Imprès des de Indymedia Barcelona : https://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder
25N. Eleccions al Parlament.
30 oct 2012
Text d'Acció Llibertària de Sants publicat a la Burxa de Novembre.
El 15 de juny del 2011 vàrem ser milers de persones qui vem bloquejar el Parlament, aquell dia entre la multitut hi havia gent molt variada i diferent. Per alguns es tractava simplement d'un acte de protesta contra les polítiques de retallades, uns altres ho veien com una hòstia a la classe política en general i a la seva nefasta actuació, i per a moltes de nosaltres significava un acte contra el parlamentarisme i la democràcia representativa portant la consigna del “Ningú ens representa” a la pràctica i bloquejant la principal institució de govern a Catalunya, representant de la separació entre política i societat i on una sèrie de persones es diuen representants de la societat legitimant-se en unes eleccions que ens allunyen com individus i colectius de poder decidir sobre la nostra vida i els nostres afers quotidians.
El parlamentarisme és una de les principals institucions de la democràcia burgesa, una crítica al capitalisme ha d'anar lligada a una crítica al sistema parlamentari i de la democràcia que és el sistema polític on el capitalisme es desenvolupa amb major facilitat.
En un context de descontent social cap a la classe política majoritària, és fàcil que el missatge dels partits polítics minoritaris desperti simpaties. En els últims anys s'han creat diverses iniciatives dins del que es denomina l'esquerra anticapitalista que han optat per el parlamentarisme com estratègia centrant la major part dels seus esforços en feines de propaganda i proselitisme per obtindre el número de votants suficients per tindre algun representant dins del Parlament. Els discursos d'aquests partits diuen cercar èsser la veu en el Parlament dels exclosos, els precaris, els parats, els treballadors, les estudiants i els que pateixen les retallades. La participació en les institucions passa a ser una estratègia més a dins de la lluita, fent-se servir d'altaveu de les diferents lluites que duen a terme els moviments de base; a pesar d'això aquesta via pot acabar resultant un fre a aquestes lluites, més preocupades pel discurs que es transmet als mitjans de comunicació de masses i els ritmes que marca l'agenda política sempre dependent d'interessos que són oposats als nostres i tenint por de les conseqüències que pot comportar per aquells que opten per la via parlamentària donar suport al que succeeixi al carrer, por a perdre poder, la repressió, etc. Es cerca entrar a les institucions per combatir-les, sense veure el perill que suposa estar a dins d'elles.
La participació política comporta una sèrie de qüestions que són inherents al joc polític democràtic: fomenta la delegació, la especialització, la separació entre política i societat, acceptar les regles d'un joc aliè a les persones, així com una sèrie de lògiques que són contràries a l'autoorganització i l'autogestió de les nostres vides, com són la dependència econòmica de l'Estat en base a subvencions.
Accedir al Parlament no hauria de ser l'aspiració dels grups i persones que diuen lluitar contra aquest sistema. Entrar a dins de les institucions en la majoria dels casos suposa optar per vies possibilistes, nosaltres no volem gestionar aquest sistema d'una manera més social o fer-lo més participatiu, si no combatir-lo i crear-ne un totalment diferent. Els parlamentaris siguin del partit que siguin representen la especialització en la política. El parlamentarisme i la participació institucional genera formes de fer política que aposten per la centralització de la presa de decisions i la participació en estructures que estan disenyades per a que es puguin moure en elles polítics professionals, tecnocràtes, creadors de discurs.
Els anarquistes des dels seus inicis es van mostrar contraris a la participació en el Parlament i en el joc polític institucional, a diferència dels marxistes que veien estratègicament d'entrar a la maquinària estatal i assumir el seu funcionament per a després destruïr-la. Els límits de la via institucional per a realitzar canvis estructurals o revolucionaris han quedat clarament demostrat en els moments on algun partit que comptava amb el suport dels moviments socials o formava part d'ells ha arribat al poder, l'exemple més recent el tenim a Bolívia on l'arribada d'Evo Morales ha portat la institucionalització d'una part dels moviments socials que ha suposat la pèrdua del seu potencial revolucionari i una desmovilització dels moviments de base a favor d'un emfortiment de l'Estat que darrera un discurs antiimperialista i socialista està duent a terme un capitalisme d'Estat basat en la lògica occidental de desenvolupament i que a dia d'avui mantè empresonats a diversos anarquistes que participaven en lluites ambientals seguint la lògica estatal de criminalitzar a la disidència.

Apostem per construïr entre totes xarxes solidàries als nostres barris, punts de trobada entre els diferents col·lectius e individus que lluiten contra el capitalisme, fomentem la autoorganització entre iguals i prenem les decisions de manera horitzontal portant la política als nostres barris i espais quotidians recuperant d'aquesta manera la gestió dels nostres afers: sanitat, educació, urbanisme i l'oci que l'Estat i el capitalisme ens han arrebatat. Generem una capacitat de resposta als diferents atacs de l'Estat i el Capital: retallades, repressió, desnonaments. Fem dels nostres barris espais de comfrontació contra el poder i de creació d'alternatives en els diferents aspectes de la nostra vida, creant experiències concretes d'autogestió a diferents nivells que fomentin el desenvolupamnt d'idees i pràctiques emancipadores ia la vegada ens permetin desenvolupar la nostra autonomia individual i col·lectiva.
És per això que com anarquistes optarem per l'abstenció activa, perquè política és la nostra vida, perquè els fins no justifiquen els mitjans, els mitjans determinen els fins, i perquè ningú ens representa, volem ser amos de la nostra vida.
Mira també:
http://acciollibertariasants.wordpress.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: 25N. Eleccions al Parlament.
30 oct 2012
I això no és fer propaganda electoral? demanar a la gent que opti per una opció concreta (abstenció) a indymedia de cara a unes eleccions està permés i dir una altra opció no? o tothom fa "política" i "partidisme" i en canvi aquesta és una posició "neutral"?

Realment és molt trist creure's diferent a la resta (antiautoritari i blablabla) però ser igual o pitjor que la majoria, amb els mateixos vicis que qualsevol polític de 3 al 4, fent i desfent i ficant les normes que a cada moment interessa.

Molta estètica, però en el fons no sou tan diferents, i ara ja podeu atacar el que volgueu, però qualsevol amb 2 dits de front pot ser capaç de veure-ho.
Re: 25N. Eleccions al Parlament.
30 oct 2012
Buen texto!
"quanta hipocresia", no creo que se censurara un análisis sobre la necesidad o no de entrar en la via parlamentaria de algún grupo. Otra cosa es pedir el voto o hacer propaganda en ese sentido. En cuanto a lo primero, que veo que es tu opción (sobre todo lo veo por tu demagogia, propia de un aspirante (porque es bastante limitadita)a politico profesional), podrias añadir tu postura al debate en vez de decir las tonterias que has dicho. Creo que todo el mundo entiende que no se puede censurar un discurso que diga que hemos de ser responsables de nuestros actos.
Re: 25N. Eleccions al Parlament.
31 oct 2012
Perquè ja no es publiquen notícies i comunicats de la CUP?
Re: 25N. Eleccions al Parlament.
31 oct 2012
A, es que mi posición es de no censurar nada.

Una cosa es la propaganda electoral, pero en indymedia se CENSURA qualquier cosa que sea de la CUP. Qualquiera en la época que sea. Si hace un pasacalles en tal o cual pueblo, y aunque queden 3 años pa elecciones, tambien.

Me pregunto si el "Som Unitat Popular" que ha hecho peña de diferentes ámbitos de Barna se cuelga aquí, y que también es una reflexión política sobre que hacer, seria tachado de "electoralista":
http://somunitatpopular.cat/
Re: 25N. Eleccions al Parlament.
31 oct 2012
Igual que es treuen textos que colen els de icv, o erc, doncs també de l´escup. Encara que siguin superguais, i super enrrotllats, son un partit polític, i estan en campanya.
Re: 25N. Eleccions al Parlament.
31 oct 2012
Jo a indymedia he vist prou coses de la CUP...

Algunes d'elles bastant campanya electoral.

A mi no em sembla malament que es pengin certes coses de les CUP. Però amb dos dits de front. Penjar que la CUP va fer (no farà, va fer) tal acte a tal poble defensant tal cosa... que vols que et digui.

També és cert que alguns tenen la pell massa fina
----------------------

També, un text ben fet sobre pq utilitzar la via electoral no crec que es borres.
Re: 25N. Eleccions al Parlament.
31 oct 2012
JODER! Acabo de mirar-me la cosa aquesta del "unitat popular som tots" i això és clarament propaganda electoral. Que em sembla molt bé que la feu, però no aquí.

És un puto text dient
som noseque
som nosequantos
som aixonsis

HO VOLEM TOT <----- Lema de la CUP.

No fa cap mena d'aportació seriosa.
Re: 25N. Eleccions al Parlament.
31 oct 2012
No veig perquè no es pot fer propaganda.Veig que molts colectius en fan i és molt legítim..
Re: 25N. Eleccions al Parlament.
31 oct 2012
Esborren els textos de la CUP? Doncs amb la quantitat de merdes que hem d'aguantar d'aquest partit polític a l'indymedia si no els esborressin no se que passaria...

De debó, estem parlant d'un partit politic, com a mínim no us extranyeu de que no tingui lloc a un mitjà com aquest. Ja només queda per veure una policia dels moviments socials... quin fàstic que fa tot això.
Re: 25N. Eleccions al Parlament.
31 oct 2012
borrar es una palabra muy suave, keda muy bien lo mismo ke decirle a españa iberia, se censura asi de claro

aki no todxs creemos en el sindicalismo, (aunke venga de anarko) no mas ke en un partido politico y tenemos ke aguantar dia si y dia tambien cantidad de posts de sindicatos, me gustaria ver la reaccion de muchxs si se "borraran" sistematicamente los posts de estos, pondrian el grito en el cielo como nunca

el sindicalismo puede tener el mismo doble fondo y ser igual de falso ke el parlamentarismo pero como son de lxs nuestrxs via libre, mucha jeta
Re: 25N. Eleccions al Parlament.
31 oct 2012
Jon la clavas, pero el problema es que algunos les da miedo el debate. A mi no me importa criticar lo que hace mal la CUP, igual que hacen cosas mal CGT o CNT, pero algunos si que les da miedo.

Quizá porque tendrían que reconocer que, con todas las contradicciones del mundo, es de lo mas potable que hay...
Re: 25N. Eleccions al Parlament.
31 oct 2012
O sigui..,que un partit,pel sol fet de ser-ho,automàticament ja queda exclòs de la "puresa revolucionària"..
Re: 25N. Eleccions al Parlament.
31 oct 2012
Des del meu punt de vista si. Una cosa és el que es diu del partit com a eina de propaganda i per tal de mostrar les contradiccions i falsedats del parlament.
Però aleshores ja no es tracta d'un partit en el mateix sentit.
Re: 25N. Eleccions al Parlament.
01 nov 2012
es asi, por muy duras ke puedan ser las criticas a cup, cgt, cnt y otras org. ke nos dejamos en el tintero, son de lo mas potable ke hay

lo ke keda al margen de estas es ya beber el agua de los charcos de las diskotecas
per quan assemblea oberta d'indymedia
02 nov 2012
hora i lloc public
Sindicato Sindicat