|
Notícies :: educació i societat |
Programació Universitat Indignada d´Estiu 15-M
|
|
per Universitat Indignada d´Estiu 15-M Correu-e: ui15mestap@gmail.com |
31 ago 2011
|
La Universitat Indignada d´Estiu del moviment 15-M a Barcelona i l´Hospitalet ja ha arribat!
Després de bastantes reunions a Barcelona i als barris i pobles que hi participen ha sortit un programa força reeixit, amb xerrades, tallers, projeccions, debats, teatre, gastronomia.... tot un recull d´activitats que tot seguit presentem en aquest “Dossier de premsa”.
Hi trobareu què és la Universitat Indignada d´Estiu 15-M, els motius que ens han portat a fer-la, una declaració de principis i un llistat d´enllaços d´interès amb l´agenda dels actes entre d´altres materials. |
|
Dossier de premsa Universitat Indignada d´Estiu
“L’educació pública és un dret i una necessitat social, no un privilegi” aquesta frase encapçala el Manifest de la Plataforma Unitària en defensa de la Universitat Pública (PUDUP). Treballadors i estudiants s’han unit en contra de la transformació que està patint el sector educatiu per garantir que les properes generacions tinguin els mateixos drets d’accedir a una formació universitària pública i de qualitat.
Quin model d’Educació Pública volem si cada cop és més necessària la inversió de capital privat i les prioritats canvien? Com ha de ser la nostra formació? Com ens podem preparar des de les nostres assemblees? Com el moviment 15M actua per fer un canvi de paradigma sobre la formació contínua?
Des de l’Assemblea de Barris, Viles i Pobles s’ha creat la iniciativa “Universitat Indignada 15M d’Estiu” de manera que les diferents assemblees que hi participen acolliran de l’1 al 10 de setembre tallers i xerrades a partir de diferents eixos temàtics. El projecte té la voluntat de fer participar les assemblees en xarxa amb la finalitat de generar una important massa crítica entre les veïnes i els veïns.
Sobre UI-15M
Qui som
El projecte de l’Universitat Indignada 15M és un projecte de gran abast per generar formació, a partir de l’acció descentralitzada de les assemblees de barris i vil•les de Barcelona i la col•laboració amb diferents col•lectius i associacions.
Què volem
Inicialment portarem a terme una edició d’estiu que es desenvoluparà entre els dies 1 i 10 de setembre en les places i carrers dels barris i les vil•les de Les Corts, Sant Andreu, Gràcia, Guinardó i Can Baró, L’Hospitalet, Dreta de l’Eixample, Sant Antoni, Nou Barris i Sant Martí. Es programaran tot un seguit d’activitats i xerrades per totes les places i carrers d’aquestes vil•les i barris.
A partir del 10 de setembre el projecte continuarà, mirant d’ampliar el nombre d’assemblees, col•lectius i persones que hi col•laborin i participin, per a generar una xarxa que permeti oferir una amplia oferta formativa. Per transformar la societat ens hem de formar i prendre consciència.
Per començar animeu-vos i participeu a la Universitat Indignada 15M d’Estiu. Us esperem!
Declaració de Principis
En el context actual d’evolució de crisi del sistema econòmic, polític, social i cultural capitalista, ens estan imposant tot un seguit de polítiques privatitzadores, que perjudiquen a la majoria de les persones, ja que ataquen al benestar social de la majoria, mentre que les polítiques que s’estan aplicant només busquen beneficiar als mercats i a les elits polítiques i econòmiques.
Posteriorment a les revoltes conegudes com la “primavera àrab”, a Catalunya i a l’Estat espanyol s’ha anat consolidant de forma espontània un moviment social que ha generat una escletxa en el mur de l’apatia, de la indiferència i del silenci.
Aquesta escletxa s’ha visualitzat en forma d’acampades i assemblees que ha cristal•litzat un moviment identificat amb el nom del 15M, que més enllà de denunciar les mancances del sistema en forma d’indignació, posa en evidència la necessitat de formar-nos i prendre consciència individual i col•lectivament per transformar la realitat.
La Universitat Indignada 15M arrela en l’anhel popular de recuperar el carrer no tant sols com un espai de protesta i reivindicació, sinó també d’aprenentatge compartit. Neix des de la certesa de que la formació i la presa de consciència són passos previs per qualsevol canvi social, i pren força en l’acció descentralitzada per desenvolupar aquest projecte en les places i carrers de les nostres vil•les, pobles, barris i ciutats amb la voluntat de debatre dialogar i parlar de sobre les problemàtiques que ens afecten, construint una resposta des de la base de la societat entre totes i tots: les persones.
L’educació en mans de l’estat o de l’empresa privada ha funcionat i funciona com una eina de control social i perpetuació de les formes de poder establertes, ja que intenta generar persones sense capacitat de crítica que han de ser dòcils i manipulables per a que acceptin tot un conjunt de lleis i normes que es basen en principis inacceptables, ja que atempten contra la dignitat dels éssers humans.
Es del tot necessari superar la lògica deshumanitzadora imperant que fomenta una societat centrada en el consum desenfrenat, el individualisme egoista i el valor extrem dels diners, a la vegada que justifica i incentiva l’explotació de l’ésser humà per l’ésser humà, mentre intenta imposar un discurs únic construït des del poder i pel poder, tenint aquest unes conseqüències nefastes pel conjunt de la població. No acceptem un món on ens volen fer creure que l’únic model social possible és el que ens diu que l’ésser humà es prescindible, la cultura és un espectacle, l’educació un adoctrinament i la universitat una empresa. No acceptem un sistema que es fonamenta en la dominació, l’explotació, la marginació i la discriminació, a la vegada que concep i valora només econòmicament a les persones.
Per tot això proclamem:
Per lluitar contra aquest estat de resignació i apatia no en tenim prou amb estar “indignats”. Ens cal formar-nos i construir-nos novament a nosaltres mateixos, per a evitar que nosaltres i les generacions futures no tornin a repetir les mateixes errades que ens han portat a aquesta situació. Ens han intentat fer creure que només es possible cedir i cedir en els nostres drets, educant-nos en la cultura de la derrota continua i permanent.
Però aquest moviment, més enllà de limitar-se a expressar neguit i indignació, ja està madurant, donant-se les condicions socials per a començar a construir el present i el futur aquí i ara.
Amb aquesta voluntat neix la Universitat Indignada 15M, per recuperar el concepte de l’educació popular com una eina de canvi social que ha de servir no per generar produir figures “obedients” o “empipades”, sinó per esdevenir un element que generar una ciutadania activa que superi les pròpies limitacions personals i socials, i que, a la vegada vagi generant una massa crítica rellevant
Amb aquesta intenció algunes assemblees de barris, viles, pobles i ciutats hem decidit passar a l’acció. A partir de l’autogestió i el treball coordinat durant 2 mesos d’estiu hem fet realitat aquesta iniciativa que té vocació de permanència. Més enllà de l’edició inicial d’estiu, aquest serà un projecte formatiu de llarg recorregut i abast, que permetrà relacionar els territoris i, esperem, crear un important teixit social.
El projecte de la Universitat Indignada 15M és també és, ha de ser, i serà un vehicle de transmissió de determinats principis, pilars de tota arquitectura social, que orientin la transformació de la realitat transmetent valors com la defensa de la pau, la solidaritat, l’autoorganització, la conscienciació, el respecte al medi ambient, el desenvolupament d’una cultura lliure, la justícia social, així com la defensa de la dignitat humana per acabar amb tota mena d’explotació i injustícia.
Ens podríem quedar amb la indignació, que només ens portaria a un estat perpetu d’empipament, però preferim passar a l’acció. Per això us convidem a que aneu a les places i carrers dels vostres barris, pobles, viles i ciutats per fer-vos vostre aquest anhel i crit:
Volem formar-nos per transformar. Atreveix-te a pensar!
Acte Inugural:
DIMECRES 31 d´Agost a la Pl. Catalunya
- Presentació (18h)
Presentació del projecte de l’edició d’estiu de la Universitat Indignada 15M
- Xerrades i debat. “El més violent és el rescat de Grècia” (18:15h)
Ponents: Vicenç Navarro, Miren Etxezarreta i Ada Colau
* Vicenç Navarro
Qui és?
Catedràtic d’Economia Aplicada de la UB, catedràtic de Ciències Polítiques i Socials de la UPF i professor de Polítiques públiques a la Universitat Johns
Hopkins.
De què parla?
Polítiques econòmiques que estan portant a terme els governs respecte al deute i l’evolució dels mercats.
* Miren Etxezarreta
Qui és?
Catedràtica d’Economia Aplicada de la UAB, membre del Seminari d’Economia Crítica Taifa
De què parla?
Impactes que tenen en les economies familiars les decisions preses per uns governs que estan doblegats als mercats.
* Ada Colau
Qui és?
Membre de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca
De què parla?
Casos pràctics de la crisis, més concretament de com afecten a les famílies, tot mostrant els casos dels impagaments d’hipoteques i els desnonaments que això provoca.
- Combat poètic contra l'apatia (20h)
Amb la participació de:
- Enric Casasses
- Blancallum Vidal
- David Caño
- Gerard Horta
- Francesc Gelonch
Links d´interès:
- Declaració de Principis de la Universitat Indignada:
http://universitatindignada15m.wordpress.com/declaracio-de-principis/
- Agenda d´actes de la Universitat Indignada per nuclis locals:
http://universitatindignada15m.wordpress.com/agenda/
- Video promocional:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=DRUOsFRhw8s
- Blog Universitat Indignada:
http://universitatindignada15m.wordpress.com/
- Correu electrònic de contacte:
universitatindignada15m.estiu ARROBA gmail.com
- Facebook:
http://www.facebook.con/UniversitatIndignada15M |
Mira també:
http://universitatindignada15m.wordpress.com/ http://universitatindignada15m.wordpress.com/agenda/ |
 This work is in the public domain |