Imprès des de Indymedia Barcelona : https://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : ecologia
El pla Caufec recupera el debat sobre el límit de la construcció a prop del parc de Collserola
08 mai 2009
Xavier Prera.- Collserola torna a estar en el punt de mira dels ecologistes. En aquest cas es tracta del vell conflicte del pla Caufec (Esplugues de Llobregat), que gràcies a les protestes dels moviments contraris torna a l’escenari mediàtic català.
caufec2.jpg
El pla Caufec recupera el debat sobre el límit de la construcció a prop del parc    
    On està la frontera de Collserola?
   
    5 de Maig de 2009
   
    Xavier Prera.- Collserola torna a estar en el punt de mira dels ecologistes. En aquest cas es tracta del vell conflicte del pla Caufec (Esplugues de Llobregat), que gràcies a les protestes dels moviments contraris torna a l’escenari mediàtic català.
   
       
   

La polèmica s’ha revifat aquesta setmana, quan activistes de la Plataforma Popular contra el pla Caufec s’han tornat a penjar de l’edifici Símbol d’Esplugues de Llobregat per demanar l’aturada de les obres i la posada en llibertat d’un company que ha passat deu dies a presó per negar-se a pagar una multa de 60 euros per una protesta semblant fa dos anys.



Aquesta nova acció pacífica es va acabar ahir al migdia després que els veïns de l’edifici amenacessin els tres militants a tallar la pancarta que havien penjat per fer patent la protesta. “Davant el perill per a la seva integritat física, vam decidir acabar amb la protesta”, afirmen des de la plataforma, afegint a més que els veïns es van comprometre a no denunciar-los si baixaven.



Si d’alguna cosa ha servit la penjada es per tornar a posar sobre la taula de debat públic el pla Caufec o, com l’anomenen des de l’Ajuntament, la Porta Barcelona. Es tracta d’un projecte d’urbanització d’una zona propera a la serra de Collserola que per al consistori suposa progrés i per als contraris al mateix un atac contra el parc natural.



El ‘quid’ de la qüestió està en què s’entén per proximitat. L’Ajuntament defensa que, per exemple, l’entrada a Barcelona per la Diagonal està per sobre de l’alçada del projecte que ja estan tirant endavant. En canvi, el moviment contrari defensa que els edificis i pisos que s’hi construiran estan a la “zona de transició” entre la ciutat i el parc natural. “Si acabes amb la zona de transició, aquesta ha de pujar de nivell, amb el que el perill és imminent”.



Què és el pla Caufec?



El pla Caufec –o Porta de Barcelona- comença a gestar-se l’any 1991 i l’objectiu primer de l’Ajuntament d’Esplugues és el soterrament d’unes línies d’alta tensió que abasteixen bona part de la ciutat de Barcelona i el Baix Llobregat.



Més enllà d’això, també es projecta la construcció d’un complex industrial que ha de permetre crear 6.000 llocs de treball, vivendes privades i de protecció oficial, dos hotels i un centre comercial. Per últim, el projecte inclou 40 hectàrees de zona verda.



L’Ajuntament defensa que tot es pretén construir per sota de la carretera de les Aigües, emblema de Collserola i segons fonts municipals, frontera entre on s’hauria de construir i on no. A més, les fonts del consistori consultades per CatalunyaPress s’excusen afirmant que determinats barris de Barcelona es troben en ple parc natural.



Per la seva banda, l’actual Plataforma Popular contra el Pla Caufec neix de l’Associació de Veïns Cinc Estrelles, els principals afectats pel projecte, i poc a poc es nodreix de les aportacions d’altres associacions fins que “vist que la via legal no donava resultats, col·lectius locals de joves intenten revertir la situació amb accions pacífiques d’oposició” que complementen amb la via legal.



Aquesta nova via és la que els ha dut a penjar-se dels edificis més emblemàtics d'Esplugues per tractar de conscienciar a la població que el projecte és "perillós" per al pulmó de Barcelona i que "no calen" més edificis luxosos com els hotels sinó un projecte més proper a la ciutadania.



Les protestes continuaran, tot i que les esperances dels moviments contraris cada cop són menys, ja que les obres fa temps que han començat. En tot cas, és un exemple més d’un debat recurrent a Barcelona i voltants: on està la frontera de Collserola?
Mira també:
http://www.catalunyapress.es/noticia.php?pIdNoticia=12312&pIdioma=cat&pSeccion=3

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat