|
|
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats |
Manifest: Construir un poble fort per fer possible un altre món
|
|
per @CPuebloFuerte #PuebloFuerte |
20 feb 2015
|
Traducció al català de l'Assemblea Llibertària de la Garrotxa. |
Moltes persones deuen recordar que a la “Transició” la societat creia possible acabar amb un règim que s’enfonsava per crear nous models rupturistes. Es va lluitar però es va acabar perdent: els moviments socials van ser assimilats; les organitzacions, desmantellades; i les lluites, desarticulades.
Ara el sistema ha enterrat la política del ‘consens’ i del ‘pacte social’ pròpia del Règim del 78 i de l’anomenada Cultura de la Transició. Una forma d’organització que va implantar el propi sistema per fer front a les demandes de transformació social d’una classe obrera poderosa i fortament organitzada. Negociar els canvis perquè res canviés. Una vegada que hem estat desposseïts dels nostres referents ideològics i organitzatius i que han aconseguit que perdem la fe en nosaltres mateixes, el règim, emparat en l’excusa de la crisi, ha donat per finalitzada l’estratègia de la concertació social i s’ha llançat de cap a la imposició del neoliberalisme per decret amb l’excusa de la crisi econòmica.
Malgrat l’orfandat i la indefensió inculcada com a classe durant les últimes dècades, els nivells de descrèdit i rebuig que ha aconseguit el sistema ens han portat a buscar-nos i retrobar-nos novament als carrers i places per afrontar amb il·lusió la defensa de les nostres llibertats i béns comuns davant d’una elit que tracta d’apropiar-se’ls a preu de saldo.
Nosaltres, signataris d’aquest manifest, també compartim aquesta il·lusió de reconstruir-nos com a societat lliure i sobirana, reclamar-nos protagonistes de les nostres pròpies vides i assegurar a l’elit del vell règim que “no ens representa”. I com altres companys i companyes, nosaltres també hem notat que a aquest cicle de mobilitzacions socials li faltava ‘alguna cosa’ per aconseguir que ens constituíssim com a alternativa suficient i capaç d’imposar-se a l’elit, la casta, el 1% o com sigui denominada la classe social que domina les nostres vides.
Respectem als i les companyes que davant aquest mateix diagnòstic estan optant per la via de la participació institucional a través d’iniciatives electorals, però nosaltres apel·lem a la memòria col·lectiva per subratllar que els drets, les conquestes i les grans transformacions socials mai ens han estat regalades des de les institucions. Van ser batallades i guanyades als carrers, als centres de treball i als barris. La nostra memòria ve de molt lluny per recordar-nos que només un poble fort i combatiu s’imposa a les elits que ens governen. Per això entenem que és necessària una gran INICIATIVA SOCIAL que ens ajudi a organitzar-nos, reconèixer-nos i visibilitzar-nos amb tot el potencial que tenim.
Ha arribat el moment d’impulsar la independència popular respecte d’altres estructures per poder fer un pas endavant i erigir-nos com a poble per vèncer. Superar la simple defensa del que ja hem aconseguit per passar a l’ofensiva. Impulsar l’autoorganització i l’autogovern per recuperar la fe en la nostra capacitat d’aconseguir una societat lliure i igualitària. Conquistar juntes una veritable democràcia:
· DEMOCRÀCIA ECONÒMICA, amb un sistema de producció que substitueixi el capitalisme per l’economia de propietat col·lectiva, gestionada per productors i consumidors de forma cooperativa.
· DEMOCRÀCIA POLÍTICA, amb un règim que substitueixi l’Estat per la decisió confederal en peus d’igualtat de totes les persones que habiten cada territori.
· DEMOCRÀCIA DE PARTICIPACIÓ DIRECTA I EFECTIVA, amb representants que compleixin allò decidit pels seus representats i que siguin revocables en tot moment.
· DEMOCRÀCIA INCLUSIVA DE TOTES I PER A TOTES, que escolti, empatitzi i comprengui que el món són molts mons, que assumeixi i integri totes aquelles lluites que busquen un canvi cap a una societat més igualitària.
· UNA DEMOCRÀCIA LLIBERTÀRIA, DE LES PERSONES I NO DELS MERCATS.
Per això plantegem com a necessàries les iniciatives que entenguin que han d’actuar a les organitzacions de treballadors i treballadores, de veïns i veïnes, a les cooperatives, a les organitzacions feministes i d’estudiants. Fomentant la seva millora qualitativa i quantitativa, la seva democràcia interna i la seva efectivitat. Actuant per afavorir la seva autonomia respecte a administracions i partits o candidatures electorals i per respectar la seva pluralitat interna.
Iniciatives que siguin capaces d’elaborar anàlisis i discursos per poder identificar les necessitats de cada moment i augmentar la nostra preparació com a activistes. Que siguin capaces d’elaborar estratègies sobre les quals construir democràcia, i que ens permetin acumular forces mentre caminem en aquesta direcció. Actuant des de la humilitat i des del reconeixement a la pluralitat existent perquè és el poble, i no els projectes o sigles concretes per si soles, qui pot aconseguir els avanços.
Manifest original en castellà: https://construyendopueblofuerte.wordpress.com/
Signants: https://construyendopueblofuerte.wordpress.com/firmantes/
Adhereix-t’hi: https://construyendopueblofuerte.wordpress.com/sumate/ |
Mira també:
http://www.garrotxallibertaria.org/manifest-poble-fort/ https://construyendopueblofuerte.wordpress.com/ |
 This work is in the public domain |
Comentaris
Re: Manifest: Construir un poble fort per fer possible un altre món
|
per floreal el malo de barrios bajos |
20 feb 2015
|
la democracia mai es llibertaria, en tot cas voldreu dir demoacracia, hay de tan anar amb la cup terminareu sen cretins del centralisme democratic. |
Re: Manifest: Construir un poble fort per fer possible un altre món
|
per passavaxaquí |
20 feb 2015
|
no m'hi fico, però una puntualització: el text és de una nova org. de Madrid... difícilment poden anar massa de la CUP ja que no opera en el país veí, Castella. |
|
|