Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
Petició a l'ajuntament de Jerez per a que sigui retirada l'estàtua de Primo de Rivera.
05 jul 2004
Petició a l'ajuntament de Jerez per a que sigui retirada l'estàtua de Primo de Rivera.Diverses associacions i organitzacions socials de Jerez han preparat un escrit demanant a l'Ajuntament que retiri definitivament l'estàtua ecuestre del dictador Primo de Rivera, que ve ocupant des de fa 70 anys la principal plaça de la ciutat. Els col·lectius entenen que el monument és un símbol caduc de les dictadures i el militarisme.Amb motiu de les obres de remodelació que s'estan realitzant en la Plaça de l'Arenal, i de la retirada provisional del monument ecuestre de Miguel Primo de Rivera(per a la seva restauració), diversos col·lectius socials de Jerez que ens posicionem per la desmilitarització de la societat volem demanar a l'Ajuntament que no torni a instal·lar, una vegada finalitzades les obres, aquesta estàtua, que per a nosaltres no és més que un símbol del fanatisme i el belicisme més passat i violent.El monument de Primo de Rivera no és un símbol innocent. El general va establir una dictadura fèrria entre 1923 i 1929 amb el suport de la monarquia, que va suposar l'engegada del militarisme més atroç: es va fer amb el poder gràcies a un cop d'Estat, va reprimir al regionalisme català i a l´anarcosindicalisme, va aplicar la pena de mort a sindicalistes a Pamplona i Barcelona, va instaurar el partit únic, va prohibir la llibertat de premsa, i va massacrar a la població rifeña després del desembarcament d´Alhucemas (1925). Era un admirador del feixisme italià de Mussolini, i va establir bones relacions amb aquest. Així mateix, Miguel Primo de Rivera va suposar un seriós precedent de dictadura militar que va marcar la pauta perquè anys després el General Franco imposés el seu règim feixista.D'altra banda, ens sembla totalment incongruent que la plaça més representativa de Jerez segueixi tenint com element central una estàtua d'un dictador militar, i, al mateix temps, la Plaça de l'Arenal hagi estat declarada fa uns anys pel municipi com âEspai sense fronteres i de tolerànciaâ?.Ãs important que els jereçans no perdem la memòria i sapiguem qui va ser aquest personatge que ocupa el lloc més cèntric de la nostra ciutat. Aquest monument, com altres celebracions i llocs, és un exemple més de com la militarització social és una realitat, de com se'ns ensenya a respectar i a admirar als personatges violents, i com a aquells que van lluitar i lluiten pacíficament per la justícia i la pau se'ls ignora i, en ocasions, se'ls persegueix.

Per això, les organitzacions sotasignades vam demanar que no es torni a col·locar el monument a Primo de Rivera quan finalitzin les obres de la Plaça de l'Arenal: perquè mai més els horrors de la guerra i del militar tinguin lloc en les nostres vides.Fins el moment han signat les següents organitzacions:Asoc. Cultural Paso a Paso 4D, Ateneo Libertario Eliseo Reclús, Apdha, CGT, CNT, CEAIN, Taller de Paz - M.O.C., Colectivo Buenaespina, Carriles Iniciativas Socioculturales y Asoc. Socio - Sanitaria Seima


-------------------------------------------------

(Castellano)
Petición al ayuntamiento de Jerez de que sea retirada la estatua de Primo de Rivera


Varias asociaciones y organizaciones sociales de Jerez han preparado un escrito pidiendo al Ayuntamiento que retire definitivamente la estatua ecuestre del dictador Primo de Rivera, que viene ocupando desde hace 70 años la principal plaza de la ciudad. Los colectivos entienden que el monumento es un símbolo caduco de las dictaduras y el militarismo.

Con motivo de las obras de remodelación que se están realizando en la Plaza del Arenal, y de la retirada provisional del monumento ecuestre de Miguel Primo de Rivera (para su restauración), varios colectivos sociales de Jerez que nos posicionamos por la desmilitarización de la sociedad queremos pedir al Ayuntamiento que no vuelva a instalar, una vez finalizadas las obras, dicha estatua, que para nosotros/as no es más que un símbolo del fanatismo y el belicismo más trasnochado y violento.

El monumento de Primo de Rivera no es un símbolo inocente. El general estableció una dictadura férrea entre 1923 y 1929 con el apoyo de la monarquía, que supuso la puesta en marcha del militarismo más atroz: se hizo con el poder gracias a un golpe de Estado, reprimió al regionalismo catalán y al anarcosindicalismo, aplicó la pena de muerte a sindicalistas en Pamplona y Barcelona, instauró el partido único, prohibió la libertad de prensa, y masacró a la población rifeña tras el desembarco de Alhucemas (1925). Era un admirador del fascismo italiano de Mussolini, y estableció buenas relaciones con éste. Asimismo, Miguel Primo de Rivera supuso un serio precedente de dictadura militar que marcó la pauta para que años después el General Franco impusiera su régimen fascista.

Por otro lado, nos parece totalmente incongruente que la plaza más representativa de Jerez siga teniendo como elemento central una estatua de un dictador militar, y, al mismo tiempo, la Plaza del Arenal haya sido declarada hace unos años por el municipio como âEspacio sin fronteras y de toleranciaâ?.

Es importante que l@s jerezan@s no perdamos la memoria y sepamos quién fue este personaje que ocupa el lugar más céntrico de nuestra ciudad. Este monumento, como otras celebraciones y lugares, es un ejemplo más de cómo la militarización social es una realidad, de cómo se nos enseña a respetar y a admirar a los personajes violentos, y cómo a aquellos que lucharon y luchan pacíficamente por la justicia y la paz se les ignora y, en ocasiones, se les persigue.
Por eso, las organizaciones abajo firmantes pedimos que no se vuelva a colocar el monumento a Primo de Rivera cuando finalicen las obras de la Plaza del Arenal: para que nunca más los horrores de la guerra y de lo militar tengan sitio en nuestras vidas.

Hasta el momento han firmado las siguientes organizaciones: Asoc. Cultural Paso a Paso 4D, Ateneo Libertario Eliseo Reclús, Apdha, CGT, CNT, CEAIN, Taller de Paz - M.O.C., Colectivo Buenaespina, Carriles Iniciativas Socioculturales y Asoc. Socio - Sanitaria Seima
Mira també:
http://www.esfazil.com/kaos/noticia.php?id_noticia=4048

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Petició a l'ajuntament de Jerez per a que sigui retirada l'estàtua de Primo de Rivera.
05 jul 2004
em sembla una tonteria. Si hem de retirar totes les coses del passat, hauríem de començar per enderrocar Roma censera: algú més sanguinari que els emperadors romans?
Re: Petició a l'ajuntament de Jerez per a que sigui retirada l'estàtua de Primo de Rivera.
05 jul 2004
Doncs a mi em sembla una gran idea. Que aquells que es van creure immortals q van pensar q serien recordats per sempre en les seves estatues eqüestres perdin aquests tristos privilegis, cosa q servirà d'avis als governanats actuals: sereu recordats pel q haureu fet bé i sino sereu oblidats i punt.

Morin els politics, morin els empresaris, morin les classes dirigents.
Re: Petició a l'ajuntament de Jerez per a que sigui retirada l'estàtua de Primo de Rivera.
06 jul 2004
El monuments feixistes companys als museus de l'horror.

Millor serà que no li expliqui això al meu avi de la CNT perque encara aniria darrera teu donant-te patades al cul fins a Roma.

Si us plau!!! Que vols que deixin el monuments feixistes i encara aquets del fill de puta de Primo de Rivera que va aplicra la llei de fugues als anarquiste, socialistes i comunistes va surt que et doni l'aire!!
Re: Petició a l'ajuntament de Jerez per a que sigui retirada l'estàtua de Primo de Rivera.
06 jul 2004
Llibert diu que morin els empresaris. Joder, tio, doncs jo ho soc i no crec que t'hagi fet cap mal. Perquè em vols matar?

Mau mau: no he dit que m'agradi Primo de Rivera, tan sols he dit que primer s'hauria d'enderrocar tota Roma.
Sindicat Terrassa