Imprès des de Indymedia Barcelona : https://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
Declaració de Corrent Roig sobre l’actuació policial contra els estudiants: La repressió no detindrà al moviment estudiantil
19 mar 2009
La contundent càrrega policial d’avui, que ha estat molt més dura encara que la del curs passat, s’emmarca en un context clau de la lluita contra la privatització de la universitat
87735_saura.jpg
Aquest matí a les 5.30 hores han estat desallotjats de forma violenta pels mossos d’esquadra els estudiants que es trobaven tancats al Rectorat de la UB en protesta contra la privatització de la universitat, exigint la paralització del pla Bolonya i demandant l’obertura d’un procés de diàleg sobre el model d’universitat pública que necessita la societat. Aquest tancament, que durava quatre mesos (des de les mobilitzacions estudiantils de novembre), ha estat escenari de gran quantitat d’activitats i debats sobre el contingut del procés de Bolonya i ha ajudat el moviment contra la privatització a dirigir-se a la resta dels estudiants i fins i tot a confluir amb un sector del professorat; al mateix temps que li ha servit també per a acostar-se als moviments socials i a sectors de treballadors en lluita.

Després del desallotjament, els mossos d’esquadra han realitzat diverses càrregues de gran brutalitat contra les concentracions de protesta que s’han anat succeint, amb el resultat d’una vintena de ferits, almenys 6 detinguts i nombrosos identificats. Aquests fets mostren l’altra cara de la campanya mediàtica de Zapatero a favor de Bolonya i representen tota una declaració d’intencions sobre com pensen enfrontar, tant els governs com les direccions de les universitats, al moviment en defensa de la universitat pública. La brutalitat amb què han anat actuant els mossos davant les successives accions de protesta d’avui, no ha impedit que s’anessin sumant cada vegada més estudiants en repulsa per la brutal acció policial i per la paralització dels plans de Bolonya, de manera que al matí han acudit més de mil estudiants i la manifestació de la tarda ha comptat amb diversos milers d’assistents.

Aquesta dura acció policial es produeix un any després d’una altra brutal càrrega protagonitzada pels mossos en la UAB davant una concentració de suport als tancats a la Facultat de Lletres. En ambdues ocasions, les accions contundents dels mossos es produeixen enmig d’importants convocatòries de mobilització estudiantil. I en ambdues ocasions es tracta d’un intent de criminalitzar el moviment anti-Bolonya davant l’opinió pública, alhora que pretén despistar-lo i provocar-lo per a buscar respostes individuals de ràbia i indignació i així intentar dividir i afeblir la lluita estudiantil.

La càrrega del 4 de març de 2008 es produïa dos dies abans d’una important mobilització contra Bolonya que estava convocada just abans de les eleccions generals espanyoles. La càrrega era autoritzada pel rector Lluis Ferrer, que temia el creixement a la UAB d’un moviment que estava frenant la implantació de Bolonya en aquesta universitat. I era executada pel conseller Joan Saura (ICV-EUiA), que enviava als seus mossos contra un moviment que es disposava a treure al carrer a diversos milers d’estudiants per a denunciar al conjunt de forces de l’arc polític parlamentari per haver votat a favor de la privatització de la universitat amb el seu sí a la LOU (IU inclosa).

Ara, l’actuació policial ha estat autoritzada pel rector de la UB Dídac Ramírez (que es va comprometre a permetre el tancament) i es produeix després de diversos desallotjaments en els últims dies a la UPF, i després de les sancions de fa pocs mesos a diversos estudiants anti-Bolonya de la UAB. La contundent càrrega policial d’avui, que ha estat molt més dura encara que la del curs passat, s’emmarca en un context clau de la lluita contra la privatització de la universitat: estan finalitzant els terminis que fixava Bolonya per a la implantació del EEES, fet que es produeix en situació de plena crisi econòmica, existeixen importants dèficits econòmics i estructurals per a la transformació de la universitat (per exemple, les empreses no estan invertint per a la privatització el que el govern Zapatero esperava), al mateix temps que el descontentament general -amb les possibilitats de respostes massives- tendeix a augmentar. D’altra banda, el moviment anti-Bolonya aquest curs es troba millor organitzat i amb més experiència —des de la derrota de la lluita contra la LOU d’Aznar—, i a més es comencen a incorporar sectors del PDI i del PAS a la protesta contra les conseqüències de Bolonya, així com els estudiants de secundària.

Aquesta violenta resposta del govern es produeix una setmana després de les mobilitzacions estudiantils del 12 de març, on diverses desenes de milers d’estudiantes han demostrat que la lluita contra Bolonya segueix dempeus, i diversos dies abans de la Trobada Estatal d’Assemblees contra Bolonya de Burgos, on es pretén donar un pas important de cara a impulsar la lluita en aquest final de curs transcendental. Aquest desallotjament es dóna a més un dia abans de la vaga i les mobilitzacions de professors i estudiants dels ensenyaments no universitaris, que protesten contra el procés de privatització similar a Bolonya que amenaça els col•legis i instituts catalans a través de la LEC del Tripartit (manifestacions a les quals també convoca el moviment anti-Bolonya).

L’espectacle al que estem assistint per part d’aquesta suposada esquerra política és patètic. Sembla mentida, o millor dit, hauria de semblar-ho, que siguin el PSC-PSOE (PSC), ICV-EUiA i ERC qui encapçalin el procés de privatització de l’ensenyament públic, lliurant-lo a les empreses i al negoci privat, quan no fa tants anys participaven a les manifestacions contra la LOU d’Aznar, la mateixa LOU que van ratificar PSC-PSOE, IU-ICV-EUiA i ERC, i que Zapatero i el Tripartit estan aprofundint ara des del govern. El súmmum de tot plegat és veure com aquests suposats partits d’esquerra, seguint el més pur estil franquista (que ells mateixos van patir), envien les forces de seguretat de l’Estat a entrar en edificis universitaris històrics, amb l’autorització dels mateixos rectors, per reprimir protestes pacífiques d’estudiants que estan defensant una universitat pública i de qualitat i demanant l’obertura d’un procés de diàleg a les autoritats. A quin punt han arribat!!!

Des de Corrent Roig condemnem les brutals càrregues dels mossos d’esquadra i denunciem el conseller d’Interior Joan Saura i el rector de la UB Dídac Ramírez com a màxims responsables de les violentes actuacions policials, al servei de la privatització de la universitat, és a dir, dels interessos del mercat i les grans empreses. Ens solidaritzem amb els estudiants reprimits i exigim la immediata llibertat dels detinguts i el sobreseïment de tots els càrrecs contra ells. Ara més que mai és necessari estendre i aprofundir la lluita per la paralització del procés de Bolonya. La lluita continuarà fins a la derogació de la LOU i els Reials Decrets. Per una vaga general de l’ensenyament a nivell estatal.

18 de març de 2009
Mira també:
http://www.correntroig.org/spip.php?article560

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat