Imprès des de Indymedia Barcelona : https://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
[Opinió] Reorganitzar el moviment llibertari
01 des 2012

Anys de derrota i marginalitat han provocat que el moviment llibertari es trobi desorganitzat i descoordinat, a més d’arrossegar diversos problemes. És necessari analitzar aquests problemes, si volem que aquest torni a ser una eina útil per enfrontar-se i posar entre les cordes novament al capitalisme.
anarquia.png
1.) Falta d’organització i coordinació del moviment llibertari, aquest penso que és actualment el principal problema. La única organització coordinada i organitzada és la CNT, que després de que els anys 90 arribés pràcticament a l’extenuació entre diverses causes: la repressió de l’estat, les diverses escissions, a errors interns i a l’automarginació, a no haver pogut o no haver sabut desplegar el seu model sindical,etc, ha tornat a renéixer gràcies a l’entrada de gent jove incorporada al mercat de treball (molts d’ells en precari), estudiants, aturats/des, que buscaven una altre manera de fer sindicalisme. Si la CNT ha tornat a renéixer també és gràcies a la seva estructura, ja que disposa de locals a nombroses ciutats i pobles de l’estat; i a la història que hi ha darrere les seves sigles.

L’existència d’estructures organitzatives estables, no ha de provocar que no existeixin grups d’afinitat de caràcter informal, una cosa no és incompatible amb l’altre. Aquests grups poden ser útils per propagar les idees llibertàries i atacar el sistema. De la mateixa manera, que les organitzacions estables poden servir per propagar les idees llibertàries, ser centres de debat, intercanvi d’idees, projectes comuns, on la gent del barri pugui tenir un lloc de sociabililització. En fi, recuperar el paper que tenien els ateneus i els sindicats de la CNT, que era molt més ampli que el d’un sindicat.

El moviment llibertari disposa d’Ateneus, grups anarquistes,etc, però aquests, majoritàriament, no estan coordinats entre si. Això provoca la falta de suport entre les diferents lluites, la impossibilitat d’estendre-les, la incapacitat per realitzar campanyes conjuntes, en fi, la impossibilitat d’incidir minimament dins la societat.

D’aquí hauríem d’aprendre algunes coses de l’esquerra independentista, que des de el Procés de Vinaròs ha aconseguit unificar, especialment a nivell juvenil

-Les organitzacions d’estudiants: Amb la unió al maig del 2006 d’Alternativa Estel i la Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans, formant el SEPC (Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans).

-Les organitzacions juvenils: Primer coordinant les diferents assemblees de joves de l’esquerra independentista en una organització, la CAJEI, i després unint-la amb la històrica Maulets per formar Arran.

-La creació de noves CUP (Candidatures d’Unitat Popular) a pobles i ciutats on no tenien presència, augmentant la seva presència a les municipals del 2007, creixent més a les municipals del 2011 i aconseguint entrar al parlament a les últimes eleccions autonòmiques.
No dic que el moviment llibertari hagi de seguir el mateix camí que l’esquerra independentista, tampoc que s’hagi de presentar a les eleccions. També cal assenyalar que part del vot de la CUP era prestat de gent d’esquerres desenganyada amb els partits tradicionals d’aquesta o abstencionistes, fins i alguns llibertaris han votat la CUP, cosa que indica la falta d’un projecte clar que enforteixi l’abstenció activa. El moviment llibertari rebutja la delegació i les seves institucions, des de aquest sindicat vam treure una publicació que feia una crida per l’abstenció activa, sabíem però, que en unes eleccions polaritzades pel “dret a decidir”, la participació augmentaria, per tant la publicació és va realitzar més per estendre la idea de l’abstenció activa i les propostes de CNT que per l’efectivitat de cridar a l’abstenció activa. El moviment llibertari, té l’objectiu de crear estructures horitzontals fora del sistema, per tal d’anar creant alternatives a aquest i penso que ha de continuar sent heterogeni, però si que de l’esquerra independentista hauria d’aprendre a coordinar-se millor entre si i ha tenir certes estructures estables.

