|
Notícies :: ecologia |
Manifest per una Catalunya Lliure de Bosses, dia 3 de juliol dia sense bosses de plàstic
|
|
per Jordi Bonvehi Correu-e: jordi_bonvehi84@hotmail.com (no verificat!) |
02 jul 2008
|
3 de juliol, Dia català sense bosses de plàstic. |
|
Motius pel dia sense bosses de plàstic.
Les bosses de plàstic que ens donen a les botigues, es converteixen ràpidament en un residu. Tant la fabricació com el seu tractament com a residus, són responsables d’importants afectacions ambientals, socials i econòmiques.
Ens trobem amb un consum abusiu i sovint injustificat de la bossa de plàstic, ja que amb una vida útil curta (12 minuts) es consumeix i malbarata gran quantitat d’aigua i energia, a més del cost ambiental de l’explotació del petroli, un recurs no renovable, amb l’agreujant de ser un producte no degradable.
A Catalunya creixen els residus i el consum de bosses de plàstic -les deixalles augmenten el 47% en els darrers 10 anys i la causa principal son els envasos i bosses d’un sol ús-. S’ha estimat que a Catalunya, s’usen una mitjana de 5’4 bosses per família i setmana en cadenes comercials (Estudi FPRC, 2007), el que suposa que només amb un cap de setmana consumim més de 14 milions de bosses de plàstic a Catalunya. Les bosses de plàstic representen ja el 2% en pes de les deixalles a Catalunya, un consum de 110.000 Tn a l’any (font: CEPA-EdC, 2006).
Dades que demostren un consum injustificat i perjudicial pel medi ambient, doncs són fàcilment substituïbles per sistemes reutilitzables, de llarga vida, que permetin utilitzar-les moltes vegades (bosses de cotó, ràfia, bosses plegables, cabàs, carretó, etc).
Raons per rebutjar les bosses de plàstic d’un sol ús:
- Estan fabricades a partir de petroli, un recurs no renovables i molt costós.
- Suposen un 2% en pes de la brossa domèstica i unes 14 milions de bosses cada cap de setmana.
- El seu reciclatge és escàs i costós energèticament. La majoria van a abocadors i incineradores.
- Durant la fabricació i incineració s’emeten gasos contaminants (dioxines, cianur d’hidrogen...).
- Poden trigar entre 400 i 1000 anys en descompondre’s.
- La seva dispersió al medi provoca l’afectació i mortaldat d’animals al medi terrestre i aquàtic.
- Són de fàcil substitució per sistemes reutilitzables.
Arran dels seu impacte i les múltiples actuacions i experiències d’arreu del món que s'estan desenvolupant respecte a la limitació de la bossa de plàstic, queda clar que s’han de prendre mesures urgents per a posar-hi solució.
S’han estat fent esforços des dels ens locals, entitats cíviques i ecologistes, gremis i cadenes comercials catalanes per conscienciar als consumidors i els comerços, però constatem que la via única dels acords voluntaris és insuficient per frenar de forma generalitzada el consum de bosses. Doncs, és del tot necessari i urgent el debat, conscienciació i l’acció de limitar el consum de les bosses de plàstic entre tots els agents socials, econòmics i les administracions per tal d'aplicar solucions normatives i restrictives, pedagògiques i efectives.
PER TOT AIXÒ DEMANEM:
- Que el Govern de la Generalitat de Catalunya i especialment el DMAH reguli el consum indiscriminat i gratuït de bosses de plàstic a Catalunya, a partir de l’aplicació d’un impost ecològic de 0,20 €/bossa a partir del gener del 2009. La recaptació del impost nodriria un nou organisme, el Fons Econòmic de Prevenció. Aquest Fons s’invertirà en campanyes d' educació ambiental, consum responsable i actuacions de prevenció de residus.
- Que es desenvolupi una campanya de comunicació que s’estengui a tota Catalunya sobre la limitació de la bossa de plàstic en el context de la prevenció de residus d’envasos i embolcalls.
- Que es desenvolupin mecanismes per a fomentar els elements reutilitzables per a que facilitin al consumidor el procés de desús de la bossa d'un sòl ús.
Declarar el dia 3 de juliol el dia català sense bosses de plàstic.
Enllaç youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=aoQMVSi8vdQ |
Mira també:
http://www.residusiconsum.org/catlliurebosses/cartell_diasensebosses.pdf http://www.residusiconsum.org/catlliurebosses/adhesions.html |
 This work is in the public domain |
Re: Manifest per una Catalunya Lliure de Bosses, dia 3 de juliol dia sense bosses de plàstic
|
per k fort |
03 jul 2008
|
14 milions de bosses de plàstic cada setmana!
uff
als supers d'Irlanda no donen, te les cobren en cas q les necessites, la gent porta carros, motxiles d casa. Crec q a altres països tmp et donen. Es una salvatjada. |
Re: Manifest per una Catalunya Lliure de Bosses, dia 3 de juliol dia sense bosses de plàstic
|
per campaña sospechosa |
03 jul 2008
|
Me parece una campaña sospechosa porque sólo hablan de las bolsas de plástico y no de otros tipos de envases de plástico, que hay más y son igual de perjudiciales. ¿Por qué los comercios no dan bolsas de papel reciclado en vez de las de plástico?. Cuestión económica, son más caras. No creo que se trate de cobrarte la bolsa, pues los comercios ya elevan el coste de los productos pensando en todos los gastos colaterales que tienen, y la retirada de bolsas, no va a abaratar los productos. Cobrarte la bolsa, supondría encarecer la compra. Tampoco se trata de que cada cual se lleve la bolsa de casa. La vida cotidiana no permite tener tiempo para emplearlo en la compra de lo indispensable para vivir y nadie se va a molestar en reivindicarlo, por lo que llevar cada uno la bolsa propia, supondría que tendría que llevarte el capazo o el carro al trabajo y estar todo el día con él de un lado a otro. Eso ni es cómodo, ni práctico, ni nada..., sólo reclama más esfuerzo a lxs mismxs de siempre. Reclamar a los comercios que las bolsas sean de papel reciclado o de otro producto reciclable, me parece más oportuno... |
Re: Manifest per una Catalunya Lliure de Bosses, dia 3 de juliol dia sense bosses de plàstic
|
per EXHAUSTO DE PROGRES |
04 jul 2008
|
Claro: la gente tiene la culpa de todo; ¡a cobrarles también por las bolsas!; ¡a subirles el agua!; ¡a cobrarnos el aire, que tenemos la culpa de ser "demasiados" y "todos somos responsables", ya que respiramos, del anídrido carbónico colonizador del aire!.
A ver si os enteráis los progres que os habéis creído la autopseudocrítica del sistema -o que la fabricáis vosotros mismos- relativa a que esto sería una "sociedad de consumo": el capitalismo es una sociedad de producción regida por las leyes de la propia producción -no por el consumo-, así que la mercantilización del plástico no depende de su valor de uso. Por tanto, y ya que se van a producir igual, al menos mejor darles uso. |