Imprès des de Indymedia Barcelona : https://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí : ecologia : educació i societat
Setmana de lluita agroecològica al Vallès
12 abr 2008
dipticsetmana.pdf
dipticsetmana.pdf (454,83 KiB)
setmanalluita.pdf
setmanalluita.pdf (374,32 KiB)
L'Hortet de l'Autònoma ha organitzat unes jornades al voltant de l'agricultura, els transgènics, les multinacionals, els supermercats i el decreixement, anomenada Setmana de Lluita Agroecològica. A continuació, el contingut de la setmana:


Per què fem aquesta setmana?

Perquè l'agricultura és el sector més important de la societat, és el que ens proveeix els aliments necessaris per viure, i el 1r món sembla ser que no n'és conscient.
Perquè les zones on l'agricultura és el sector predominant acostuma a haver-hi conflictes socials amb grans multinacionals.
Perquè els transgènics són un perill per la salut, pel medi ambient i per l'economia d'aquells llocs on viuen exclusivament del camp.

Per tot això i més, fem aquesta setmana, per portar a la comunitat universitària i a la societat una sèrie de temes que es tenen oblidats per tractar-los i intentar despertar una visió crítica general del funcionament del sistema econòmic.

Per què aquests dies?

Perquè volem conmemorar el dia internacional de la lluita camperola, sorgit de l'assassinat d'una vintena de camperols per les forces de seguretat del Brasil el 17 d'abril de 1996 quan realitzaven una marxa pacífica en defensa de la seva terra.





Dimecres 16 d'Abril a la UAB


Tots els actes de la UAB tindran lloc a la Sala d'Actes de l'ETC (Pl. Cívica)


10h Presentació: Som lo que sembrem

“Som lo que sembrem� és una campanya que s’ha creat des de l’Assemblea Pagesa per donar suport a la Iniciativa Legislativa Popular que s’està portant al Parlament de Catalunya per tal de declarar Catalunya com a zona lliure de transgènics.
L’objectiu d’aquesta iniciativa és prohibir el cultiu de transgènics en territori català i exigir un etiquetatge correcte dels productes que contenen transgènics.



11h Xerrada: Agricultura i Territori

Els canvis en els usos del sòl són una obvietat que a ningú se li escapa. Tot i que actualment més d'un 30% del sòl a Catalunya està dedicat a l'agricultura, només un 3% de la població s'hi dedica. Veurem quins han estat aquests canvis, i com la urbanització massiva d'habitatges i infrastructures ha afectat el territori.
Amb:
Ferran Rodà, membre del CREAF
Rosa Guallar, de l'Associació Cerdanyola Via Verda
Toni Altaió, de l'ADENC
Maties Serracant, de la Campanya Contra el Quart Cinturó


13h Dinar Popular a la Plaça Cívica.


15h Taller-sortida:Les plantes silvestres

Moltes de les plantes que trobem habitualment quan caminem en ambients rurals tenen moltes aplicacions com a plantes comestibles o medicinals, que els nostres avis coneixien perfectament i que avui en dia s’estan perdent.
L’objectiu d’aquest taller és reconèixer aquestes plantes in situ i aprendre les aplicacions que tenen.
Amb Jean-François Henry, herborista.

17h Xerrada: L'Alimentació que ens cal

En aquesta xerrada es tractarà la importància de consumir productes ecològics, i el seu valor nutricional. A més a més, sabrem les pautes a seguir per tenir una alimentació equilibrada.
Amb Txus Zubelia, nutricionista.



Dijous, 17 d'Abril a la UAB

Dia Internacional de la Lluita Camperola


11h Xerrada: Multinacionals i agricultura: qui decideix les regles?

Des de la Revolució Verda, al camp s’ha imposat el model de l'agroindústria, que ha implicat l’aplicació del petroli com a font d’energia, l’aparició de les llavors híbrides, l’ús de fertilitzants i pesticides i també de les llavors transgèniques. A nivell mundial, ha representat el desplaçament de l’activitat agrícola cap a països pobres, en forma de grans explotacions destinades a l’exportació, mentre que països com el nostre tenen cada cop més dependència alimentària.
El benefici econòmic per les grans empreses multinacionals té molt a veure amb aquest nou model agrari, on sembla que l’única lògica és la del diner.
Amb
Josep Pàmies, membre de l'Assemblea Pagesa i d'Slow Food
Laia Serra, professora de Dret Públic de la UAB

13h Dinar Popular a la Plaça Cívica.

15h Taula Rodona: Transgènics: sí o no?

Taula rodona i posterior debat amb diferents personalitats del món acadèmic al voltant de la conveniència d'utilitzar transgènics en l'agricultura.




Divendres 18 d'Abril a Sabadell


19h Xerrada:Desmitifiquem els supermercats

El sistema de distribució d’aliments que impera avui en dia és el dels supermercats, ja que tothom sembla estar convençut que al supermercat comprem tots els aliments que necessitem en poc temps, i per un preu més baix. Aquests i molts altres són els anomenats “mites dels supermercats�, que ens fan creure i sovint completament falsos. La xerrada va encaminada a desmitificar tots aquests mites, i a explicar els impactes que té aquest model de distribució.
Amb Xavier Montanyès, membre de Supermercats No Gràcies
al Casal Pere Quart.

Cinefòrum: La poderosa agricultura europea

El documental tracta sobre els efectes que els tractats agrícoles internacionals han tingut sobre l'agricultura mundial, analitzant les diferències econòmiques que es produeixen als països del sud.




Dissabte 19 d'Abril a Sabadell

Durant tot el matí, FIRA D'ENTITATS
Fira d'Entitats ecologistes, productors ecològics, artesans, etc... a la Plaça Dr. Robert


... i a Terrassa...


16h Teatre sobre el Decreixement.
al Parc de Vallparadís

18h Xerrada: Introducció al Decreixement

Mentre la crisi energètica s’evidencia, el nostre model de vida se sosté en un consum abundant de recursos i energia, i per tant, el model de globalització i de mercat mundial de productes, transports i serveis haurà de canviar necessàriament per a fer front a les conseqüències d’aquest model de creixement, que no tan sols no és possible, sinó que tampoc és just ni desitjable. Davant d'això, apostem pel decreixement.
a l'Ateneu Candela

i a continuació...

Tallers: Decreixement a nivell municipal i Economia contrahegemònica

El taller de decreixement municipal proposa crear una sèrie de projectes i mesures des de la base social per posar en pràctica el decreixement a nivell del municipi de Terrassa, partint de la realitat actual.
El taller d'economia contrahegemònica és un simulacre d’un sistema econòmic alternatiu, que a la pràctica permet crear independència respecte el sistema actual. Funciona mitjançant l’intercanvi de productes i serveis a través d’una moneda alternativa, i es regula de forma assembleària. Té l’objectiu de solucionar col·lectivament els problemes que sorgeixen en la pràctica d’aquest intercanvi.
Mira també:
http://www.hortet.cat

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat