Imprès des de Indymedia Barcelona : https://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
Iniciativa periodistica impulsa campanya sobre els Centres d´Internament d´Estrangers CIE
17 gen 2012
Posem fi al llimb legal del CIE

ARREL: http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/societat/senyor-ministre-1320280
(copiat del web El Periodico, enganxat al web Indymedia el que continua)::

EL PERIÓDICO impulsa una campanya de recollida de firmes a través de la comunitat 'on line' Actuable per sol·licitar al Ministeri de l'Interior que acabi amb els llimbs legals dels CIE. És la primera vegada que un mitjà espanyol fa servir aquest sistema per a una iniciativa, recolzada per CCOO, SOS Racisme i Fedelatina i oberta a totes les entitats socials.




Senyor ministre: Els inquilins dels Centres d´Internment d'Estrangers (CIE) no hi arriben per haver comès cap delicte, simplement són sense papers que han entrat de manera irregular a Espanya, però reben el tracte que s'atorga als delinqüents: dormen en cel·les i no poden abandonar el centre per decisió pròpia. Algunes de les persones que hi han estat retingudes i algunes entitats socials sostenen que les seves condicions són penoses, i fins i tot hi ha hagut denúncies per maltractament. L'enorme opacitat d'aquestes institucions fa que confirmar aquestes denúncies de manera independent sigui molt difícil.


Firmeu i envieu la petició al ministre per posar fi als llimbs legal dels CIE

Divendres passat, Idrissa Diallo, de 21 anys, natural de Guinea Conakry, va morir d'un infart al centre d'internament d'estrangers de la Zona Franca de Barcelona. Segons algunes versions, no va ser atès a temps. La mort, exposa l'autòpsia, es va produir per causes naturals. Les peticions que el centre sigui clausurat es van convertir en un clamor.

Hi ha nou CIE a Espanya, que sumen més de 2.500 places, i són gestionats per la Comissaria General d'Estrangeria, dependent del Ministeri d'Interior. Estar en situació irregular a Espanya no és cap delicte, sinó una falta administrativa penada amb una multa de 500 euros. No obstant, moltes d'aquestes persones són enviades a un CIE per un període de fins a 60 dies, on esperen fins que es completa el procés legal que els tornarà al seu país de procedència.

El problema, segons les entitats socials, és que amb prou feines se sap què passa dins d'aquests centres. Abunden les denúncies de maltractament. Fa dos mesos, algunes entitats com ara SOS Racisme van visitar per primera vegada en la història el centre de la Zona Franca de Barcelona. Aquesta i altres organitzacions, i fins i tot el Col·legi d'Advocats de Barcelona, afirmen que els CIE són pitjors que una presó, perquè allà no hi ha les garanties de què es gaudeix en un centre penitenciari. Als centres d'internament hi conviu gent que no ha delinquit amb gent que sí que ho ha fet, un motiu afegit d'inquietud per a molts.

És habitual sentir referir-se als CIE com uns «llimbs legals». Fins i tot el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, fa anys que intenta sense èxit entrar al de Barcelona. El Sindicat Unificat de la Policia assegura que els CIE són «una zona fosca en l'Estat de dret», i que s'haurien de replantejar.

Per tot això, EL PERIÓDICO DE CATALUNYA vol proposar una recollida de firmes per sol·licitar al ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, l'aprovació d'un reglament que garanteixi els drets de les persones retingudes i la millora de les condicions en aquests centres

Posem fi als llimbs legals dels CIE

Han actuat
3635 persones



Firma la petició

Benvolgut Sr. Ministre:


La majoria de les persones recloses als nou Centres d'Internament d'Estrangers (CIE) que hi ha a Espanya no arriben allà per haver comès cap delicte, sinó simplement pel fet de trobar-se de forma irregular a Espanya. No obstant, reben el tracte que s'atorga als delinqüents: dormen en cel·les i no poden anar-se'n per decisió pròpia. Algunes de les persones que han estat retingudes i algunes entitats socials sostenen que les seves condicions són penoses i fins i tot hi ha hagut denúncies per maltractament.

L'enorme opacitat d'a- questes institucions fa que confirmar aquestes denúncies de forma independent sigui molt difícil. La falta d'un reglament de funcionament que els reguli fa que els CIE es trobin en uns llimbs legals, poc propis d'un Estat de Dret com el nostre. Fins i tot el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, fa anys que intenta, sense èxit, visitar el CIE de Barcelona.

Per tot això li demano:

1) L'aprovació urgent, en consulta amb les organitzacions socials del sector, d'un reglament que acabi amb els llimbs legals dels CIE i garanteixi la protecció dels drets de les persones retingudes. Fins que no s'hagi aprovat, que els interns als CIE tinguin, com a mínim, els mateixos drets i garanties que a les presons.

2) Que la Policia assumeixi la vigilància exterior dels CIE i que l'interior quedi en mans d'especialistes en intervenció social.

3) Que els diputats que així ho desitgin i el Síndic de Greuges puguin entrar a les dependències per comprovar que s'hi respecten els drets humans.

Atentament.



comentaris: http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/societat/senyor-ministre-1320280

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat