Imprès des de Indymedia Barcelona : https://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Visca la Republica
28 nov 2003
Sembla que hi ha el convenciment internacional de que Espanya és una república...després de l'última relliscada del germà del Bush (que felicitava al "president de la República d'Espanya), a Australia també han patit una il.luminació (no sé si individual o col.lectiva) i al master de tennis van entonar triomfalment l'himne d'Espanya....el de la República....

Sembla ser que l'embaixador espanyol va retirar-se de l'acte, no sé si per voluntat propia o per atendre al telèfon (potser el Sr. Presidente l'estava trucant demanant explicacions)

Això ens demostra que la idea de "país" que des de Madrid es ven a tot el món potser no qualla tant com voldrien...en tot cas fets com aquest ajuden a prendre's la vida amb més humor...

Comentaris

Re: Visca la Republica
28 nov 2003
Me parece claro que el himno de Riego, además de himno solidario de todos los Pueblos de España, es conocido, tal que la Internacional, por mucha gente en el mundo. La potencia de imaginario que generó aquella agresión fascista contra la democracia popular, que inició la tradición del Brigadismo Internacional (la manifestación de idealismo más bella de la Historia, con luchadores afromamericanos luchando contra los fascistas, por ejemplo), sigue viva. El trompetista australiano lo ha demostrado. Y los indignados, además de retratar su ignorancia y sus prejuicios, demuestran que su ideología, dominante, por otra parte, es antidemocrática.

Viva la República.
Hay que seguir luchando por la III República de los Pueblos de España, unidos en solidaridad (y no por conquista ni moral ni física) con los demás pueblos de Europa y con la causa social del mundo. Aunque sea una quimera.
Re: Visca la Republica
28 nov 2003
si el rei demana corona
corona li donarem
que vingui a Barcelona
que el coll li tallarem,

em sembla al.lucinant això de "III República de los pueblos de España", crec que es construir una nova imposició per al nostre país, que és canviar lleugeramaent el sentit de Una, grande y libre. No, no considero que formi part d´un pueblo de España i en absolut crec que el meu pais pugui ser lliure i sobirà dins de l´estat espanyol, encara que adopti la forma republicana. La República francesa, de fet, prohibeix i margina el català a les comarques del Vallespir, Conflent i Rosselló (Catalunya del Nord), i mira que són una república.

El nostre poble ha de ser lliure per decidir com volem que sigui la nostra vida social, econòmica, política, cultural. Després lluitar per la fraternitat amb les altres nacionalitats del nostre entorn geogràfic i d´Europa. Aquesta és la meva opinió.Salut.
Re: Visca la Republica
28 nov 2003
Noticia completa:

http://www.pce.es/foroporlamemoria
Re: Visca la Republica
28 nov 2003
Quan parlem de la República en aquest estat no estem parlant d'una república a la francesa o a la ianqui. Aquí la República va significar moltes coses i simbolitzava la lluita de molts individus (anarquistes, comunistes, independentistes, republicans..)contra el feixisme.

Independentment de les errades que van tenir molts governs republicans, el seu assoliment l'any 1931 va fer que un borbó marxés corrents a París, l'alegria als carrers no era només de catalans, bascos, gallecs o espanyols, era de tot el poble que creia en un principi bàsic com la llibertat.

Després van succeir moltes coses, però no hem d'obviar que la República va donar l'autonomia a Catalunya i Euskadi, tampoc que va ser a Catalunya el primer lloc on es va proclamar en boca de Macià, que tot i que les desavinences entre anarquistes i republicans van arribar a ser molt dures, el febrer del 36 molts anarquistes tenien clar que aquesta república havia estat un pas endavant, no el definitu però si un pas més cap a l'ideal d'una societat més justa i es van decidir a votar el Front Popular. Que moltes dones van veure per fi els seus drets reconeguts, com molts obrers, com una educació pública i no religiosa, com un exèrcit cada cop menys poderós...

No podem passar per alt que en la defensa d'aquesta república o d'aquest ideal llibertari van morir milers de persones, moltes aquí a Catalunya, la seva memòria, la seva lluita i el seu sacrifici no poden decidir-se ara sobre si era per Espanya o per Catalunya, era contra el feixisme i era per la llibertat.

Em fa molta pena que avui dia molta gent parli de la República amb prejudicis actuals que no tenen res a veure amb el que en aquells anys va significar aquest sistema, em fa molta gràcia que alguns vegin els esdeveniments històrics com una traslació dels temps actuals i punt, sense tenir en compte les situacions d'aquella època i que volia dir ser republicà en aquells anys. Em sembla un insult absolut que algú digui que no defensarà una república perque això és problema d'espanyols, un insult a la memòria, a la lluita de moltes persones que no s'estaven barallant per ser espanyols o catalans, es barallaven per ser persones lliures, independentment d'on haguessin nascut.

La lluita per fer fora els borbons no és una lluita d'espanyols únicament, com cap de les lluites que es donen per millorar i anar-nos treien de sobre institucions i figures anacròniques i desfasades, sigui aquí o a Sri Lanka. La bandera republicana em mereix un respecte que no em mereix l'estanquera feixista que tenim, en ella es simbolitza una lluita dels nostres avis per ser persones lliures, i no per ser d'aquí o d'allà. Aquells espanyols, catalans, bascos, gallecs, andalusos, brigades de tots els països tenem el meu record i la seva lluita ha de ser la nostra, no reduim el tema únicament a una qüestió nacional, perque serem uns exclusivistes sectaris sense capacitat per mirar més enllà del nostre hortet.

Tota lluita per millorar és una lluita meva, independentment del país on es faci. El dia 22 de maig del 2004 tenim una oportunitat per honrar la memòria dels nostres avis a tots els pobles i ciutats, i tornar a cridar FORA BORBONS.
Re: Visca la Republica
28 nov 2003
També podríem recordar com va reaccionar la República Española davant la declaració d'un estat Català (un projecte semblant, tot respectant les diferències, al que avui propossen l'Ibarretxe o ERC). Però com tu bé dius, allò eren altres temps.

Jo em trobo més a prop del que diu terra i llibertat. També pel que fa a la República Francesa.

Pel que fa a España, són massa "projectes conjunts" fracassats, ja. ¿Què va passar amb el federalisme de la I República Española? ¿Què en va quedar? ¿Què ha passat amb aquesta "transición democràtica"? ¿Quantes vegades més ho haurem d'intentar amb els mateixos?

Posats a sumar, ens podríem plantejar de fer una "República dels pobles de la Mediterrània Occidental" i sumar-hi catalans, valencians, mallorquins, menorquins, corsos, sards, provençals, murcians... O una "República confederal transpirinenca" -com la confederació helvètica- amb aragonesos, navarresos, bascs, occitans...-. I sinó, si optem per continuar mirant messellament cap a ponent alhora de sumar, i a més volem mantenir la referència hispànica (España ve d'Hispania, nom amb que l'imperi romà anomenava la península ibèrica sota el seu domini), hauríem de ser conseqüents i propossar-ho també als portuguesos. Si ells s'hi apuntessin lliure i entusiàsticament, estic segur que una bona part dels catalans també ho faria.

Al meu entendre som un país principalment abocat a la Mediterrània, i de ponent, actualment, persones lliures a banda, molt hauríen de canviar les coses per a que ens pugui interessar res que no vingui reseguint aproximadament el curs de les aigues de l'Ebre.

salut
Re: Visca la Republica
30 nov 2003
¿Dónde se puede bajar la secuencia video?
Gracias de antemano
Sindicato Sindicat