Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia : fòrum 2004
Bracons i el Fòrum 2004
27 mai 2004
Bracons i el Fòrum de les Cultures: ni diàleg, ni sostenibilitat
26 Maig 2004


Dir que tot allò que proclama de manera cerimoniosa i grandiloqüent en el Fòrum de les Cultures ha estat negat amb Bracons pot semblar una asseveració excessiva i fins i tot ressentida. Pot un petit coll de muntanya, desconegut per molts encara, plantar cara a la zona Fòrum de la desembocadura del Besos i demostrar, la hipocresia i la falsedat d’una classe política, que ha convertit en màxima del seu comportament aquell vell adagi de "Fes el que jo et digui, però no el que jo faci"? Alguns pensem que si. El Fòrum de les Cultures ha fet bandera de principis fonamentals com el diàleg i la sostenibilitat, entre d’altres bones intencions. Doncs bé, la decisió sobre l’Eix Vic-Olot i el túnel de Bracons, ha demostrat que ni una ni l’altre estan a l’agenda del nou govern català i molt menys a la del PSC, pare espiritual de l’esmentat Fòrum . Bracons és insostenible, no només ho ha dit Salvem les Valls, també ho han expressat amb igual vehemència organitzacions polítiques que ara són govern, i centenars d’experts. Bracons no és sostenible per què és el típic exemple d’un model de desenvolupament que ha obligat als governs a signar, els compleixin o no, acords com el de Kyoto. D’un model de mobilitat que amenaça amb dur al col·lapse circulatori gran part dels països occidentals. D’un model que provoca al cap de l’any milers de morts en accident de trànsit. D’un model que destrueix terres de conreu i estén un estil d’urbanització que consumeix territori, afavoreix la llunyania i genera més desplaçaments i per tant més consum energètic i més contaminació atmosfèrica. Tot plegat en una espiral destructiva que és va retroalimentant perversament i acumula piles de runa en nom d’un suposat "progrés" que ens duu al abisme.

Bracons és també un exemple d’autoritarisme i de manca de diàleg i participació. Davant les mesurades propostes del moviment social opositor, que demanaven un estudi d’alternatives, on Bracons fos una possibilitat i no la possibilitat de resoldre les comunicacions entre Osona i la Garrotxa, el nou govern, després d’omplir-se la boca al Tinell amb declaracions grandiloqüents sobre nous estils de fer política ha utilitzat el pitjor dels vells mètodes per acabar amb una polèmica que ja no estava disposat a tolerar.

Després del cop de puny a la taula, el cinisme del conseller Nadal arribava a cotes insospitades "No ho farem més" ,deia, com si hagués comès una simple entremaliadura. De res van servir manifestos de científics i tècnics multitudinàriament signants ( Deu bones raons per oposar-se al túnel de Bracons) , declaracions de intel·lectuals demanant l’aturada de les obres i el replantejament global de la infrastructura, experts en planificació territorial dubtant de la seva necessitat, economistes alertant de la seva manca de justificació econòmica, les manifestacions pacífiques més multitudinàries que ha viscut la Garrotxa al llarg de la seva historia, milers de al·legacions i signatures, contenciosos administratius, estudis ambientals, opinions de sindicats i organitzacions polítiques, gent del carrer, etc.

