Imprès des de Indymedia Barcelona : https://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Accidents químics i classisme en la nocivitat de la societat tecnoindustril
12 feb 2025
La societat tenoindustrial, malgrat el que es pretén, és una societat de riscos, aquests riscos s’estenen per tot arreu en menor o major grau i tenen un fort biaix classista, recentment hi ha hagut un accident espectacular a la AP-7 i un simulacre classista d’atac “terrorista químic” a un hotel de luxe de Barcelona
La nocivitat química industrial és un nocivitat fantasma amagada darrera de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i la gestió i generació de residus.
Però la nocivitat química te un paper important en el canvi global, més enllà del canvi climàtic i és també una amenaça per a la vida i la llibertat (inclosa la vida i la llibertat humana)
El divendres passat el 7/2/25 l’autopista AP-7 va estar tallada durant moltes hores degut a l’accident d’una camió, accident on a morir el conductor. Els mossos i els jutjats van haver d’aixecar el cadàver cosa que justifica, en part, el temps que es va tardar a reobrir la via, no es dona massa informació sobre els problemes per retirar la càrrega....
Quina era la càrrega?, d’on venia?, on anava?

El camió transportava 500 litres de CO2 líquid refrigerat, va tenir un escapament, no es un producte tòxic, però el fet demostra el risc que suposa el transport de productes químics per les vies de comunicació sigui per carretera o per ferrocarril, això escampa el risc químic per tot el país, amb una freqüència variable es produeixen accidents, especialment en el transport per carretera, en el mapa adjunt (procedent del mapa de Protecció Civil de Catalunya) podem veure com el lloc de l’accident és una zona de risc molt alt.

El camió transportava material per l’empresa MESSER (www.messer.es ) , es tracta d’una multinacional, d’origen alemany, fundada fa 127 anys, és una de les empreses familiars més grans d’Europa (el 2023 va tenir uns beneficis de 4,39 bilions d’euros), està present en 35 països de tot el mon i te més de 11.000 treballadors.
MESSER te dues plantes a Tarragona, una a Vilaseca i l’altra al Morell, les dues estan classificades com de risc alt (segons la directiva SEVESO), MESSER ha tingut altres accidents en el transport, concretament l’octubre de 2018 a la planta del Morell es va haver d’activar el Transcat (pla d’emergència pel transport) al accidentar-se un camió de transport d’oxigen líquid, el novembre de 2020 van ser detinguts 6 directius de MESSER i de Carburos Metalicos per irregularitats urbanístiques.

L’any 2023 (el darrer amb dades publicades https://www.transportes.gob.es/areas-de-actividad/transporte-terrestre/m ) van haver 101 accidents, amb 41 ferits i 9 morts, en 21 d’ells va haver vessament, per Tarragona circulen cada any 44.457 camions transportant mercaderies perilloses.

El moll d'inflamables del port de Barcelona, nocivitat que mata

El 21 de gener va haver un accident al moll d’inflamables del Port de Barcelona durant unes operacions de soldadura en un tanc d’acetat de metil, amb el resultat d’un treballador mort i un altra greument cremat, la empresa era TEPSA, també una empresa dins la directiva Seveso, aquest moll és un focus de risc químic, hi ha almenys 9 empreses incloses en la directiva, encara que és tot el port un niu de nocivitat tecnoindustrial (https://malclima.blackblogs.org/2023/05/31/la-nocivitat-dels-ports-mes-e/ ).

Al port te un trist historial d’accidents amb víctimes, com els que va tenir TEPSA quan un treballador externalitzat va patir cremades en un 65% del cos, o el 2021 quan va sobreeixir un tanc i es va vessar gasolina produint una atmosfera explosiva, o el de TMA el mateix 2021 que va patir una fuita de clor amb un treballador ferit, a una altra escala cal recordar també els danys per la contaminació amb soja de l’aire de Barcelona durant 1981/1996 (688 persones afectades, 40 ingressos a la UCI i 20 morts.

Atac "quimioterrorista" a l'hotel de luxe.
Darrerament des de Protecció Civil de la Generalitat s’han endegat tot un seguit de simulacres amb diversos continguts, els de risc químic industrial (plaseqcat) de 2023, o el d’emergència radiològica de l’octubre de 2024, o els d’emergència a diverses instal·lacions públiques (oficines, escoles...)... etc, en tots ells es pretén protegir a la població d’un risc generalment extern (menys en el cas dels incendis), així que no deixen de sorprendre les noticies sobre un simulacre d’atac “químic terrorista” en dos hotel de luxe de Barcelona.

Els simulacres d’atemptat quimicoterrorista formen part d’un projecte europeu, el HOTHREAT (https://hothreat.eu/ ), amb un pressupost de 3,277,228€ dels que 110,713 corresponen a la Generalitat. Aquest projecte “té per objectiu augmentar la seguretat dels hotels i centres de conferències pel que fa a les amenaces NRBQe (Nuclear, Radiològica, Biològica, Química i explosius), en un context en què els espais públics són especialment vulnerables per la seva alta accessibilitat i l’anonimat dels visitants” i en son socis diverses institucions públiques i privades i, molt especialment, la pasma de Polònia, Portugal, Grècia i Catalunya.

Els hotels triats han estat el “Tres Torres” i el “Arenas Atiram” els dos de la mateixa cadena (https://www.atiramhotels.com/ ), son les restes de la cadena HUSA (que va tenir fa pocs anys uns 170 hotels), sovint al esmentar la cadena HUSA es recorden els versos de Joan de Segarra que ja fa molts anys deia "hem sopat amb molta gent / i a vegades amb gentussa / però mai tan malament / com als hotels de la Husa".

Joan Gaspart, el darrer propietari de la cadena HUSA va voler estar present com “objectiu” del terrorismo químic. Gaspart és expresident del Barça, protector de Puigdemon a Bruseles, processat per diversos delictes lligats a la gestió dels seus hotels que finalment va perdre casi en la seva totalitat, menys els Atiram que dirigeix una de les seves filles.

El xou del simulacre va donar molt de si per els espectadors (i suposem que per alguns dels treballadors i hostes, veure mossos i personal d’interior i de sanitat vestits amb els trajos de protecció NRBQe ha de ser tota una experiència
Posem una fotografia d’un mosso de la unitat NRBQe, a part del seu aspecte de ser un esser d’un altra planeta (cosa segurament necessària per la protecció si la cosa fos realitat) el que ens xoca és que un funcionari d’un cos de seguretat porti propaganda a l’espatlla d’una empresa, de DRAGER (adjuntem la fotografia...).

És curiós com per fer un simulacre a dos hotels de luxe Protecció Civil hagi gastat més de 100.000€, amb la ideologia de que cal protegir als rics i les instal·lacions que freqüenten... algú sap si s’han fet els mateixos simulacres a l’escola Martinet d’Hospitalet (a 400 metres d’una empresa Seveso), o de les moltes escoles (sobretot de Sant Boi) que queden dins del radi de la zona d’intervenció de la planta ETAP de Sant Joan Despí?, pensem que no, i si s’ha fet alguna quin a sigut el cost?... el sistema valora més la salut i la vida d’una ancià com Joan Gaspart (això si ben folrat) que la d’una criatura d’infantil de les escoles de Cornellà i Sant Boi... ES LA CLASSE ESTÚPID!!
Mira també:
https://www.negreverd.blogspot.com

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat