Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anunci :: corrupció i poder : ecologia
Ecologistes de debò...?!?!
27 mai 2004
GREFACSA, ECOLOGISTA DE DEBÒ. DESCARADAMENT.

Benvolgut senyor Joan Saura:

Després de llegir la seva opinió sobre l'actuació del nou govern de la Generalitat de Catalunya en vers la problemàtica de la planta de GREFACSA a Térmens, volem manifestar la nostra sorpresa sobre el que vostè anomena com actuació d'aquest nou govern.

Sr. Saura, el nou govern ha dictat potser una nova Resolució respecte les activitats d'aquesta planta de tractament de Materials Específics de Risc?. Si no ho ha fet, Sr. Saura, vostè es deu referir a que ara troba bé la Resolució que hi ha en vigor, és a dir, la dictada el 23 de juny pel Conseller Espadaler.

No ho entenem, Sr. Saura. La Plataforma hem demostrat que hi han raons de molt pes tant des del punt de vist tècnic com jurídic, per tal que el nou Govern revisés, i fins i tot anul·lés la Resolució del 23 de juny. De fet, és el que vostès es van comprometre a fer abans de les eleccions.Però vet aquí que el que l'anterior govern de CiU no va poder arreglar en 20 anys, ara vostè diu que ho han arreglat en 3 mesos. I ho han fet de la mà dels tècnics que ja treballaven al Departament en el govern anterior, és a dir, els que amb els seus informes han permès que Grefacsa hagi arribat al punt de monstruositat que avui ha esdevingut, i que el grup Vila + Grefacsa controlin des de la recollida, fins al transport i el tractament de la pràctica totalitat dels residus orgànics més perillosos que existeixen, i ens els tractin tots a Térmens. Ves per o­n, quina lliçó de sostenibilitat ens estan donant.

I tot això sense que el nou Conseller Salvador Milà s'hagi dignat ni tan sols a rebre la Plataforma, després de demanar-ho reiteradament. Digui'ns Sr. Saura, com s'ho ha fet per què ara digui que GREFACSA compleix la normativa: com és que s'està instal·lant una segona caldera oxidor? En quin punt de la Resolució figura aquest aspecte? De quins permisos disposa? Quines mesures correctores implantarà? Què cremarà fins que no les hagi implantat del tot?.

I el tema de les distàncies, Sr. Saura, com l'han resolt? Ja que ningú gosa moure GREFACSA + Grup Vila, potser han mogut les granges i masies per tal que l'empresa compleixi la normativa? A no, és clar, l'informe que han fet públic (per cert, del que falten tots els annexos amb les analítiques que havien d'arribar en 15 dies, i que dos mesos més tard encara no s'han rebut, no serà que hi ha problemes amb les emissions de la combustió dels greixos?), diu que des del 1971 (SAPAC) l'empresa no ha ampliat mai, vostès ara justifiquen que sempre ha fet millores tecnològiques, i per això no ha necessitat permisos d'obres, ni ha infringit les distàncies. Els veïns doncs, què passa, que fa 30 anys que veiem al·lucinacions? L'informe fins i tot diu que totes les granges, masies i empreses agroalimentàries veïnes són posteriors a GREFACSA, a veure si encara serem nosaltres, els que haurem de marxar de casa nostra!

I el tema de la crema de greixos, Sr. Saura, recordi-ho: els tècnics de la Generalitat de Catalunya han descobert pel món mundial, ens diu l'informe, un nou "combustible renovable", els greixos animals, i ens compara les seves emissions amb les del gas-oil...quan a GREFACSA la millor tècnica disponible, d'obligat compliment, entenem que seria el gas natural que ja arriba a l'empresa.

I què ens diu de les línies de producció? El nou Govern reconeix que n'hi ha una de sola "de dret", tot i que de fet deixen que en funcionin dues (no suficientment separades, això sí). És molt preocupant el tema de les destinacions de les farines, ja que els informes del nou govern confirmen que n'han arribat a destinacions no autoritzades segons la normativa europea, tot i que ens diuen que "no és responsabilitat seva, perquè vostès no hi eren encara".

Vostè parla també, Sr. Saura, que els líquids i fangs de Categoria Il'empresa els escampava per les finques veïnes, i que ara mercès a la gestió del nou Govern, l'empresa els crema a les seves calderes. En quin punt de la Resolució es diu que això es farà així? I la meravellosa depuradora?. Pels veïns ens és millor que ens cremin els lixiviats? I l'energia que es gasta per fer-ho?

En fi, Sr. Saura, no l'entenem, com tampoc entenem el posicionament dels seus socis de govern. Fa mesos la Consellera socialista Tura denunciava la il·legalitat de la portada de residus d'Andorra cap a Catalunya (entre ells, els M.E.R. a GREFACSA), però resulta que ara el nou govern en prorroga el conveni un any més. El també socialista Sr. Pau acaba de publicar al DOGC fins a 6 subvencions de fons europeus tramitats des del DARP cap a GREFACSA. I ERC? Doncs de moment a Vallfogona, amb el regidor comarcal què és l'encarregat de producció de la fàbrica, truca casa per casa als veïns del poble per acompanyar-los a una excursió cultural a l'empresa, o­n els expliquen els beneplàcits de la seva magnànima funció social, diuen ells.I mentre tant, només una cosa ha canviat. Des de l'existència de la Plataforma, un munt de veïns ens hem sensibilitzat cap a la problemàtica d'una empresa a qui les diferents Administracions li han permès consolidar un monopoli d'increïbles dimensions, sense alternatives d'un dia per l'altre. GREFACSA sempre ens ho haurà d'agrair a nosaltres Sr., Saura: amb la pressió dels veïns i veïnes mai les Administracions ni els seus tècnics havien corregut tant a donar-li els permisos i tapar-li tot.

Plataforma Antiincineradora de GREFACSA

http://incineradora.tk

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Ecologistes de debò...?!?!
27 mai 2004
El Delta del Llobregat s'ha convertit en la víctima més propiciatòria dels globalitzadors d'estar per casa, la contaminació, les grans infraestructures, la destrossa i l'ecocidi maquillades amb paraules com la sostenibilitat, desenvolupament sostenible, ecologia, etc. El Pla Delta significa la culminació de la Gran BCN del Fòrum, una part més de la marca registrada per Clos i els polítics de torn, en aquest cas la cosa té més gràcia quan tota aquesta aberració ve de la mà dels que es diuen ecologistes de debò, els hipocrites d'IC que no són ni d'esquerres ni ecologistes com no ens cansarem mai de dir. Continuem avisant a aquells que encara els hi diuen els ecologistes o els verds. Mireu les diferents notícies aparegudes a Indymedia sobre l'ecocidi del Delta del Llobregat i valoreu fins a quin punt pot arribar-se a definir la hipocresia amb la foto d'aquests falsos.

La hipocresia d'IC a l'enèsima potència
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/73382/index.php

Aturem la nova tala de la pineda al Delta
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/63567/index.php

Delta del Llobregat
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/63567/index.php

El Prat està podrit d'especuladors i contaminadors
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/62721/index.php
Sindicato Sindicat