Imprès des de Indymedia Barcelona : https://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
Resistencies al capitalisme avui. Dijous 24 a Gràcia
21 gen 2008
Cilce de debats i reflexió a Gràcia: Resistencies al capitalisme avui.
"L'economia mundial és la més eficient expressió del crim organitzat. Els organismes internacionals que controlen la moneda, el comerç i el crèdit practiquen el terrorisme contra els països pobres, i contra els pobres de tots els països, amb una fredor professional i una impunitat que humilien al millor dels tirabombes." / E. Galeano
Wall_street.jpg
capresist08.png
Dijous 24 de gener. 20h. “Com funciona avui el capitalisme? “

En el marc del cicle de debats i reflexió sobre les resistències al capitalisme avui , l’Assemblea d’Endavant de Gràcia organitza aquesta Xerrada amb la qual es presentarà el cicle.

Serà a càrrec de Joan Junyent i Ivan Gordillo, membres del seminari d’economia crítica Taifa (http://seminaritaifa.org/).
En acabat es farà un sopar popular.

L’Acte tindrà lloc a l’Ateneu Independentista de Gràcia La Barraqueta (c. Tordera 34, Barcelona)


PRESENTACIÓ DEL CICLE:

Els anys 90 ens van anunciar que la història s’havia acabat, que no hi havia alternativa possible a un capitalisme que ja feia anys havia emprès el camí del desmantellament de l’estat del benestar i les polítiques keynesianes. El bloc de l’est havia col·lapsat i era difícil trobar alternatives reeixides al capitalisme en algun indret del planeta.

Però malgrat la dura ofensiva neoliberal dels darrers anys, les resistències a un sistema injust, explotador, repressiu i desigualitari han tornat a prendre el carrer a tots els continents i han florit noves experiències que mostren que la història no s’ha acabat.

A Europa el neoliberalisme es continua reforçant i troba nous mercats per continuar devorant persones i territoris. L’exemple més viu és el recent Tractat de Lisboa, que pretén aprovar d’esquena a la ciutadania la Constitució que les urnes d’alguns estats van acabar tombant. Tot i aquest aprofundiment neoliberal europeu, trobem expressions de resistència arreu del continent al sistema econòmic, polític i social imperant.

El problema continua essent, però, reconstruir referents teòrics i propostes en el context actual per combatre un sistema que viu de l’explotació de persones i pobles. A partir dels anys 70 es comencen a produir canvis del sistema capitalista cabdals per entendre la fi del model de producció fordista i l’estat del benestar, i la progressiva implantació del mode d’acumulació flexible. És aleshores que comença a entrar en crisi l’estat del benestar, l’esquerra reformista i el sindicalisme que es basava en el pacte capital treball dels anys 30 i 40. Des d’aleshores el neoliberalisme va imposar-se-se amb força, primer al Xile de Pinochet i l’Anglaterra de Tatcher, tot seguit als EUA amb el mandat Reagan, i després estenent-se per tot el món occidental de la mà de governs liberals i socialdemòcrates, enriquint més els rics i empitjorant les condicions de la majoria. L’esquerra socialista transformadora va quedar desorientada després del col·lapse soviètic i la manca d’alternativa de les socialdemocràcies. Davant d’un capitalisme implacable que semblava que no trobava obstacles que l’aturessin i el poguessin fer retrocedir enlloc del planeta, l’esquerra anticapitalista, la classe treballadora més combativa s’ha començat a rearmar i ha impulsat noves propostes i resistències.

L’Assemblea d’Endavant de Gràcia hem organitzat un cicle de xerrades i sopars-tertúlia per conèixer, en primer lloc, quina és la fase actual del capitalisme, quins són els mecanismes dels que s’alimenta i quines debilitats té. En segon lloc, coneixerem diverses experiències i propostes actuals de resistència al capitalisme, tant als Països Catalans com en altres punts del planeta. Esperem, d’aquesta manera, contribuir a construir nous espais de reflexió per combatre el capitalisme. La història no s’ha acabat.


Calendari dels actes del cile:
http://resistencies.wordpress.com/programa-dactes/
Mira també:
http://resistencies.wordpress.com/

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat