Imprès des de Indymedia Barcelona : https://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
Cimera de la FAO: L'hora de parlar ja ha acabat, posem en marxa la Sobirania Alimentària!
12 nov 2009
Comunitat de Vía Campesina
Uns 40 camperols i camperoles provinents de 25 països, membres del moviment internacional la Vía Campesina, es reuniran a Roma del 13 al 18 de novembre per a la Cimera de la FAO sobre Sobirania Alimentària i el Fòrum de la Societat Civil. “L'hora de parlar ha acabat” ha afirmat recentment Nettie Wiebe, una agricultora canadenca, capdavantera del moviment. “Si el món es pren seriosament el fet d'eradicar la fam, no existeixen moltes opcions. Hem de donar suport i animar la pagesia a produir aliments per a les seves comunitats de manera sostenible. Una solució autèntica per a la crisi alimentària implica que l'agricultura de petita escala, i no les corporacions transnacionals, han de recobrar el control sobre els recursos productius alimentaris com la terra, les llavors, l'aigua i els mercats locals.”

Encara que el món compti amb una producció suficient per alimentar cada boca, la xifra de persones que pateixen fam ha ascendit dramàticament a més de mil milions aquest any per primera vegada en la història de la humanitat. El 80% d'aquesta població que pateix els estralls de la fam són camperols i camperoles, desplaçats o treballadors rurals, homes i dones. No és una figura l'existència de tantes famílies al voltant de la fam en el camp, és una crua realitat.

Irònicament, aquesta crisi alimentària sense precedents ha vist el desenvolupament d'iniciatives encaminades en la mateixa direcció que les polítiques que han creat el desastre actual. Aquest és el cas del Partenariat Global per a l'Agricultura i la Seguretat Alimentària i el Fons Fiduciari per a la Seguretat Alimentària del Banc Mundial, recolzats pel G20. Així mateix financen el desenvolupament de les tecnologies per a la “revolució verda” que incrementen la dependència dels agricultors del mercat i que propicien la destrucció dels sòls. Totes aquestes iniciatives promouen més polítiques de lliure comerç i treballen de la mà de l’agroindústria.

No obstant això, les grans companyies no tenen cap interès a salvar al món de la fam. Es concentren a augmentar els seus marges de benefici i de participacions en el mercat. El que va passar durant la crisi alimentària durant el 2007 va ser molt instructiu: les companyies dedicades a l’agronegoci van fer enormes beneficis (1), mentre que milions de persones van sucumbir a la fam i la pobresa. Actualment, les terres agrícoles s'han convertit en una inversió profitosa i les companyies estan prenent enormes quantitats de terreny a tot el món, expulsant els agricultors locals, per poder produir aliments dirigits a l'exportació o als agrocombustibles.

Durant la Cimera de la FAO a Roma, la Vía Campesina defensarà la necessitat d'una nova governança enfront de l'alimentació i l'agricultura per arribar a solucionar la crisi alimentària i l'actual crisi climàtica. Les polítiques alimentàries no han de deixar-se en les mans dels “clubs de donants” i de les institucions financeres.

Un sistema de governança democràtic –com el que s’està discutint dintre del Comitè de Seguretat Alimentària Mundial de la FAO- ha de ser implementat immediatament per assegurar que els països i els pobles del món tinguin el dret a posar en marxa la sobirania alimentària, entesa com el dret de les comunitats i de les nacions a desenvolupar i promoure els seus propis sistemes locals i polítiques alimentàries respectant les cultures i el medi ambient dels pobles.

"Durant el Fòrum de la Societat Civil a Roma servirem menjars ecològics procedents dels cultius dels/de les agricultors/es locals. Regularment també proveïm al voltant de 150.000 menjars ecològics a menjadors escolars de tota Itàlia" va explicar Andrea Ferrante de l'Associació Italiana d'Agricultura Biològica (AIAB), una organització membre de la Vía Campesina. "La Sobirania Alimentària comença cada dia amb cada àpat. Ja està sent implementada localment en molts llocs, i amb voluntat política podem difondre-la al voltant del món, resolent l'actual crisi alimentària", va afegir.


Vía Campesina
Djakarta, 9 novembre del 2009
Mira també:
http://www.xarxaconsum.net

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat