Imprès des de Indymedia Barcelona : https://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Per la igualtat d'oportunitats en el sistema educatiu català. 6a hora per a tothom
15 feb 2012
15 Febrer, 2012

La FaPaC inicia la recollida de signatures de la ILP per reclamar al Parlament que la sisena hora sigui implantada en totes les escoles del país

•Més de 300 fedataris i voluntaris s'encarregaran de recollir arreu del territori les 50.000 signatures necessàries. La FaPaC fa una crida a les famílies, a la comunitat educativa i a la ciutadania en general perquè signin per la igualtat d'oportunitats en l'educació.

•La sisena hora és una eina útil per garantir l’equitat en l’educació i per millorar el nivell d’aprenentage. El seu cost representa un 2% del pressupost d’Ensenyament mentre que la seva supressió suposa per a cada alumne la pèrdua d’un curs sencer en finalitzar l’educació primària.

Barcelona, 15 de febrer de 2012




La FaPaC ha iniciat la campanya de recollida de signatures de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) “Per la igualtat d'oportunitats en el sistema educatiu català. 6a hora per a tothom” per tal de reclamar al Parlament de Catalunya que es torni a implantar la sisena hora de forma generalitzada i gratuïta en totes les escoles catalanes.

L’escola pública i concertada han de compartir un mateix horari escolar i una mateixa oferta educativa, tal com ho van fer en els últims cinc cursos (del 2006 al 2011). Amb la iniciativa la FaPaC pretén aconseguir una millora en l’equitat del sistema escolar i fer possible que tots els alumnes tinguin les mateixes oportunitats independentment del centre on estudiïn. Per això fem una crida a que tothom que comparteixi aquest objectiu participi amb nosaltres en la recollida de signatures (www.6aperatothom.cat)

La decisió d’impulsar aquesta ILP es produeix davant la negativa del Govern de la Generalitat a acatar la moció aprovada pel Parlament de Catalunya, el passat mes de juliol, per mantenir la sisena hora a totes les escoles públiques de primària. L’objectiu és que la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) reculli com un dret allò que es va acordar en el Pacte Nacional d’Educació de l’any 2006 quan es va decidir introduir una sisena hora lectiva, és a dir, l’objectiu de la FaPaC és recuperar allò que ja teníem.

Fins a finals del mes de juny, més de 300 fedataris -persones que acrediten les dades- i voluntaris recolliran arreu del territori català les 50.000 signatures que, com a mínim, seran necessàries per tirar endavant la ILP. Per tal de facilitar el seguiment de la campanya i promoure la comunicació entre les AMPA i persones voluntàries, s’ha creat l’espai web www.6ahoraperatothom.cat des d’on també es pot descarregar material gràfic, com cartells o enganxines. La FaPaC fa una crida especialment a les famílies i a la comunitat educativa, i a la societat catalana en general perquè donin suport a aquesta iniciativa recollint signatures i signant per la igualtat d'oportunitats en l'educació.

La sisena hora té un impacte en la millora dels resultats acadèmics i del nivell d’aprenentatge. Les proves de sisè i les proves de competències bàsiques analitzades el passat mes d’octubre mostren una tendència positiva en aquest sentit. El mateix Departament d’Ensenyament reconeix en un informe una millora en el rendiment escolar dels alumnes arran l’aplicació de la mesura.

Ara, amb la supressió de la sisena hora cada alumne perdrà 175 hores de classe en finalitzar el curs 2011-2012; tot un curs sencer en acabar l’educació primària. A més, la seva eliminació ha comportat la pèrdua d’una part dels 3.000 llocs de treball creats quan es va instaurar la mesura mentre que d’altres estan en perill.

El cost de la sisena hora és només d’un 2% del pressupost d’Ensenyament, és a dir, d’uns 100 milions d’euros per curs en relació a un pressupost total de prop de 4.600 milions d’euros per al 2012. Davant d’això, la FaPaC considera que l’eliminació de la mesura no està relacionada tant amb una manca de recursos sinó amb l’aposta seguida pel Govern català que no té en l’educació ni en l’èxit escolar una de les seves prioritats de futur. La FaPaC està en contra de qualsevol retallada en la partida d’Ensenyament i recorda que en temps de crisi és precisament quan la inversió en educació no s'ha de retallar sinó que ha de ser prioritària.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat