol i del senat espanyol S� que les paguem entre tots ...


Espero que ara se m'hagui entès millor ...
Re: No em parlis en la teva llengua, que m'ofens
06 jul 2004
sí que t'he entès.
Preguntes què és el sentit comú. Un exemple: si 5 persones saben castellà i català i arriba un altre que sols sap castellà, tenim dos opcions.

1. parlar en català i que un no s'enteri de res. O ficar un traductor.

2.parlar en castellà.

A la opcio 2. li dic "sentit comú".

I el que dius de que el català també és patrimoni d'un ciutadà de la resta d'Espanya, això no és cert. És com dir que al Congres dels USA s'ha de parlar en Sioux. Doncs no.

Jo quan estiuejo a Cadis no se m'acudeix enfadar-me com el Piraña de Verano Azul perque els demés no m'entenguin en català.

Ara m'has entés tú?
Re: No em parlis en la teva llengua, que m'ofens
06 jul 2004
Y ¿en que coño hablarían los terroristas Antza y Ternera con el filoterrorista Pérez Carod cuando se reunieron en el sur de Francia, en el bien entendido de que enfatizo lo del sur de Francia, no esa utópica Cataluña Norte que os habéis inventado?. ¿En euskera, en catalán, en arameo antiguo, o es que no hablaron y la lengua solo la utilizaron para un "menage a trois" reivindicando, en lugar de las bombas y las pistolas, el orgullo gay ahora que está tanto de moda?
Re: No em parlis en la teva llengua, que m'ofens
07 jul 2004
me parece bien pero paga tu los traductores mamon
el sentit comú de l'opressió
07 jul 2004
Si els catalans haguéssim abolit els drets dels castellans a través del Decret de Nova Panta, els haguéssim obligat a aprendre només català a l'escola i els haguéssim prohibit de parlar castellà a qualsevol àmbit públic, ara el sentit comú segurament diria que si es troben 5 persones i 1 no sap castellà, totes han de parlar català, per sentit comú.

Però aleshores et sortiria algun castellà a explicar-te que això és una manera més d'acceptar submisament allò que, històricament i actualment, t'han imposat. I tindria tota la raó.

I és fent aquest tipus de renúncies diàries és com s'acaba perdent la llengua. Perquè fer-la servir si tothom entèn el castellà, no ?

Ja ens han portat al punt on volien arribar, i no em dóna la santa gana. I per tant, a totes les solucions del senyor "sentit comú" jo n'afeghiria una altra : 3) demanar-li a la persona que si té un mínim de consciència, el què pot fer és aprendre català per, com a mínim, no imposar als altres l'ús de l'espanyol.
Re: No em parlis en la teva llengua, que m'ofens
07 jul 2004
no entiendes, tio.
Te estamos diciendo que Pujol y Arzalluz hablan entre ellos castellano PORQUE QUIEREN.

Y que Carod Rovira con los terroristas habló en CASTELLANO PORQUE QUISO ÉL.

Con eso corroboramos que el castellano es el vehículo útil (siempre y cuando no se impongan las cuotas estúpidas del catalán)

QUE NADIE LES OBLIGÓ A HABLAR CASTELLANO: QUE SE IMPUSO POR PURO SENTIDO COMÚN Y LÓGICA.

¿Así lo entiendes mejor?
Re: No em parlis en la teva llengua, que m'ofens
07 jul 2004
Quina mania dels españolitos d'imposar les coses per "sentit comú", que ès el mateix, segurament, que va inspirar Franco l'Alzamiento no? Que cadascú parli com vulgui, i a qui no li agradi que canvii de canal. Españolitos: Feu reflexió, que els vostres esquemes són obsolets i fa llàstima lo encarcarats que seguiu amb el rotllo de l'una grande y libre i la lengua del imperio...
Au, salut i sentit comú que sigui, de veritat, comú.
Re: No em parlis en la teva llengua, que m'ofens
07 jul 2004
SOC UN CAPULLO I UN MALPARIT.
?
07 jul 2004
I les llengües es van morint ... mentres tots fem el que el sentit comú de segles de submissió imposa ... i la diversitat desapareix ... i tots acabem parlant anglès (per sentit comú, of curse ...).

I'm absolutely bored of being the only one who has to change of language because of your fucking cummon sense.
Je n'ai complètement mare. Pourquoi je ne peux pas m'adresser en catalan à l'État si le catalan est un langage officiel d'une partie de l'Espagne?

Enfi ... d'on no n'hi ha no en raja. Tu ho portes tot a l'àmbit "privat" ... mentre que l'article parla de l'àmbit "polític".

I no pateixis, ja pago prou per pagar traductors, de fet també pago per mantenir l¡exèrcit, i la guardia civil, i correos, .... . També pago els traductors del parlament europeu [pq no ho fan tots en anglès "per sentit comú"? Doncs pel simple fet que el percentatge d'analfabets en anglès dels eurodiputats espanyols és el més elevat de la unió europea ... Tots s'assemblen al monolingue (en castellano, claro) Aznar i al monolingue (en castellano, claro) Zapatero. Que precisament són els que ens demanen 'sentit comú' i que ens passem al castellà....].


Enfi ...
Re: No em parlis en la teva llengua, que m'ofens
07 jul 2004
I els bitlletets de 500 €? Els llencem a la brossa per que no estàn en la nostra llengua? I els dòlars?
Re: No em parlis en la teva llengua, que m'ofens
07 jul 2004
Els insults descalifiquen a qui els emet.
Re: No em parlis en la teva llengua, que m'ofens
07 jul 2004
El sentit comú és que als Països Catalans tothom pugui parlar i viure en català sense problemes, pero aixó és difícil quan algú t'ho mira d'obstaculitzar perque te uns prejudicis que vorejen la xenofòbia. El sentit comú ens diu de passar totalment d'aquests. Sobretot quan només pretenen justificar que a l'estat espanyol (al seu parlament, als seus tribunals, etc) estigui prohibit parlar en català. El sentit comú ens diu que aixó només és seguir justificant la marginació sistemàtica, per llei i en nom del nacionalisme espanyol excloent, de qualsevol altre llengua que no sigui el castellà.
Re: No em parlis en la teva llengua, que m'ofens
07 jul 2004
La millor solució passa x no haver d'anar a Madrid si no és d visita. La millor solució passa x q no calguin més Pujols, Arzallus, Zapateros, Anguitas... La millor solució passa x fer desaparèixer els estats. La millor solució passa x acabar amb España. Mort a l'estat!
Re: No em parlis en la teva llengua, que m'ofens
07 jul 2004
Porqué todo lo arreglas matando, chiquillo??????
Re: No em parlis en la teva llengua, que m'ofens
07 jul 2004
i amb un ciutadà de Perpinyà (Rosselló) la llengua comú és el català, encara que només sigui teoricament, ja que el català en les comarques del nord... desde de què depenen de França els drets sociolingüístics d´aquests ciutadans no són respectats en absolut.

Al company Spain is pain dir-li que no sigui tan i tan maximalista i que les coses es fan a pams. Primer, anemm a reclamar el dret d´autodeterminació ja que sense aquest dret als Països Catalans és impossible que tinguem una democràcia participativa. No crec que m´hagi expressat gaire bé. A reveure.
Re: No em parlis en la teva llengua, que m'ofens
07 jul 2004
Resulta kafkiano el tiempo que puede llegar a invertirse para defender un aldeanismo anacrónico fundamentado única y exclusivamente en la lengua para, desde esta base, dar pábulo al "nazi-onal catalanismo" que os corroe.
Algo habría que reflexionar sobre esa inversión de tiempo pues da a entender que no dáis palo al agua y, en consecunecia, alguien debe subvencionaros las lentejas.
Quien, como y para que, es una obviedad pero regocijaros en ello ahora que podéis; os queda poco, muy poco tiempo con o sin sentido común.
Re: No em parlis en la teva llengua, que m'ofens
07 jul 2004
Ay GORKA no me hables asín que me asustas. Pendonanos porfa vaaaaaa! Si tampoco somos tan malas, HOMBRE!

Y no reflexiones mucho más no vaya a ser que con los calentores no estropees la mantelería. Descansa muchacho, por hoy ya has cumplido. España te lo agradece.
Re: No em parlis en la teva llengua, que m'ofens
08 jul 2004
Jo parlo poc en catalá y per aixo vaig a parlar en castella. Vivo en catalunya desde hace unos años. Entre jornada y jornada y mas periodos de paro estoy aprendiendo catalan.Y es que en un pueblo de 5000 habitantes tengo q aprender por mi cuenta, no tengo otra manera. Por esa parte, la de enseñanza de adultos, la cosa anda floja. Eso es una exclusion, y le ocurre igual a todos los inmigrantes. Y por otra parte he encontrado una exclusion en el ambito del empleo publico por no tener ningun certificado de idioma "OFICIAL", aunque entienda bastante bien el catalan y lo medio hable. Mi conclusion es fomentar el Bilingüismo y encuentro un plastazo el nacionalismo de cualquier lado.
Re: No em parlis en la teva llengua, que m'ofens
09 jul 2004
A ti, KARGO, es posible que haya otro motivo que te produzca calentura y excitación que te haga mojar, no la mantelería, sino la cama, la silla o cualquier otra superficie en contacto con tu aparato genital.
Se trata tan solo de hacer replay y remontarte a mi primera entrada y al juego de lenguas - u otros apéndices - entre Antza, Ternera y Carod del que intuyo sientes envidia por no haber participado.
Y como no identifico tu specimen sexual, la participación en el menage pudo resultar perfectamente válida tanto para un mariconazo como para una ninfómana.
Re: No em parlis en la teva llengua, que m'ofens
09 jul 2004
gorkiyya, caariniooo!

otra vé babeando con e l'intenné?

déhalo yya corasón que te va' sentá mal y aluego te pones mu pesao toa la noshe con la rojiguarda y la egscopeta'l ninio!
Re: No em parlis en la teva llengua, que m'ofens
10 jul 2004
Posiblemente es como mejor estarías: "ahorcado".
Re: No em parlis en la teva llengua, que m'ofens
11 jul 2004
Lo siento guapo, pero no caerá esa breva. Agur cariniio.
Re: No em parlis en la teva llengua, que m'ofens
11 jul 2004
No, a ti se te caerá el "higo", o sea la "figa" si nos ponemos políglotas.
Re: No em parlis en la teva llengua, que m'ofens
11 jul 2004
figo, figo?

donde figue, figo gorka fiego.

'toi agorkajaooooo!
Sindicat