Imprès des de Indymedia Barcelona : https://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
Festival "Nicaragua 180 Grados" en Barcelona
27 oct 2012
Este fin de semana llega a tierras catalanas el festival cultural 180 grados de Nicaragua a la misma ciudad de Barcelona. Historias que muestran la busqueda de la verdad y la libertad, los recuerdos que son parte de un presente, los engaños y hasta el humor más ingenioso son algunas de las emociones que se podrán descubrir con la muestra de cine independiente que se presentará el próximo sábado 27 de octubre en Casa Sandino en Barcelona.

Este fin de semana llega a tierras catalanas el festival cultural 180 grados de Nicaragua a la misma ciudad de Barcelona. Historias que muestran la busqueda de la verdad y la libertad, los recuerdos que son parte de un presente, los engaños y hasta el humor más ingenioso son algunas de las emociones que se podrán descubrir con la muestra de cine independiente que se presentará el próximo sábado 27 de octubre en Casa Sandino en Barcelona.
Seis cortometrajes realizados por jovenes nicaragüensesreflejan el esfuerzo que se está haciendo en ese país centroamericano por sacar adelante el cine independiente. Esta muestra es organizada por la productora nicaragüense HELUZA Producciones, bajo la dirección de Heydi Salazar.
Este festival ha contado con el apoyo del Centro social de Solidaridad y Cooperación con Nicaragua “ Casa Sandino”, la Asociación Comité de Solidaridad Sandinista, Shasta Films y el diseñador gráfico Pedro Arilla.
HELUZA Producciones fue fundada en Nicaragua en el año 2008 como productora audiovisual, bajo la dirección de Heydi Salazar. Desde entonces, ha producido varios cortometrajes, documentales y videoclips musicales.
Durante estas últimas semanas he tenido la oportunidad de estar en comunicación con Heidy Salazar y me gustaria compartir algunas de las preguntas que he mantenido con ella a modo de dar un poco más de información referente a este interesante proyecto.
Heidy ¿como nace el 180º?
Chinandega, es la ciudad donde nace 180º Nicaragua Festival Cultural. Una ciudad que la rodea las playas del pacífico y volcanes activos. El festival cultural 180º Nicaragua nace con la pasión de asegurar una plataforma de proyección cultural a los artistas emergentes, con propuestas creativas, el fusionar las diferentes disciplinas del arte en un mis espacio con acceso libre al público. Comienza a entrelazar la experiencia de los artistas con trayectoria con los que inician a compartir sus obras audiovisuales, musicales, teatrales, etc.
¿Porque ese curioso nombre?
Siempre queremos que haya un cambio. Sugerimos dar cambios en grados y bueno, pues con 180º Nicaragua el país girará con la cultura de un cambio social protagonizado por los ciudadanos y los artistas que formen parte del festival cultural. Es el comienzo de la fiesta cultural de Nicaragua.
¿Heidy, Que fue lo que te impulso a tirar adelante este interesante proyecto?
La pasión por la cultura. El compartir entre los artistas y promover las obras artísticas Nicaragua dentro y fuera del país.
¿Como se llevo a cabo la selección de los cortos?
Tomando en cuenta la dirección de los actores, fotografía de los cortometrajes, el guión y la historia contada cinematográficamente.
¿que objetivo pretendes llevar acabo con esta pequeña gira? Que te gustaria que quedara en el recuerdo de los que asistan a la actividad?
Dar a conocer que en Nicaragua hay esfuerzos por contar historias cinematográficamente tratadas y que nos mueve el amor al país, a la cultura aún con carencias y pocos o nulos recursos económicos. Promover Nicaragua y el cine de jóvenes realizadores en la cultura española donde residen mucho nicaragüenses. En cada cortoemtraje hay un reflejo de la realidad de Nicaragua.
La mayoria de estás producciones audiovisuales se han realizado con un bajo presupuesto, pero “con mucha ilusión y entusiasmo entre profesionales y amantes de la cultura nicaragüenses, como músicos, fotógrafos y cinéfilos”.
La Siesta, Corre, Cortes, Libertad, Megabyte y Checherequa, son las producciones audiovisuales que se presentarán a partir de las 18:00h en el Centro Social de Solidaridad y cooperación con Nicaragua “Casa Sandino” en Barcelona, con entrada libre hasta completar el aforo. Una vez culminada la presentaci€n y como parte del festival cultural, habrá un concierto gratuito con Abraham Castellón, cantautor nicaragüense que reside en Zaragoza. 
EVENTO EN FACEBOOK:
ENLACE RELACIONADO:
Mira també:
http://difusionrebelde.blogspot.com/2012/10/festival-nicaragua-180-grados-en.html
http://www.kaosenlared.net/component/k2/item/35327-festival-nicaragua-180-grados-en-barcelona.html

This work is in the public domain

Comentaris

Sandino
27 oct 2012
sandino.jpg
---------------------------------
MISSATGE DE SANDINO

El cabdill de les forces rebels de Nicaragua ha telegrafiat al president Hoover demanant-li la prompta retirada de les tropes d'ocupació.

Sandino dona la seva paraula d'home de deposar la seva actitud, cosa que no es compren gaire pel temperament rebel d'aquest. Per contra amenaça amb arrassar totes les ciutats nicaragüenyes si míster Hoover persisteix en el seu estúpid imperialisme.

No és endebades que Sandino que Sandino posa la llibertat dels pobles i del proletariat abans que tot.

(Nota breu de “L'Hora”, núm. 3, 14 de gener de 1931, p.3)

-------------------------------------------------

SANDINO

EI gloriós cap rebel nicaragüenc, August Sandino, ha enviat un ultimàtum als imperialistes de la Casa Blanca. Hoover i els capitalistes, als quals serveix, faran cas omís del missatge de San­dino. Ells potser abandonin Nicara­gua. millor dit. potser facin mar­xar de les terres de la petita república centro-americana als mercenaris que passeigen la bandera de l’imperi ianqui pel món retant als altres pobles imperialistes, però, aquest, l’imperialisme ianqui, el veritable enemic de tots els pobles americans, fins del ianqui mateix, no deixarà escapar tan fàcilment 1a presa. Nicaragua és el pas obligat del nou canal amb el qual s’ha d’unir, amb una altra via, el Pacific amb l’Atlàntic. Aquest canal ha d'ésser ianqui, tant si els plau com no als ciutadans de Nicaragua.

Sandino, el bandit, Sandino, l’enemic de la gran pàtria de la bandera estel·lada, no és res més que un petit gra de sorra que vol impedir la marxa de la gran màquina del més gran imperi dels nostres dies.

Nicaragua no significa res pels capitalistes americans, ells, homes lliures, també volen la seva independència. Nord-Amèrica no vol oprimir cap poble. Panamà és un poble lliure. Fins ha pogut fer la seva revolució, com qual­sevol altre poble independent d’Amèrica.

Nicaragua, però. val un canal, com el val el Panamà. La humanitat té necessitat d'aquest nou canal. L'altre, el de Panamà, no dóna l'abast. Aquest canal no pot ésser més que ianqui. Nicaragua ni té prou diners per a fer-ho, ni després tindria els mariners necessaris ben peixats per a defensar-la de l'imperialisme dels altres pobles. Cal sacri­ficar Nicaragua.

Quan Nicaragua sigui vençuda, quan en el cervell de tots els ciutadans avui recalcitants s’hagi fet ben clar aquest axioma del canal pels ianquis, Nicaragua deixarà de llui­tar. Dintre uns anys August Sandino, el gran patriota que lluita per la llibertat de la seva pàtria, tindrà un monu­ment en la millor plaça de la capital de Nicaragua i les autoritats americanes del canal aniran, banderes desple­gades, a retre homenatge al gran patriota que sabé lluitar per allò que més plau als homes de la banca americana: la llibertat dels pobles en els quals no hi hagi interessos americans.

A Amèrica, mentrestant, l'americà no ianqui contempla sense immutar-se la lluita del gran colós del Nord contra el pigmeu del Centre. Sandino és un boig. Amèrica, l’altra Amèrica, la que no té mariners mercenaris, té molta feina a enderrocar tirans que s’han venut la meitat del seu pais a l’Amèrica de la bandera estel·lada per entronitzar-ne uns altres que volen empenyorar l'altra meitat. La feina s'ho val, no poden distreure's!

I entretant Sandino lluita, vol lluitar fins a la mort, vol cremar tota la seva pàtria abans que donar la terra exu­berant als imperialistes del Nord.

Millor. Destruïdes les ciutats, cremats els pobles i per­duts els pocs impenitents per la gran selva tropical, els serà més fàcil als Babbits del Nord enviar-hi els seus obrers afamats i multiplicar els seus capitals.

Cal anar de pressa. El canal no interessa sols a terres amb el pigmeu de la banda Nord del canal perquè l'altre pigmeu, el del Sur, prengui exemple o poder destruir-lo aviat si un altre Sandino es sent portat per la flama de la independència de la seva pàtria, que tot podria èsser. Són tots tan meridionals!

Després una superproducció cinematogràfica i un mo­nument als herois caiguts farà oblidar als odis passats.

N. MOLINS I FÀBREGA

Presó Cel·lular, 14 gener 1931.

(de “L'Hora”, núm. 4, 21 de gener de 1931, p. 20)
Sindicato Sindicat