|
Notícies :: dones |
Crònica de la Ruta urbanística amb perspectiva de gènere
|
|
per @Ffeministes |
19 mar 2015
|
A Sant Andreu, 15 de març...
Aquest cap de setmana ha tornat el fred, ha plogut i ha pedregat. Si bé la pluja s’ha emportat (part) de la merda de la ciutat ens va deixar sense plaça dissabte i ens va posar la por al cos per diumenge. Coneixent-nos, diverses, mentre unes s’imaginaven suspenent l’activitat per segona vegada, les altres pronosticaven un dia radiant, ideal per fer la ruta urbanística amb perspectiva de gènere i un vermutillu ambulant a càrrec del Col·lectiu Punt 6 i l’Assemblea de Festes Feministes de st.Andreu respectivament. |
|
Amb l’Hipercor i la Meridiana com a punt d’inici, l’A. i la B. ens van advertir que la ruta no seria un monòleg sinó què entre totes aniriem aportant experiències, preguntes, idees i respostes perquè la ciutat i l’urbanisme no és només dels qui la planegen i reformen sinó sobretot de qui la viu. Amb unes trenta assistents vam començar parlant de les barreres, del trencament que suposa aquesta via, de la segregació dels barris, del model constructiu dels edificis i del contrast entre vivendes i vies, de les dificultats i estrés que comporta a moltes persones en el seu dia a dia. Del model de consum que promouen certs edificis o cadenes, tancats sobre sí mateixos…
Ja a la Plaça Nadal, amb menys soroll ambiental i a tocar del Parc de la Pegaso, vam recordar amb el testimoni d’algunes veïnes els canvis esdevinguts els últims anys, l’asfalt, les llums i la seva direcció, les cases, el quisoc… la necessitat de tenir a prop tot i les relacions que això genera entre les persones però també reivindicarIMG_20150315_172249 la varietat d’espais i equipaments, més grans i per tant menys controlats com el parc. O l’escola i l’institut, guanyat després d’una forta lluita veïnal però que com en tants d’altres casos té una nefasta distribució dels seus espais d’oci, que són barrats i dissenyats des d’una òptica clarament masculina segons unes normatives poc flexibles, on la pista de futbol i la pilota s’imposen com a esport, menystenint la resta d’espais o opcions.
El Col·lectiu Punt 6 ha treballat la convivència als patis escolars i va ser molt interessant escoltar les seves propostes d’actuació, les reflexions i la posada en comú de les experiènces de les presents. D’allà ens vam dirigir a la Rambla on de nou vam recordar les lluites veïnals, la pèrdua d’espais culturals i de comerços tradicionals per cadenes i franquícies, els cines tancats i el mercat Odeón vingut a menys resistint a dures penes. En canvi, l’espai “transitable” pres per les terrasses ens obligaren a pujar fent zig-zag fins a Pl. Palmeres. Moment per al vermut i l’entrepà, la màniga curta i les ulleres de sol.
Passant pel Mercat de st. Andreu, vam plantejar la diversitat d’usos que podem donar als espais, el desaprofitament per la inòpia en que també molts cops ens trobem ja inmerses dins la pobresa restrictiva del dogma urbanístic. Què passa amb els mercats de Barcelona, amb els Plans de Desenvolupament Turístic on l’Ajuntafems ens afegeix amb amor ara que el centre està repetat i vol seguir creixent i fent pasta amb aquest model de ciutat aparador…
Darrera parada, la Gordi, la Gorda, la Gordíssima… llocs de referència i creixement personal per a moltes i que aquest dilluns 16 de març té data -sembla- que definitiva de desallotjament. Ens costa parlar-ne, però ha sigut per a nosaltres un lloc de trobada, de naixement, de festa, de lluita feministes… Un munt de persones, de moments que portarem amb nosaltres fins quan sigui que hi siguem. Amb confeti a les sabates volem acomiadar-nos, agraïnt-vos a totes haver compartit això. Desitgem que sigui el final un nou principi.
Assemblea de Festes Feministes de st. Andreu |
Mira també:
http://sevaarmarlagorda.wordpress.com/ |
This work is in the public domain |