Imprès des de Indymedia Barcelona : https://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juny»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Comenta l'article | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: ecologia
LA MINA O LA NADA” (quan els capitalistes extractivistes marxen)
02 jun 2025
El divendres 6 de juny dins del marc de les jornades contra l’Extractivisme i la Devastació de la Terra que es celebren entre el 5 i el 11 de juny a diferents espais de Barcelona (https://barcelona.indymedia.org/newswire/display/536922 ) projectarem el documental «la mina o la nada» a l’Ateneu Llibertari de Gràcia, al C/Alzina num. 5 a les 19:30.
Es un documental de RTVE (a vegades fan coses útils) fet per l’espai «En Portada» https://lab.rtve.es/descenso-mina-clandestina/ , dura 41 minuts.
Narra l’activitat d’un miner il·legal (no te llicència) l’ Abdelzarrak Daioui, un més dels 2.000 miners, de la ciutat de Yerada, que es busquen la vida a 100 o 150 metres de profunditat en 4.000 pous «artesanals». En un d’aquests pous van perdre la vida 2 cosins d’en Abdelzarrak i ell mateix va estar en perill, van haver protestes però la repressió (centenars d’empresonats) les va acallar, de fet els darrers 70 anys hi han hagut 9.000 morts en les mines de Yedara.
La calor de la mina pot provocar nàusees en entrar; després de la primera hora augmenta la sensació de set i la fatiga. La manca de llum afecta els ulls i provoca visió defectuosa i el soroll del martell hidràulic augmenta la sensació d'estrès. A la llarga, treballar 11 hores diàries a la mina sense condicions adequades condueixen a la mort.
El treball en pous clandestins està mediatitzat per uns intermediaris «els barons del carbó» que tenen llicències però no les exerceixen, i a ells s’ha de vendre obligatòriament el carbó, tot plegat per obtenir 86€ al mes (com màxim), però a Yerada i la seva comarca hi ha un atur del 40% el doble que a la resta del país.
La regió de Yerada va ser fins el desmantellament de la mineria el gresol del sindicalisme al Marroc a partir del tancament de la mina (cap el 1998) amb l’acomiadament de treballadors i la reducció de la població a la mitat, els sindicats també han estat desmantellats.
Yerada es va formar com ciutat a partir de 1927 quan sota el «Protectorat» de França una companyia Belga va localitzar un jaciment d’antracita, la mina va produir al llarg de mes de 70 anys, van extreure més de 350.000 tones l’any i generaven el 50% de l’energia del Marroc.

Que va deixar la mina a YERADA?.
-La explotació de la mineria «il·legal» per els treballadors i «legal» per els explotadors.
-Més de 9.000 tombes, i si es comptabilitzen els morts per malalties derivades serien uns quants miler més.
-Muntanyes de residus miners, concretament 3, enormes de desenes de metres d’alçada i d’altres contaminacions (sols, aire, aigua...).
-Desenes de malalts de silicosis.
-La misèria per una terra devastada, contaminada i plena de runes del passat tecnoindustrial miner.

This work is in the public domain
La facilitat d'afegir comentaris als articles publicats té com a finalitat el permetre:
  • Aportar més informació sobre l'article (enriquir-lo)
  • Contrastar la seva veracitat
  • Traduir l'article
ATENCIÓ: Els comentaris apareixen publicats amb retard.
Afegeix comentari senzill (apareix amb retard) Supervisar la moderació
Títol (En Minúscula Normal)
Nom El teu correu-e

Comentari

Codificació
Anti-brossa Introdueix el text a la casella:
Per afegir comentaris més detallats, o per carregar fitxers, mira a formulari complert de comentaris.