En tot cas, aquesta reorganització del moviment llibertari no l’ha de dirigir la CNT, que amb els seus errors i encerts, ja està organitzada, sinó aquelles persones que treballen en grups anarquistes juvenils, ateneus i altres que així ho creguin convenient.

2.) Incidència en els moviments socials: Com a moviment que vol destruir el capitalisme, per un sistema basat en el suport mutu, la solidaritat i la cooperació, cal que el moviment llibertari estigui lligat a les diferents lluites socials. Ja siguin lluites en contra de la privatització de la sanitat i l’educació (amb el seu propi discurs, contrària a la privatització i també amb propostes que avancin cap a l’autogestió), en les lluites per la defensa de l’entorn, contra la repressió policial, els CIES,etc. Donar a aquestes lluites un component revolucionari i no simplement de resistència a les retallades i de defensa de la gestió pública-estatal. La defensa dels serveis públics no ha de ser incompatible en realitzar propostes i projectes que vagin cap a l’autogestió d’aquests.

Cal doncs està en les diferents problemàtiques que té la població. Nosaltres sols no podrem transformar la societat i cal estendre les idees llibertàries a tots els conflictes socials, renunciant a l’ avantguardisme d’intentar imposar les nostres propostes, creient-nos ser els únics portadors de la veritat.

3.) Un moviment per la classe treballadora i per tots els oprimits: Si bé la classe treballadora es troba dividida i precaritzada, continua existint com a tal. Aquí l’anarcosindicalisme ha sabut a poc a poc fer-se un lloc en els sectors precaritzats, especialment en el comerç, on no arriben els comitès d’empresa dels altres sindicats, centrats a les grans indústries, però tot i així, la majoria de centres de treball d’aquests sectors precaris, no tenen cap sindicat (o són directament sindicats grocs o d’empresa), sobretot per la por a perdre el treball, per tant, encara queda molta feina.

Tot i la divisió i precarietat de la classe treballadora, aquesta continua sent clau, per poder pressionar l’estat i el capital, aturant el procés productiu, en els països mal anomenats desenvolupats, sobretot més que parar el procés productiu, poder parar la comercialització dels productes i el transport. Sense el món del treball, és impossible l’apropiació i transformació dels mitjans de producció, atacar al sistema i plantejar-se o arribar a realitzar una revolució social.

Ara bé, cal tenir en compte tots aquests canvis en el món del treball, l’apropiació de segons quines indústries ja no té sentit i caldria canviar gran part del sistema productiu. També cal tenir en compte, que més del 25% de la població es troba a l’atur, i que si mirem l’atur juvenil aquesta xifra es duplica. Quina alternativa tenen els sindicats davant aquest atur, apart de reformes dins el propi sistema? D’aquí la importància de tornar a recuperar el teixit cooperatiu, destrossat per la dictadura franquista i per la societat de consum, ja sigui als ateneus, als sindicats, etc.

4.) De la crítica a l’autocrítica: Sovint el moviment llibertari és molt crític amb les propostes d’altres moviments o organitzacions, considerant-les reformistes. La crítica està bé, sempre i quan no sigui destructiva i al seu darrere hi hagi una alternativa, i igual que es crítica, es treballi igual o encara amb més forces per la defensa dels llocs de treball, contra la precarietat, contra els desallotjaments, per crear alternatives al capitalisme ja sigui mitjançant, el suport mutu entre els treballadors/es, creant centres socials, cooperatives, grups de consum, ateneus, biblioteques.

Un altres problema és la crítica, sovint destructiva, entre els diferents sectors que composen el moviment llibertari. Les crítiques entre anarcosindicalistes i insurreccionalistes, primitivistes i contraris a les tesis d’aquests,etc. Sovint seria més útil respectar l’estratègia i postulats de cadascú, saben que tots compartim els mateixos objectius, que no perdre el temps en discussions absurdes. D’altre banda, hi han estratègies que no són incompatibles entre si, sinó que l’elecció d’una estratègia o altre depèn de l’anàlisi que es faci de la situació.

Cal unir-nos, treballar conjuntament i respectar les diferents estratègies.

Un afiliat a la CNT Sabadell
Mira també:
http://cntsabadell.wordpress.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [Opinió] Reorganitzar el moviment llibertari
01 des 2012
Totalment a favor. El primer punt, en la meva opinió, seria la creació a nivell de tota Catalunya (de moment) d'una organització juvenil o com a molt un moviment, amb o sense sigles, que poguès ser un punt de trobada per a llibertàries, més enllà dels grups d'afinitat, sindicats i altres grups de difusió llibertària. Una cosa que he trobat en faltar últimament han set blocs anarquistes ben diferenciats en les manifestacions i en aquest sentit la creació d'aquests podria ser un bon punt d'inici.

La questio és com organitzar-ho, suposo que el primer pas seria la creació d'assemblees arreu del territori, però com coordinem les assemblees?
Re: [Opinió] Reorganitzar el moviment llibertari
01 des 2012
3 coses des de fora (és a dir, des d'una persona que ni n'és ni participa en un espai llibertari):

1- "Per agafar la còpia em quedo l'original".
No dóna massa credibilitat que es porti 10 anys criticant les apostes de l'EI per "jeràrquiques", dirigistes, i un llarg etc. i ara es vulgui calcar el model a grans trets (amb algunes diferències, sense CUP i poca cosa més). Vaja, si voleu fer una alternativa a l'EI, al meu entendre haurieu d'oferir quelcom alternatiu TAMBÉ en les formes.

2- "El problema de l'endogàmia ". Està molt bé parlar de coordinació, però la clau radica en SUPERAR l'endogàmia. Si a un acte van 70 persones però totes són membres d'algun projecte llibertari, la imatge de "som molts" és falsa, distorsionada. Sumar vol dir arribar a gent que és parcialment propera a tu i (dialècticament) parcialment allunyasda amb tu amb altres coses. El fet d'aquests dies de "assenyalar" (entre moltes cometes) a la gent que votava CUP per no ser prou llibertàries, mireu-ho amb prespectiva: creieu que les ajuda a acostar-sea vosaltres o els ajuda a decantar-se més aviat per un altre projecte?

3- La unitat com a quimera que impedeix avançar. En comptes de estar permanentment invocant a la utòpica unitat, cal començar a treballar des del que és té. Els independentistes no anem tots units. La gent d'esquerres no va tota unida. Les feministes no van totes unides. Perquè haurien d'anar-hi totes les anarquistes? unes corrents es trepitgen amb les altres, són contradictòries (l'anarcosindicalista que aspira a sumar és contrari plantejaments més antisocials que aspiren a cremar). No té més, preocupeu-vos de fer bé la vostra feina i el temps donarà la raó a qui estigui més en lo cert.

Última opinió personal: des del meu punt de vista, allò que li veig que podria arribar a tenir alguna tirada és la CNT. La resta tindrà alts i baixos però no aguanten "5 hiverns". Però bé, aquí esteu la resta per demostrar que m'equivoco ;)
Re: [Opinió] Reorganitzar el moviment llibertari
01 des 2012
Quan coneixes l'EI més des de dins, te'n adones de que hi ha molta gent llibertària posada, perquè fora de Barcelona, si vols treballar per la transformació social no tens altra alternativa. I ara per ara, la major part de la pràctica de l'EI és totalment llibertària, per molt que diguin que són socialistes, no veig que ho siguin en la pràctica. Són assemblearis, horitzontals, antiautoritaris, antipatriarcals, treballen per l'autogestió i la defensa del territori...
Així que no veig cap contradicció en ser llibertari i estar dins l'EI, tot al contrari.
Re: [Opinió] Reorganitzar el moviment llibertari
01 des 2012
per favor no sigam tant cecs.
Creure que la EI, és un moviment demases o que te gran afecció social és ser un poc irreal.
Si coneixem la realitat dels colectius i de les assemblees sabem qui les forma, la multimilitancia en diferents assemblees, i que en realitat som i son 4 gats.
Pareix que hi ha una organització superforta juvenil o un gran partit, però les assemblees sempre son de 4 gats i el partit és lo que és, un partit on la gran majoria de la gent delega la sevaresponsabilitat en la societat amb una sola acció acció. Pareix que siga molt simplista però la realitat és així. Els moviments socials estan molt fracturats, les lluites no estan interconectades, son individuals, no hi ha empatia social, hi ha por, fracas, indefenció apresa....
I cap moviment ni idea contestataria ha donat resposta, alternativa i ha enjegat la màquina del canvi social. Pareix molt pesimista, però ho mirem la relitat com cal o només és autocomplaença.

