Imprès des de Indymedia Barcelona : https://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder
Com es fan els diners?
15 gen 2012
Com es fan els diners?

Segurament, si formulem aquesta pregunta pel carrer, la resposta que ens donarà la immensa majoria de la gent serà la següent: els diners els fa el govern fabricant bitllets i monedes. Aquesta resposta és correcta, però només en part. De fet, els experts calculen que un 95 % dels “diners” que es comptabitilitzen actualment han estat creats per la banca privada mitjançant l'emissió de crèdits.

Posem, per exemple, que jo necessito 10.000 $ per comprar-me un cotxe nou. Com que no els tinc, vaig a un banc i li demano que me'ls deixi. El banc inscriu 10.000 $ al meu compte corrent, i accepta el meu compromís d'habonar-li 10 quotes de 1.050 $, una cada 6 mesos. Després, jo faig una transferència del meu compte al del concessionari de cotxes, qui la util·litza per pagar les nòmines dels treballadors, els seus proveïdors, els subministraments... tot en forma de transferència.

A les entitats financeres, se les permet concedir crèdit per una quantitat superior a la dels dipòsits de què disposa, per tant, quan el banc m'ha deixat els 10.000 $, els ha introduït a l'economia, ja que eren uns “diners” que no tenia. El banc ha creat els 10.000 $ que m'ha deixat + els 500 $ que jo li pagaré en concepte d'interès. S'ha inventat 10.500 $. L'única limitació legal que s'imposa al negoci bancari és el coeficien de caixa.

El coeficient de caixa és el percentatge de “diners” que una entitat financera ha de mantenir en reserves líquides (bitllets i monedes), i aquest coeficient l'estableix el govern de cada país. És un percentatge aplicat sobre el total dels “diners” dipositats a l'entitat. A la Zona Euro, el coeficient de caixa ronda el 2 %. Això vol dir que els bancs i les caixes només han de demostrar que poden retornar, de forma simultània, 2 de cada 100 euros dels que diuen garantir. Així, si un 2,1 % dels dipositaris volguessin recuperar els seus estalvis a l'hora, el sistema col·lapsaria.

Com pot ser que els governs ho permetin? La resposta és evident: els governs necessiten els préstecs que els concedeixen les entitats financeres, i, a més, els polítics se senten molt còmodes cohabitant amb els banquers fabricants de “diners”. Tot plegat ens indica que no vivim en un règim democràtic, sinó en una autèntica dictadura capitalista.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Com es fan els diners?
15 gen 2012
Es veritat.
Re: Com es fan els diners?
16 gen 2012
Els ultralliberals haurien d'admetre la posibilitat que cadascu pogues imprimir i posar en circulacio els 'seus' bitllets, targes de credit, xecs bancaris, tot tenint en compte que l'autosuficiencia i l'iniciativa privada es el eix central de la seva 'ideologia'
;)
... paper de qualitat, laser color i campi qui pugui!!
Sindicato Sindicat