Imprès des de Indymedia Barcelona : https://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder
Activisme accionarial: pressionar les multinacionals des de dins és possible
30 mai 2004
L'activisme accionarial s'està convertint en una tàctica eficaç per accedir a les empreses i reclamar des de dins polítiques responsables. Malgrat que a Espanya aquest mètode és poc conegut, algunes ONG ja el practiquen. Comprar el paquet mínim d'accions que permet assistir a les juntes d'accionistes de les empreses i fer ús del dret de tot accionista a preguntar i reclamar polítiques socialment responsables. És la base de l'anomenat activisme empresarial, pràctica que des de fa alguns anys duen a terme organitzacions no governamentals per, des de dins de les empreses, redireccionar les activitats de les multinacionals i assegurar que respecten els drets humans i el medi ambient.
La primera iniciativa d'aquest tipus la va realitzar fa quatre anys Greenpeace. Aquesta ONG va decidir comprar accions de la multinacional Shell per fer arribar el seu discurs fins a la mateixa junta d'accionistes de la companyia. A la reunió, els ecologistes van explicar diverses opcions perquè l'empresa limités de mica en mica l'ús de combustibles fòssils i apostés per l'energia renovable i, una vegada que centenars d'accionistes menors van prendre nota de la proposta, l'ONG es va donar per satisfeta i va vendre les seves accions.

Des de llavors, han estat diverses les organitzacions que han incorporat a les seves accions de pressió la pràctica de l'activisme accionarial, encara que amb cert debat en el sector sobre si és bona idea comprar accions d'una empresa amb polítiques insostenibles i que no respectin els drets humans o si compensa el fet de pressionar des de dins de les multinacionals. El debat sobre si una vegada expressada la seva opinió davant els accionistes l'ONG ha de vendre o no les accions també està present.

De moment, entitats com Greenpeace i WWF han utilitzat aquest mecanisme per donar a conèixer a tots els accionistes d'empreses com Shell i BP les seves propostes socials o mediambientals i cada vegada són més les organitzacions que, en països com els Estats Units, s'animen a dur a terme aquest tipus d'acció.

Pocs exemples a Espanya

A Espanya, no obstant això, aquesta pràctica és molt poc freqüent. Fa quatre anys, l'ONG Amics de la Terra va utilitzar aquest sistema per arribar a la junta d'accionistes d'Endesa i denunciar les conseqüències negatives de les activitats d'aquesta empresa contra el poble maputxe a Xile. La iniciativa va ser puntual, però va servir a l'entitat per llegir un manifest explicant la situació d'aquests indígenes i "mostrar als accionistes les contradiccions de l'empresa".

Com explica el director d'Amics de la Terra, Daniel Sánchez, "els consells d'administració de les empreses miren pel seu accionariat i busquen la màxima rendibilitat, però si aquests demanen que es respecti el medi ambient i els drets humans també han d'escoltar-los".

De fet, aquesta és l'experiència de l'ONG Setem, propietària de diverses accions de l'empresa tèxtil Inditex. La iniciativa, que s'emmarca en una campanya internacional per reclamar a les tèxtils que respectin els drets fonamentals dels seus treballadors, és l'única coneguda en aquests moments a Espanya i de moment, segons l'organització, té bons resultats.

"L'impacte més important va tenir lloc en el moment que vam comprar les accions. La nostra decisió va incomodar Inditex i va aconseguir que l'empresa respongués a les nostres demandes", assenyala Toni Codina, director de Setem Catalunya. Des de la compra de les accions, Inditex "ha millorat la seva transparència informativa, ha adoptat un codi de conducta i ha iniciat processos d'auditoria". Amb el temps, l'ONG ha comptat també amb el suport d'accionistes minoritaris d'Inditex, que han delegat en ells les seves accions.

Què fer a títol individual

"El tercer sector ha de tenir en compte aquest tipus d'instruments, exercir l'activisme accionarial i participar en els fons d'inversió ètica", afirma Horencio Vázquez, tècnic de l'àrea de Responsabilitat Social Corporativa i inversions ètiques d'Economistes Sense Fronteres, que també anima la ciutadania a actuar i a tenir en compte aspectes com "saber quin tipus de projectes finança un banc en el que volem obrir un compte".

La mateixa opinió expressen des d'Amics de la Terra, que animen les persones que a títol individual són propietàries d'accions a participar o delegar els seus vots a favor de polítiques respectuoses amb el medi ambient i els drets humans.

Canal Solidari-OneWorld

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Activisme accionarial: pressionar les multinacionals des de dins és possible
31 mai 2004
Participar en el capital de les grans multinacionals per després tenir dret a una junta d'accionistes a un minut de "glòria" em sembla del més retorçat. Si aquesta és l'excusa de moltes ONG per justificar la seva participació dintre del capitalisme i les grans multinacionals em sembla que heu caigut molt baix.
Re: Activisme accionarial: pressionar les multinacionals des de dins és possible
31 mai 2004
de el ejemplo de ENDESA esta molt be, pero de nada a servido esta denuncia concreta, en el caso de la denuncia en una junta de accionistas, ya que la empresa a seguido haciendo lo que se le da la gana, solo que a puesto mas dinero en maquillarse la imagen, y el FORUM le ayuda a ello, la verdad es que desde fuera es donde mas mal se le hace a las empresas, con campañas fuertes, a todos los niveles, lo de la junta es meramente una herramienta mas, no la decisiva.
Sindicato Sindicat