Si es veu amb bons ulls la participació electoral a un determinat partit, i no és mira la participació real social en el projecte, l'analisi del moviment ja està fracasat.

Un altra cosa, l'EI ha traballat molt elproselitisme i la propaganda, la identitat i la imatge. Cosa que sempre aparante més del que és.
I el moviment llibertari , també enerror ho ha oblidat

salut
Re: [Opinió] Reorganitzar el moviment llibertari
01 des 2012
Molt encertat aquest text, ara tant sols cal posar-se les piles i treballar de valent. Poc a poc les coses aniran sortint, ja que s'estàn veien molts avanços en els últims temps i s'està intentant treballar en aquesta direcció. Ens falten més debats per trobar-nos entre nosaltres, mirar per on tirem i sobretot respectar una de les millors coses que té l'anarquisme, la seva heterogeneitat. Ànims, força i lluita!
Mort a l'Estat i visca l'anarquia
Re: [Opinió] Reorganitzar el moviment llibertari
01 des 2012
L'EI té un discurs (en part) llibertari, però no una pràctica llibertària. Té els seus liderets que els hi encanta sortir als mass media i que quan parlen la resta calla i acata. Igual que té un discurs antisexista i una part important dels seus membres deixa molt que desitjar en aquest aspecte. A més, tenen un sector marxista-leninista que no ens pot veure ni en pintura, per molt que parlin d'assemblearisme.

D'altre banda, aquest text no crec que digui que s'hagi de seguir el camí de l'EI, sinó de coordinar-se, realitzar campanyes conjuntes i donar-nos suport. Cosa que l'EI en gran part ha aconseguit, però a la pràctica no funciona horitzontalment. A més que la formació política d'alguns joves d'aquesta deixa molt que desitjar, jo no voldria una organització com la CAJEI o ARRAN en versió llibertària. Per moltes poses guays, festes i "ligoteos" que hi haguessin. Unes joventuts llibertàries o una coordinadora de grups juvenils anarquista hauria de ser una cosa molt més seriosa.
Re: [Opinió] Reorganitzar el moviment llibertari
01 des 2012
Si, la EI ha fet moltes coses bé (a la seva manera) però no hem d'estar sempre enlluernant-nos amb ells. Ademés no hi ha per tant amb el seu projecte, segueixen el que es va començar a gestar a Vinarós, ells ja han pres un camí. Nosaltres a fer el nostre. Ademés si ens equivoquem tornarem a començar, com hem fet sempre!
Re: [Opinió] Reorganitzar el moviment llibertari
01 des 2012
"tenen un sector marxista-leninista que no ens pot veure ni en pintura"

Bé, com a membre d'aquest honorable "sector", us aconsello més que parleu de les vostres històries i deixeu a l'EI en pau. Em pensava que el post anava de "reorganitzar el mov. llibertari" i ja ho veieu, quasi totes les respostes parlant del que deixem de fer els patriotes comunistes d'aquest país (podria dir EI però així trobo que queda més molest per vosaltres).

Només un comentari pel que gosa pronuciar la paraula CAJEI: jo el que no voldria és una joventut rebentada com l'anarca, sense formació, ni disciplina, ni visió política ni aptituds en general per entendre res. La CAJEI va poder treballar amb multitud d'associacions juvenils, esplais, caus, etc. i ha acabat materialitzant un projecte polític amb ARRAN. Que ha fet de bo la joventut anarca en aquest país?
Re: [Opinió] Reorganitzar el moviment llibertari
01 des 2012
Les martingales de Sabadell començen a ser patètiques...
Re: [Opinió] Reorganitzar el moviment llibertari
01 des 2012
ja es nota que ets d'aquest sector, utilitzant despectivament, joventut rebentada com l'anarca?

Si per joventut anarca et refereixies els punkis que es foten speed i porten una A circulada... Per cert de problemes de droga, n'hi ha tot arreu. No dubto que la CAJEI ha fet les seves coses, igual que hi han ateneus llibertaris, anarcosindicats,etc que també han fet les seves i han tingut contacte amb moviments socials. Disciplina? Disciplina per obeir les directrius de qui? de l'assemblea? dels quatre que la porten? o per fer la feina bruta a alguns?

Ets la mostra de que com s'ha dit anteriorment de llibertaris no en teniu res, per molt que alguns encara s'ho creguin (no tants com dieu, per cert).
Re: [Opinió] Reorganitzar el moviment llibertari
01 des 2012
Home crec q la joventut anarca sta. bastant rebentada.
Re: [Opinió] Reorganitzar el moviment llibertari
01 des 2012
bloc negre l'1 de maig!!!!! reorganitzem el moviment llibertari, trombem punts d'unió i passem a la pràctica
Re: [Opinió] Reorganitzar el moviment llibertari
02 des 2012
Coordinació ja, com diu el text això no està renyit amb la necessària informalitat.Hi ha molta més gent del que pensem que comparteix les idees anarquistes. Endavant i gràcies Sabadell.
Re: [Opinió] Reorganitzar el moviment llibertari
02 des 2012
"igual que hi han ateneus llibertaris [...] que també han fet les seves coses"

Parlem de resultats, no de subjectivismes. I parlem d'ara i aquí, no dels ateneus d'inicis del segle XX. Quins resultats han produit aquests ateneus estrictament llibertaris (i quins són)? perquè jo de la CAJEI te'n puc citar uns quants: impulsar marcs amplis entre el teixit social juvenil s'activi i s'autoorganitzi, organitzar i coordinar a diverses realitats desconexes fins llavors amb altres nuclis, oferir respostes qualitatives com la retirada de símbols franquistes, la campanya d'okupacions d'espais (que va comptar amb okupacions a Vilanova, Sabadell, Manresa, Sarrià, Badalona, Poblenou, Tarragona, Eixample, Sant Andreu, Nou Barris, Horta, Clot, Poblenou, Gràcia, i un llarg etc.). I finalment, aconseguir aglutinar la juventut independentista i revolucionària en una única organització, superant sectarismes i divisions del passat.

En quan al concepte que tens de la "disciplina",ets un clar exemple de perquè està com està em moviment llibertari. L'entens directament com "obeir directius d'algú", quan els anarquistes de principi de segle eren, sense obeir a ningú, els personatges més disciplinats d'aquest país. Precisament si vols "no manar, no obeïr" l'AUTOimposició de disciplina és la única garantia per que la premisa tingui alguna oportunitat de ser realitzable.

I per cert, m'encanta la lògica que apliques: pas 1) es raja de la CAJEI gratuitament ("només van a lligar", "poca seriositat", "nula formació") pas 2)algú altra et contesta en uns termes similars de faltar però cap als teus, pas 3) t'alarmes perquè et contesten "despectivament". Molt coherent tot plegat.

I clar que no sóc la mostra de que tinguem res d'anarcas, perquè no ho sóc (crec que ho he deixat prou clar des d'un principi). Però aquesta és la diferència entre nosaltres i vosaltres: a nosaltres no ens importa tant si aquest diu que és tal o qual, lo important és quina feina i fins a on podem treballar junts, i en base això construïm. Vosaltres, en canvi, abans de treballar res preferiu discutir si aquell d'allà és anarca però insu per tant res, l'altre de més enllà anarcosindicalista per tant refor, aquell altre diuen que va votar per tant és un venut. És per això que la gent que per sobre de barallar-se de si és més això o allò vol construir, acaba a l'EI en molts casos.
Re: [Opinió] Reorganitzar el moviment llibertari
02 des 2012
L'anarcosindicalisme és i serà el projecte de masses del moviment llibertari, un front de lluita assembleàri i anticapitalista, amb un projecte definit cap al comunisme llibertari, i una estructura que permet la inclusió de tothom al marge de ideologies perquè el que prima és la organització dels treballadors als llocs de treball, per a la seva defensa i resistència a les agresions del capital i l'Estat. Aquesta és l'autèntica Unitat Popular que a Catalunya portem realitzant els treballadors i treballadores des de finals del sXIX.

El moviment llibertari hauria de crear o concretar les seves pròpies organitzacions o espais, no en base a la finalitat anarquista, si no en base a un programa i una estrategia d'inserció social que permeti influïr de forma anti autoritària als moviments socials i populars del país.

Si això és calcar el procés de la EI, jo diria que estem tontos doncs ja tenim l'experiència de tot el segle XX amb els ateneus, les escoles racionalistes, els sindicats de barri, les agrupacions excursionistes, els teatres socials, les cooperatives de consum, la FAI, la FIJL i ML... i per suposat una CNT que aglutinava a tota la classe treballadora.

Això és la unitat popular, i a Catalunya ha sigut aquesta sempre d'arrelament llibertàri.

Que la EI estigui en procés d'expansió actualment doncs molt bé per ells, segur que en els propers anys seguirem coincidint cada cop més en fronts i lluites, com ja passa actualment a molts pobles de Catalunya. Però no pretenguem creure que han inventat res de nou, en tot cas han llegit bé algunes lectures dels moviments populars catalans del sXX.
Re: [Opinió] Reorganitzar el moviment llibertari
02 des 2012
"igual que hi han ateneus llibertaris [...] que també han fet les seves coses"

"Parlem de resultats, no de subjectivismes. I parlem d'ara i aquí, no dels ateneus d'inicis del segle XX. Quins resultats han produit aquests ateneus estrictament llibertaris (i quins són)? perquè jo de la CAJEI te'n puc citar uns quants: impulsar marcs amplis entre el teixit social juvenil s'activi i s'autoorganitzi, organitzar i coordinar a diverses realitats desconexes fins llavors amb altres nuclis, oferir respostes qualitatives com la retirada de símbols franquistes, la campanya d'okupacions d'espais (que va comptar amb okupacions a Vilanova, Sabadell, Manresa, Sarrià, Badalona, Poblenou, Tarragona, Eixample, Sant Andreu, Nou Barris, Horta, Clot, Poblenou, Gràcia, i un llarg etc.). I finalment, aconseguir aglutinar la juventut independentista i revolucionària en una única organització, superant sectarismes i divisions del passat"

Perdona però una part important del moviment okupa de Barcelona era i és llibertari.

Retirada de plaques franquistes: Et felicito fill, si això és un dels grans problemes de la joventut... em pensava que era l'atur, la precarietat laboral,etc. Pot ser també un dels problemes de la joventut és el dia del combatent català?

Doncs n'hi han uns quants d'Ateneus llibertaris a Catalunya: Ateneu Llibertari de Sants, Ateneu Columna terra i llibertat de Berga, Ateneu Llibertari Alomà de Tarragona, Ateneu Llibertari Escletxa d'Alacant, Ateneu Llibertari del Besòs, Ateneu Llibertari del Casc Antic, Ateneu Llibertari de la Bisbal.
Doncs han creat xarxes d'intercanvi, biblioteques, espais de sociabilitat, oci alternatiu, horts urbans, jornades i debats, campanyes contra la repressió, suport a diferents lluites de caràcter local o internacional,etc.

Ni l'EI és la hòstia ni els llibertaris no fan res útil, com tu dius. Em sembla que desde que heu aconseguit 3 parlamentaris us han pujat encara més els fums...


"I clar que no sóc la mostra de que tinguem res d'anarcas, perquè no ho sóc (crec que ho he deixat prou clar des d'un principi). Però aquesta és la diferència entre nosaltres i vosaltres: a nosaltres no ens importa tant si aquest diu que és tal o qual, lo important és quina feina i fins a on podem treballar junts, i en base això construïm. Vosaltres, en canvi, abans de treballar res preferiu discutir si aquell d'allà és anarca però insu per tant res, l'altre de més enllà anarcosindicalista per tant refor, aquell altre diuen que va votar per tant és un venut. És per això que la gent que per sobre de barallar-se de si és més això o allò vol construir, acaba a l'EI en molts casos"

Clar, tots els llibertaris actuem d'aquesta manera i ens guiem pel que diu que és cadascú i no pel que fa. Si, els llibertaris que volen treballar se'n van a l'EI, el que tu diguis. Doncs no sé perquè encara no s'han il·luminat alguns llibertaris que treballen en ateneus i anarcosindicats i passen de les baralles entre si, si l'esquerra independentista està tan bé i el moviment llibertari està com el descrius tu.

Amb el tema de la disciplina, d'acord amb tu, però després deixa les coses clares i parla d'AUTOdisciplina i no de disciplina
Re: [Opinió] Reorganitzar el moviment llibertari
02 des 2012
perdó Alacant no és Catalunya. Per alguns potser Països Catalans, jeje
Re: [Opinió] Reorganitzar el moviment llibertari
02 des 2012
Bueno, per fí, ara gràcies a que veieu crèixer l'EI, us emmiralleu i us adoneu que s'ha de construir alguna cosa.

Bé, m'alegro per vosaltres, però no estaria de més ser una mica humils en l'ànalisi i demanar perdó a tota la gent que va estar intentant construir coses i us les heu carregades.

No cal posar exemples, però ja sabeu de quines organitzacions, coordinadores, etc. estem parlant.

Cada cuál que eche sus cuentas.
Re: [Opinió] Reorganitzar el moviment llibertari
02 des 2012
mama jo de gran vull ser com l'EI
Re: [Opinió] Reorganitzar el moviment llibertari
02 des 2012
Una aclaració: la CUP no és (només) de l'EI, de la mateixa manera que la CGT no està formada només per anarcosindicalistes. En amdós espais hi juguen un paper vertebral ambdós corrents, però la gràcia del creixement d'ambdós es haver sapigut sumar a altres per fer un projecte comú.
Re: [Opinió] Reorganitzar el moviment llibertari
03 des 2012
La CUP és la candidatura de l'EI, una altre cosa és que no tothom que la conforma o la vota, forma part d'aquesta.

La CNT, tampoc està formada únicament per anarcosindicalistes o anarquistes. Així li va a la CGT, al tenir dos sectors diferenciats amb baralles internes i sense una línia clara...

No, no volem ser com l'Esquerra Independentista, no volem presentar-nos al parlament, ni parlar per tots els moviments socials, ni tenir líderets, ni anar amb la prepotència d'alguns dels seus membres,etc. El que ha escrit el text, com tants altres, vol una coordinació entre el moviment llibertari, qué és molt diferent.
Re: [Opinió] Reorganitzar el moviment llibertari
04 des 2012
Que és necessari no ja reorganitzar, sinó organitzar el moviment llibertari, és evident. Ara, el text el trobo fluix, doncs no deixa de dir les coses que s'han dit sempre i en els darrers vint o trenta anys després no s'han fet. Per exemple, parla de lligar-se a les lluites socials, però anant més enllà i dotant-les de contingut revolucionari, i a més sense imposar els nostres punts de vista. Això és teoria buida. Com s'articula? Si la gent que està en aquella lluita no adopta immediatament els nostres punts de vista què cal fer? Etcètera. Trobo que sobretot cal imaginació per pensar fòrmules noves per incidir en les nostres realitats sense deixar de ser nosaltres mateixos però anant més enllà.
Sindicato Sindicat