Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
Resultats de l'enquesta veïnal a les Cases Barates de Bon Pastor (Sant Andreu)
25 abr 2005
Durant els mesos de juliol i agost 2004 dos membres de la Plataforma Veïnal contra l'Especulació vam realitzar una investigació al barri de les Cases Barates de Bon Pastor. Aquest barri d'habitatges protegits de propietat del Patronat Municipal de la Vivenda, està actualment a l'espera d'un "Pla de Remodelació", que suposarà l'enderroc de totes les cases i la seva substitució per un "nou barri" fet de moderns blocs de pisos...
RESULTADOS_ENCUESTA.rtf
RESULTADOS ENCUESTA.rtf (203,15 KiB)
RESUMEN_ENTREVISTAS.rtf
RESUMEN ENTREVISTAS.rtf (265,56 KiB)
Els dos arxius adjunts constitueixen el resultat final de l'enquesta; vam realitzar un centenar d'entrevistes, gravades en MP3, demanant als veïns i les veïnes quina fos la seva opinió sobre el Pla de Remodelació. Al barri hi va haver un referèndum, a l'octubre del 2003, en el qual la majoría dels votants va votar a favor del projecte. Però, ja des de abans del referèndum, un grup de veïns, gairebé tots jubilats, estava protestant contra l'actuació del Patronat, de l'Ajuntament i de l'Associació de Veïns de Bon Pastor.

El primer document és un análisis de la situació del barri, amb un breu resum històric i un estudi detallat de les entrevistes, per acabar amb una tractació dels factors ("dinámiques") que han facilitat el consens envers el Pla de
Remodelació.
El segón document és el resum de les 93 entrevistes (obviament anònimes) que vam fer al barri, per aclarar les diferents postures individuals de les veïnes i veïns del barri.

Esperem que us pugui interessar, i que li dongueu tota la difusió que creieu necessària.

This work licensed under a
Creative Commons license

Comentaris

Re: Resultats de l'enquesta veïnal a les Cases Barates de Bon Pastor (Sant Andreu)
26 abr 2005
Em sembla que el procés i en gran part el resultat del Plà és força correcte.

No oblidem que el Patronat és qui gestiona l'habitatge públic, així doncs el benfici de "El Patronat " és tradueix en més habitatge públic. El que realment em sap greu és que no s'hagi fet el mateix procediment a altres llocs com Diagonal-Mar, Casernes, Forum, Vila Olímpica, Raval...

O sigui, reforma d'un barri amb mancances socials i estructurals, negociada amb els veïns i amb el resultat d'un augment del parc públic d'habitatge.
Re: Resultats de l'enquesta veïnal a les Cases Barates de Bon Pastor (Sant Andreu)
26 abr 2005
Quiero contestar en algunos puntos al comentario de "sin acritud":

-Pla de Remodelació causa graves problemas economicos a un número considerable de vecinos, en su mayoría ancianos de renta baja, que tendrán problemas de pagar los nuevos alquileres o los pagos para acceder a las viviendas de propiedad que les ofrece el Patronat.
-El barrio de Bon Pastor no tiene graves problemas sociales. Al contrario, todavía es un barrio con mucha cohesión social y vecinal. Esto se perderá, porque la edificación nueva de bloques aislados romperá las estructuras sociales existentes y no favorecerá la evolución de relaciones semejantes.
-El estado de los edificios no es tan grave como para justificar su inmediato derribo (a diferencia de otros barrios similares) Durante los años los inquilinos invertieron mucho en la reforma y mejora de sus casas.
-El problema de la escasa superficie de las viviendas del Bon Pastor se podría solucionar a través de un proceso no tan drástico y tecnocrático sustituyendo una a una las casas de planta baja por unas de tipología duplex. Esto ayudaría a la gente mayor a quienes les va bien tener la casa de dimensiones actuales. Así se preservaría la estructura social y para los jovenes se conseguirían viviendas más grandes.
-Es cuestionable la política de vivienda del Ajuntament (y de los demás implicados) de llenar todos los vacíos que quedan en la ciudad de Barcelona y las zonas de menos densidad de un golpe con vivienda masificada. Esto contraerá graves problemas ecológicos, sociales, colapsa el sistema de transportes, destruye puestos de trabajo existentes (eliminación de terrenos industriales que siguen funcionando) y deja sin suelo disponible a futuras generaciones - y el problema de vivienda sigue agravandose a pesar de que se construyen más viviendas que nunca.

Y por otra parte: Si se tiene que construir más vivienda pública, se podrían expropiar muchos terrenos de poca densidad edificatoria existente en el barrio de Pedralbes, ¿no?
también para "sin acritud"
26 abr 2005
me gustaría que leyeras los resultados de la encuesta y opinaras sobre las conclusiones extraidas de las entrevistas.
Re: Resultats de l'enquesta veïnal a les Cases Barates de Bon Pastor (Sant Andreu)
29 abr 2005
L'enderroc de les Cases Barates del Bon Pastor és un negoci rodó pel Patronat, que suposarà una la perdua irrecuperable de la memòria de la ciutat (l'any 1929 s'inauguraven les cases per acollir principalment els immigrants murcians que treballaven construint el metro i l'exposició universal) i a més a més, allà on viuen 2000 persones en viuràn 10000... si falta sòl a Barcelona que vagin a Pedralbes.
Forradelles i progres=especuladors
Contra la Barcelona de la desmemòria i el disseny, desenmescarem-los!!
Sindicato Sindicat