|
Notícies :: amèrica llatina |
Més que possible la nacionalització de Repsol a Veneçuela degut a la malesa diplomàtica del ministre Margallo
|
|
per Garibaldi |
12 mai 2013
|
Per si de cas, la mexicana Pemex ja s'ha posat a vendre les accions que té de la nacionalitzable Repsol, multinacional privada que fluctua en les cotitzacions borsàries del madrileny Ibex-35. |
(Agències oficials)
Pemex ha posat en venda gairebé la meitat de la seva participació a Repsol. La petroliera estatal mexicana ha declarat com a disponible per a la venda un 4,9% del capital de l'espanyola, tal com figura en la seva declaració anual davant el regulador nord-americà, un cop s'ha complert el termini d'un any en què la mexicana no es podia desprendre d'aquestes accions.
Segons la documentació enviada a la SEC, l'estatal mexicana té anotades en dos preus diferents la seva participació a Repsol. D'una banda, manté els 59,8 milions d'accions a la venda a un preu de 15.771,2 milions de pesos, és a dir, 995.200.000 d'euros i 57,2 milions d'accions a un preu de 24.655.000 de pesos, és a dir, al voltant de 1.553 milions d'euros.
Inici de l'operació
Pemex, a través de la seva filial PMI HBV, va comprar el 13 de juliol del 2011 un total de 827.150 accions de Repsol. Poc temps després, el 29 d'agost la mexicana va aconseguir un acord amb Sacyr per intentar prendre el control de la petroliera i es va llançar a comprar 57.204.240 accions en una operació que va ser denunciada per Repsol davant la CNMV.
Pemex va demanar un crèdit l'1 de setembre de 2011 per 799.000.000 per afrontar la seva entrada a la espanyola i es va comprometre a retornar-lo en tres pagaments anuals. L'operació es va realitzar amb la garantia de les pròpies accions de Repsol. L'estatal mexicana va invertir llavors 1.200 milions d'euros per elevar la seva participació des del 4,8 per cent que mantenia fins a l'actual 9,49 per cent, fet que suposa que el preu del paquet d'accions en venda està valorat en gairebé 200 milions menys del que va destinar a la seva compra entre agost i setembre de 2011.
L'acord amb Sacyr-mitjançant el qual controlaven el 29 per cent de l'espanyola-amb prou feines va durar uns mesos, ja que els problemes de la constructora per refinançar el van forçar a desprendre del 10 per cent de Repsol-que va comprar la mateixa companyia com autocartera- a canvi que es liquidés aquest pacte parasocial.
El 31 de gener de 2012, Sacyr va comunicar a Pemex seva intenció de trencar aquesta aliança i tot just un mes després-el 28 de febrer-la petroliera mexicana signava un acord amb Repsol per intentar salvar la cara davant el desastre de negociació realitzada pel seu anterior gestor, Juan José Suárez Coppel, amb un pacte d'intercanvi tecnològic que mai va arribar a desenvolupar-se amb l'anterior direcció i de manteniment de les accions.
Després del canvi de Govern a Mèxic i la tornada del PRI, la nova direcció de Pemex, encapçalada per Emilio Lozoya, ha hagut de posar ordre i reconèixer unes pèrdues en els comptes presentats el desembre passat per culpa de la pèrdua de valor que van tenir les accions de Repsol per l'expropiació d'YPF.
El 2012, les accions de Repsol desplomaren-se prop del 35 per cent per culpa de l'expropiació d'YPF a l'Argentina. La petroliera espanyola reclama en aquests moments 10.500 milions de dòlars en el Ciadi sense que fins al moment hi hagi una resolució, ni un acord entre les parts.
Amb la venda del 4,49% sobre la taula poden existir candidats a comprar com el fons de Singapur, Temasek, que podria plantejar elevar la seva participació després d'haver reforçat la seva presència en el consell amb el nomenament d'un exvicepresident d'Exxon.
El Govern mexicà d´Enrique Peña Nieto prepara en aquests moments una profunda reforma energètica de Pemex per intentar incrementar la presència d'inversors privats, si bé no en el seu capital si mitjançant aliances que permetin evitar els problemes que s'estan produint en aquests moments de proveïment de gas, així com de les necessitats de noves inversions tant a la zona offshore com en shale gas.
La venda d'aquesta part permetria Pemex portar endavant noves inversions, necessàries per evitar que Mèxic es converteixi en importador net d'energia, seguint l'estela de l'Argentina, malgrat els seus grans jaciments petrolífers i gasistes. D'altra banda, Repsol està pendent aquest mes de les resolucions de nous blocs al Brasil ia Alaska, dues de les zones de desenvolupament clau de la companyia.
Grup Romero i La Pampilla
La petroliera espanyola continua més amb la venda de la refineria de la Pampilla i 300 estacions de servei. Després que el president peruà Ollanta Humala confirmés l'interès, Petroperú ha indicat que "producte de l'avaluació tècnica, econòmica i financera presentada per l'administració de l'empresa sobre el portafoli dels seus projectes d'inversió, en el qual es va incloure la possible compra d'alguns actius de Repsol, el directori en sessió duta a terme en la data, va acordar no continuar participant en el referit procés ", va assenyalar la petroliera. Aquesta situació pot deixar al Grup Romero com a únic candidat a la compra de la refineria, en una operació que pot tancar-se a finals d'any.
ai ai ai la pampilla ai |
 This work is in the public domain |