|
Notícies :: corrupció i poder : ecologia : especulació i okupació |
El cas Cabanes-Orpesa, ens afecta a tots i totes
|
|
per carles Correu-e: regallero@hotmail.com (no verificat!) Adreça: regallero@hotmail.com |
14 des 2003
|
El cas Cabanes-Orpesa, ens afecta a tots i totes |
El cas Cabanes-Orpesa, ens afecta a tots i totes
A finals del 2002, la Fiscalia de Castelló, dictava un auto, referent al vial Cabanes-Marina d’Or , que deia literalment _ “la ejecución proyectada por los tramos actualmente objeto de la medida cautelar adoptada y que inciden tanto en la cova de Miravet como en el paraje natural del Desert, conllevará el elemento tÃpico del grave riesgo perjudicial para el medio ambiente, cuya ausencia actual determina el sobreseimiento que se acuerda en esta resolución pero que, en aquel caso, originará la susceptibilidad de exigir el consecuente reproche penal a quienes aparezcan entonces como responsablesâ€?.
Quedava clar, doncs, que el delicte ecològic no estava comés, però que es cometria si s’entrava a fer obres dins dels 6 quilòmetres central paralitzats des del 2000. La paralització de la meitat d’aquest vial, venia per una banda una afecció directa al Paratge Natural del Desert de les Palmes (tres pilars entraven directament en el paratge, i el traçat transcorria pel perÃmetre de protecció de 500 metres que compten tots els paratges, però que van fer desaparèixer en aquest), i sobre tot un sistema de coves, i avencs, que contenen espècies úniques de fauna cavernÃcola (viva), que encara no s’ha estudiat, i que només existeix en aquest lloc, i que desapareixeria per sempre de fer-se el vial.
La Conselleria d’infraestructures,per mitjà d’una mà quina retroexcavadora, sense fer cas de l’auto judicial, es va endinsar el dia 1 de desembre, en la zona conflictiva. Davant la passivitat del poder judicial, van ser els veïns els que ens vam encadenar a la mà quina per que aturara les obres que anaven a destruir les Valls de Miravet, que contenen una fauna única en el món, pendent de ser estudiada, que desapareixeria de fer-se aquest vial.
Des d’aleshores, l’acampada davant la mà quina està durant ( fins a hora d’escriure aquest article, dia 14 de desembre), amb torns de veïns que estan perdent temps i diners, en una lluita inexplicable en un estat de dret: han de ser els ciutadans els que vetllen per que l’executiu no cometa delictes tipificats i avisats pel poder judicial, posant en perill els seus llocs de treball, i la seua integritat fÃsica, baix la pluja i el fang?. On estan els cossos de seguretat de l’Estat?.
El precedent obert per la Conselleria, de cometre premeditament un delicte ecològic, i per tant, prevaricació i malversació de fons públic, és perillós i escandalós, i la passivitat del poder judicial de deixar-los impunes, encara més. Ells es fan les normes, i són els primers en no complir-les quan no els interessa.
Que hi ha darrere d’aquest atac de la Conselleria a les regles del joc? És difÃcil de justificar; aquest vial tenia alternatives més rà pides, econòmiques i sostenibles: l’opció Nord, Cabanes- Ribera de Cabanes, però no van voler ni sentir-ne parlar; portar la carretera poc més de quilòmetre i mig més cap al nord, no permetia la gran jugada especuladora d’urbanitzar tot el sud del terme de Cabanes, de fer un parc temà tic “Mundo Ilusiónâ€?; darrere de tot, els interessos directes de Marina d’Or, i del president de la Diputació.
Per una banda, ha servit el cas per vore que la societat civil no està del tot dormida, però per altra, per demostra fins on poden aplegar els nostres governants per destruir el nostre patrimoni per afavorir operacions especuladores dels seus amics, o potser socis d’aventures.
Què passaria si a algun d’eixos especuladors li apetira fer una macro urbanització en plena serra d’Irta?, doncs que tindria tots els favors de les Conselleries, que li farien el negoci rodó carregant-se aquesta zona protegida. Això pot passar en aquesta zona d’Alcalà i PenÃscola, o qualsevol indret del Baix Maestrat.
No ha perillat també el patrimoni arqueològic de Benicarló quan han hagut interessos pel mig?. I si algú posara la vista en la Tinença de Benifassà ?.
Ens afecta a tots i totes, no és només un problema de la comarca veïna; són els nostres governants, que governen en contra de nosaltres i del nostre patrimoni, per al benefici dels seus amics especuladors i destructors. Ara ha estat Cabanes i el Desert de les Palmes, demà pot ser Vinaròs, Benicarló, la Serra d’Irta o la Tinença de Benifassà ... què hem fet la gent del PaÃs Valencià i de les comarques de Castelló per tenir delinqüents consumats al front de les nostres institucions? |