Contra l’Eix Vic-Olot i per un nou model de desenvolupament més sostenible, democràtic i participatiu s’ha mobilitzat el millor i més avançat de la societat catalana i al coll de Bracons se li ha donat amb la porta als nassos. A aquest mateix sector de la societat, al que fa uns mesos es va cridar les urnes per aconseguir un canvi de debò, és al que ara es convoca amb to greu i transcendent a apropar-se a la desembocadura del Besos a xerrar sobre diàlegs i sobre sostenibilitats. Sens demana que tinguem doble moral, que oblidem les nostres pròpies misèries i fem la nostre contribució a resoldre els mals del món convenientment patrocinats per la indústria de la guerra, de la destrucció de les cultures més febles i del medi ambient. Un escenari patètic, trist i ple de ciment, com els hi agrada als seus promotors, on senyoreja el pitjor i més modern dels autoritarismes: aquell que vesteix la pell del xai de la democràcia i la participació. Una cosa en comú han tingut el Fòrum i Bracons. La policia i les mesures de seguretat que acompanyen la gran "Festa de la Pau i el diàleg" també han estat presents als darrers actes de rebuig a la decisió del govern. Els anti-avalots que "protegien" el Fòrum d’inofensius manifestants armats amb perilloses cassoles són els mateixos que "protegien" el Parlament de Catalunya davant les cançons i els parlaments dels subversius de Salvem les Valls que s’oposen a què els interessos d’uns pocs hipotequin el futur d'uns molts. Per acabar d’enfonsar la moral dels que fins fa poc creiem que teníem per fi un govern amic, ens hem trobat amb l’amarga sorpresa d’un control policial inèdit en l’època convergent.

Tema a part mereix la manipulació informativa de la que hem estat testimonis. Sabedors de la feblesa dels seus arguments i de la manca de justificació del projecte, la utilització de TV3 ha sigut fonamental: entrevista en exclusiva amb Joaquim Nadal el mateix dia de la decisió, imatges amb muntatges fotogràfics que maquillen l'impacte de l'obra, manca d'oportunitat per part dels opositors de gaudir de les mateixes plataformes mediàtiques, imatges sistemàtiques de les obres per donar rellevància a una suposada situació irreversible, etc.

Però no ens podem oblidar que en el revers de l’autoritarisme ha estat la claudicació d’aquells que fent un pobre favor al principis que deien defensar han pensat que "Paris ve val una missa" i que els disgustos de no poder complir amb els seus compromisos polítics els ajuden a passar les conselleries i les direccions generals.

Van ser molts que a finals de l’any passat van posar Bracons com termòmetre del "canvi" real que la societat catalana semblava havia reclamat a les urnes. S’esperava diàleg i participació, s’esperaven noves polítiques que tinguessin en compte la sostenibilitat i una nova cultura del territori, s’esperava tot allò que posava nerviosos als sectors de la dreta econòmica i política, s’esperava alternatives i no alternances . Res d’això ha estat possible

Bracons no calia i la destrucció que produirà serà tant gratuïta com innecessària, però calia un escarment i demostrar qui mana i en nom de qui ho fa. De Bracons, malgrat la gran polèmica generada, no se’n parlarà en el Fòrum de les Cultures, però a ningú se li pot escapar que en aquell modest coll entre Collsacabra i el Puigsacalm els seus elevats principis van quedar fets miques abans de l’espectacular (com no podia ser d’un altre manera) inauguració del 8 de maig.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Bracons i el Fòrum 2004
27 mai 2004
sento donar-te la xapa company: però aquest article ja existeix: http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/90297/index.php no és per dir-te que no publiquis, a més l'article és interessant , sino perquè miris si allò que vas a publicar ja ha estat publicat , a la columna esquerra hi ha un cercador , on si hi introdueixes el títol de l'article segur que apareix com a resultat de la cerca. gràcies
Re: Bracons i el Fòrum 2004
27 mai 2004
El Delta del Llobregat s'ha convertit en la víctima més propiciatòria dels globalitzadors d'estar per casa, la contaminació, les grans infraestructures, la destrossa i l'ecocidi maquillades amb paraules com la sostenibilitat, desenvolupament sostenible, ecologia, etc. El Pla Delta significa la culminació de la Gran BCN del Fòrum, una part més de la marca registrada per Clos i els polítics de torn, en aquest cas la cosa té més gràcia quan tota aquesta aberració ve de la mà dels que es diuen ecologistes de debò, els hipocrites d'IC que no són ni d'esquerres ni eclogistes com no ens cansarem mai de dir.

La hipocresia d'IC a l'enèsima potència
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/73382/index.php

Aturem la nova tala de la pineda al Delta
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/63567/index.php

Delta del Llobregat
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/63567/index.php

El Prat està podrit d'especuladors i contaminadors
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/62721/index.php
Sindicat Terrassa