Imprès des de Indymedia Barcelona : https://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Catalunya tindrà la primera llei contra l'homofòbia a l'Estat
24 set 2014
La resolució, impulsada per ERC, ICV-EUiA, PSC i CUP, s'aprovarà el 2 d'octubre amb el suport de CDC
euge.jpg
El Parlament aprovarà el dijous 2 d'octubre la Llei dels Drets de les Persones Gais, Lesbianes, Transsexuals i Bisexuals i per a l'eradicació de la Transfòbia i l'Homofòbia. Així ho ha resolt aquest mateix matí la taula de la cambra catalana i la seva vicepresidenta primera, Anna Simó. La norma, pionera a tot l'Estat-en Galícia ja hi ha una però no és punitiva- és fruit d'una lluita de set anys i vol protegir el col · lectiu LGTB (Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals), que a Catalunya representa gairebé un milió de persones.

La resolució ha estat impulsada conjuntament pel PSC, ERC, ICV-EUiA i la CUP, comptarà amb el suport de CDC i el rebuig frontal del PP i Unió. En aquest sentit, segons Eugeni Rodríguez, president del Observatori contra l'Homofòbia i portaveu del FAGC (Front d'Alliberament Gai de Catalunya), els diputats del PP i d'UDC han rebut fortes pressions del Bisbat de Barcelona. "És terrible la campanya d'intoxicació que han fet les jerarquies catòliques per evitar que s'aprovés. M'ha decebut molt que hi hagi gent que consideri cristiana i estigui en contra de l'existència de drets per al col · lectiu LGTB, és lamentable. Han arribat a agafar el telèfon i trucar a diputats del PP i d'Unió perquè votin en contra de la llei i els han enviat cartes dient que la llei va en contra de la moral ".

Rodríguez remarca que la llei ha passat tots els filtres legals possibles, inclòs el Consell de Garanties Estatutàries, que va dictaminar que cap dels seus articles va en contra de la Carta Magna. Malgrat això, vaticina que l'església demanarà a Rajoy que presenti recurs d'inconstitucionalitat. "Pot fer-ho però no la paralitzaran, segur que sortirà endavant". El camí ha estat espinós, ple d'obstacles i reticències: "Hi ha hagut moments de tot: hem hagut de donar cops de puny a sobre de la taula d'alguns diputats, enutjos, plors ... ha estat molt dur arribar fins aquí, hem fet gairebé un treball de vigilància ".

Tots els àmbits

Formada per 34 capítols, és una mena de full de ruta exhaustiva que inclou el cicle vital d'una persona del col · lectiu LGTB des de tots els àmbits: educació, universitat, sanitat, mitjans de comunicació, presó, la identitat de gènere o la inseminació / reproducció assistida de les lesbianes. "És la llei més completa del món i és molt valent", proclama el portaveu del FAGC. En virtut de la normativa i de les competències de la Generalitat, la persona, institució o funcionari que la vulneri s'enfrontarà a un càstig administratiu, que pot anar des de multes a inhabilitacions. Més d'esdevenir una solució, la llei "apunta a l'existència d'un problema" i Rodríguez espera que provoqui un efecte dòmino en altres parlaments autonòmics.

Fins ara, els diferents codis penals espanyols limitaven les agressions als atacs físics i establien les penes en funció dels punts de sutura o els dies de permanència a l'hospital. "Les paraules poden ferir més que un cop de puny perquè psíquicament et poden deixar fatal". Rodríguez també es queixa d'altres discriminacions més subtils, com per exemple "que la comunitat de veïns et prohibeixi posar una bandera i deixin posar altres, o que arribis a un hotel, demanis un llit doble de matrimoni i et diguin que no te la donen perquè només és per a un home i una dona ".

El portaveu de la FAGC adverteix del risc de convertir l'homofòbia "en un problema petit" i acusa els polítics i la societat de falta de valentia per acabar amb un tema "que sempre ha estat sobre la taula: la llibertat sexual, un valor universal i un bé de tots que està en retrocés, i el dret al propi cos ". En aquest sentit, elogia el feminisme per la seva lluita per situar aquest dret en el centre del debat. "Les persones tenim dos camins: el del plaer, vist com una opció bona i saludable, i el de la reproducció, que ja no és el clàssic, perquè hi ha moltes fórmules i variades, començant per l'adopció. El problema és la frivolització i que estem construint una societat més conservadora ".

Una mitjana d'una agressió diària

Després de l'aprovació de la llei, al Parc de la Ciutadella, concretament la glorieta de la transsexual Sonia, serà l'escenari d'una festa amb música i discursos. "Ja tenim ganes de celebrar coses després d'un 2013 terrible en què han succeït coses molt greus".

I és que l'Observatori contra l'Homofòbia va presentar recentment la Memòria Antidiscriminatòria 2013 L'informe detalla les 384 denúncies rebudes l'any passat a Catalunya contra agressions i discriminacions per opció sexual i identitat gènere. El perfil de l'agressor és el d'un home jove (d'entre 18 i 30 anys), de classe obrera. Entre elles la més greu, la de l'empresari Juan Andrés Benítez, soci d'una entitat de LGTB que va morir al carrer després d'una intervenció dels Mossos. El proper 5 d'octubre, coincidint amb el primer aniversari de la seva mort, el col · lectiu organitzarà una manifestació a Ciutat Vella.

De casos extrems n'hi ha molts, des de la pallissa que dos nois van rebre dissabte passat quan sortien d'una discoteca del barri madrileny de la Moncloa als episodis esgarrifosos d'altres països. Per exemple a l'Iran, on les persones del col · lectiu LGTB són penjades i decapitades o a Sud-amèrica on, tot i no existir "homofòbia d'Estat", ha esquadrons de la mort contra aquest sector a Hondures o Mèxic (porten 24 morts el 2014 ) o al Brasil, on els pares arriben a assassinar als seus propis fills si s'assabenten que són gais, en paraules de Rodríguez.

Rodríguez va ajudar a construir el moviment LGTB a Xile, en el primer any de la transició, on els codis penals s'inspiraven en els espanyols. "Allà es castigava la sodomia però es penalitzava només qui rebia la penetració anal, encara avui no s'ha aprovat el matrimoni gai. Ha heretat el pitjor d'Espanya: la moral". També va donar el seu suport als processos de Colòmbia i Portugal, que actualment té un dels moviments més forts a nivell d'Europa en la lluita a favor del col · lectiu.

Zapatero, "un heroi"

El paradigma en la lluita per la igualtat, el respecte i la tolerància és Islàndia, on la presidenta va als actes oficials acompanyada per la seva dona. Aquest país nòrdic, al costat de Portugal, Bèlgica, Dinamarca, Canadà, Argentina, Sud-àfrica i Espanya, són els únics del món que han reconegut per llei els matrimonis homosexuals. En alguns casos, com a Mèxic DF, sí que es poden casar però no adoptar.

En el cas d'Espanya, Eugeni Rodríguez no té objeccions a lloar la feina de Zapatero. "Tot i que va estar molt desafortunat en altres qüestions, sempre ho consideraré el president de l'Estat espanyol més valent que hi ha hagut pel seu extraordinari compromís amb els drets humans. Pel col · lectiu LGTB és un heroi". El president de l'Observatori contra l'Homofòbia explica que al Congrés alguns li deien "marieta de merda" i que els informes de l'associació internacional gai van arribar a situar Espanya en el primer país en la defensa dels drets del col · lectiu. "Encara que no es corresponien del tot amb la realitat, ell va fer la teulada. Seva casa no tenia fonaments ni parets", una obra que ha acabat aquesta llei catalana.
Mira també:
http://www.publico.es/actualidad/545971/catalunya-tendra-la-primera-ley-contra-la-homofobia-en-el-estado

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Catalunya tindrà la primera llei contra l'homofòbia a l'Estat
24 set 2014
És curiós:

Quan en una votació, per exemple aquesta, coincideixen CUP, ERC, ICV, PSC i CDC ningú diu res, ningú acusa de "pactar amb la burgesia" perquè en el segon concret de la votació es coincideixi.

Quan de llengua i de blindar la immersió parlem, ja comencen algunes veus (encara que tímides) a mostrar reticències, però bé, al capdavall això de defensar la llengua pròpia fins i tot l'espanyolisme moderat ho pot tolerar, així que tampoc hi ha massa protesta.


Ara, si el tema en concret és quelcom relacionat amb la independència, i en concret el procés per arribar a aquesta (referèndum d'autodeterminació), llavors l'espanyol que alguns porten dins surt, desbocat, a acarregar contra tot i tothom: CUP fascistas! etc.



En resum: si sobretot passa amb un tema (independència) i no amb altres les protestes per coincidir en votacions, és més que evident que la qüestió que més molesta no és el fet en sí sinó el tema.


PS: Per cert, felicitats al FAGC i a la gent que lluita per l'alliberament sexual... encara que per context polític actual, no m'estranyaria que aquesta llei fos declarada inconstitucional pel TC, com el 90% del que ve de Catalunya. Però bé, senta un precedent poderós per altres companyes d'arreu de l'estat.
Re: Catalunya tindrà la primera llei contra l'homofòbia a l'Estat
24 set 2014
Fora propaganda política, es 1 pacto con la burguesía, putus indepes y refors. :)

Si es que no nos has dejado tiempo chaval pero ya me he levantado ypuedo debatir y aportar.
Re: Catalunya tindrà la primera llei contra l'homofòbia a l'Estat
24 set 2014
està clar, qualsevol legislació parlamentària és refor. Estavem molt millor sense aquesta llei, i la gent del FAGC i l'Observatori contra l'Homofòbia també uns refors, a la fogera.
Re: Catalunya tindrà la primera llei contra l'homofòbia a l'Estat
24 set 2014
fuera partidos!
fuera interclasismo!
Re: Catalunya tindrà la primera llei contra l'homofòbia a l'Estat
24 set 2014
fuera partidos!
fuera interclasismo!
Re: Catalunya tindrà la primera llei contra l'homofòbia a l'Estat
24 set 2014
Estem millor sense cap llei. Peró per aixó, tindreu que fer l'esforç de deixar de banda totes les tonteries identitaries que vos enfonsen.
La gent del FAGC i nosaltres, també estariem millor en un lloc amb llibertats i no amb lleis.
L'Observatori contra l'homofobia, és una institució. No se li pot demanar res més, ni es pot esperar una altra cosa.
El mateix passa amb tu, no es pot esperar de tu que entenguis el que se li escapa a la teva consciència burgesa i democràtica.
Las leyes coartan las libertades más básicas y es imposible exprersarse libremente, pues las leyes se promulgan para limitar toda libertad.
El que fa por, el que molesta, no és cap independència, sinó les llibertats.
No és casualitat que sigui ara quan sorgeix aquest procés sobiranista. Algunes tenim memòria per no oblidar la història i tornar a repetir els mateixos errors creient als mateixos farsants amb la mateixa excusa de la independència.
Ningú es planteja si s'obriran les presons per a la gent afectada per les lleis nacionals espanyoles. Cap independèntista parla d'amnistía, peró als corruptes que han robat els diners públics de Catalunya, aquests seran els herois de la independència.
Bona cuina!
Re: Catalunya tindrà la primera llei contra l'homofòbia a l'Estat
24 set 2014
I una merda que no ens ho plantegem. Som moltes les que ens volem aprofitar la oportunitat de la independència per canviar les coses. Jo sóc favorable a l'alliberament dels presos socials, per exemple, però per això ens cal estar-hi tots i apretar perquè la constitució catalana sigui del poble i no de la burgesia. Tu dius que això és impossible, jo et dic que el que és impossible és canviar res si sempre estàs dient que tot és una merda. Només amb la independència tenim la oportunitat de fer una auditoria del deute, escapant de l'art.135 per exemple. Se'n van l'exèrcit, la pn i la gc. sortim de la ue temporalment i poxdem fer-ho de l'otan.

Si la burgesia s'ha tirat al rotllo és perquè no volen perdre vots, necessiten vots, i el poble demana independència. Tu ets sociològicament espanyol i és lògic que vulguis fer coincidir la teva visió política amb els teus sentiments, però l'esteu cagant molt no sabent distingir entre la burgesia més reaccionària espanyola i la burgesia que es deixa arrossegar per un procés de ruptura. Els anarquistes, amb tot el respecte ho dic, teniu el sentit tàctic i la capacitat de diagnosi al cul. Això sí, porteu un món nou als cors i tal.
Re: Catalunya tindrà la primera llei contra l'homofòbia a l'Estat
24 set 2014
"sortim de la ue temporalment" ah que pensais volver?
Re: Catalunya tindrà la primera llei contra l'homofòbia a l'Estat
25 set 2014
Saldremos temporalmente de la ue, eso está claro, luego ya se verá si entramos de nuevo o no. Yo por mi parte no quiero y habrá otro que sí querrá. Habrá que decidirlo, pienso.
Sindicato Sindicat