Imprès des de Indymedia Barcelona : https://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : corrupció i poder : laboral
gran banca demana a la UE pla de rescat per als estats PIGS
01 mai 2010
Enmig del debat sobre si cal rescatar a Grècia, des dels bancs JPMorgan i Royal Bank of Scotland anaven més enllà i demanaven de la Unió Europea la preparació d´una estratègia de "rescat" per als denominats estats PIGS. El cost? 600.000 milions d'euros. Un Pla Paulson no per a bancs, sinó per a estats.
Els esdeveniments se succeeixen amb una velocitat de vertigen. El problema ja no és només Grècia sinó l'efecte contagi que pot provocar la bancarota del país hel·lènic. El risc de col.lapse s'estén per la zona euro. El secretari general de l'OCDE (un club d´estats poderosos) adverteix que la crisi del deute es pot estendre com el “virus de l´Ébola” cap a les economies més febles de la Unió Monetària. Per això, els bancaris del JP Morgan i del Royal Bank of Scotland (RBS) assenyalen que és possible que des de Brussel·les es precisi engegar un pla massiu per a rescatar als denominats PIIGS (Portugal, Italy, Ireland, Greece, Spain), similar al TARP (Pla Paulson) que va aplicar el Govern d'Estatuts Units per a salvar al seu sistema bancari del col·lapse (més de 700.000 milions de dòlars).
El cost del citat pla europeu ascendiria a una xifra similar. En concret, uns 600.000 milions d'euros (800.000 milions de dòlars), segons aquests bancs.

Els mateixos bancs consideren que la crisi grega pot infectar des de Roma fins a Lisboa, tal com s´ha posat de manifest amb la recent rebaixa aplicada per l'agència de qualificació de risc Standard&Poor´s (S&P) al deute hispànic. Així, recomanen a la caciller alemanya, Angela Merkel, i al president del Banc Central Europeu (BCE), Jean Claude Trichet, l'aprovació de mesures sense precedents dins de la Unió Europea, com el citat pla de rescat, l'emissió de bons de deute europeu o la renovació il·limitada de préstecs extraordinaris per part del Banc Central. Tot amb la condició d´evitar un “efecte domino” en la solvència d'alguns dels estats membres de la zona euro ja que, sens dubte, això provocaria una nova crisi financera i el retorn de la recessió a nivell comunitari, afegeixen. “Potser és el moment de pensar en opcions polítiques d'últim recurs en la crisi actual", indica David Mackie, economista cap de JPMorgan a Londres. “Pot ser el moment per a la zona euro de fer alguna cosa molt més dramàtica per a evitar l'estrès sobre l'arribada d'una àmplia crisi financera que empenyi a la regió de nou a la recessió”, diu Bloomberg.



Curiosament, el president d'EUA, Barack Obama, ha telefonat Angela Merkel per a tractar de convèncer sobre la “importància d'adoptar una acció decidida” de suport a Grècia. El problema és que aquesta intervenció puntual no allunyaria el fantasma de “l'efecte contagi”. Segons Mackie, la crisi del deute amenaça amb estendre's als PIIGS, i calcula que el cost del seu rescat (excloent Itàlia) ascendiria a prop de 600.000 milions d'euros (el 8% del PIB de la resta de la regió).





Crisi del deute europeu

No és la primera vegada que es parla de rescat d´estats. En els últims mesos s'ha estudiat la possibilitat de crear un Fons Monetari Europeu (FME) per a evitar la bancarota de governs estatals. La idea va ser llançada per Deustsche Bank i recollida després per les euro-autoritats de Brussel·les.



El dilema de Brussel·les

Així doncs, el dilema segueix el seu curs. Tal com va avançar LD, la UE s'enfronta a tres opcions a l'hora d'afrontar l'esclat de la crisi del deute: rescats massius, expulsió d´estats de la zona euro o col·lapse de la moneda euro. I és que, salvar de la fallida als PIIGS, tal com sol·liciten aquests bancs, enfonsaria la moneda europea, ja que la seva estabilitat resideix en la qualitat dels actius que acumula el BCE (es traduiria en una devaluació de l'euro i, per tant, en una pèrdua del poder adquisitiu de tots els ciutadans). A més, un rescat d'aquestes característiques violaria de forma expressa el Tractat de la Unió Europea.


El mercat i els missatges governamentals



Les autoritats oficials de la UE segueixen descartant un risc de contagi en l´àmbit públic dels mitjans de comunicació. Juergen Stark, membre del Comitè Executiu del BCE, assenyala que Grècia ha de ser vist com “un cas únic” dins de la Unión Monetària, al mateix temps que el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, descarta per complet la bancarota de Grècia.
No obstant això, algunes dades desmentirien aquesta perspectiva.


Es nota en la caiguda de l'euro:


En la pujada de l'or:


En el risc de fallida de Grècia, que s'ha disparat en els últims mesos, segons el mercat d'assegurances d'impagament (CDS):


En l´esfondrament a borsa dels bancs grecs:


En el risc de bancarota de la República Portuguesa:


En el risc de bancarota del Regne espanyol:


En el creixent risc de fallida dels bancs europeus:


En el volum total de deute que tenen previst emetre les principals economies del planeta...
Mira també:
https://barcelona.indymedia.org/?category=globalitzacio

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat