|
Notícies :: globalització neoliberal : ecologia |
Seminaris Aigua i Mercantilització, Comunicació Social i Sobirania Alimentà ria
|
|
per Fòrum Social Català - 25-26-27 gener 2008 a Barcelona |
17 gen 2008
|
|
El Fòrum Social Català (FSCat) és un espai de trobada obert, divers, plural, no confessional, no governamental i no partidari. S’emmarca dins el dins del Fòrum Social Mundial i simultà niament arreu del món s’estaran realitzant fòrums locals a les mateixes dates. És un espai d’intercanvi d’experiències, de debat, de mobilització i d’articulació d’entitats i de moviments socials que rebutgen el model actual de desenvolupament dels pobles i que es troben en un procés permanent de recerca i construcció d’alternatives.
La participació al procés d’organització del FSCat és oberta a totes les entitats i persones de la societat civil i els moviments socials que s’hi sentin identificades i s’hi vulguin implicar.
Els eixos temà tics pretenen definir els problemes més importants al voltant dels quals les organitzacions presents en aquest fòrum s’apleguen i organitzen les seves lluites:
a) Lluites, estratègies i campanyes en favor dels drets socials, laborals i econòmics: • Habitatge, precarietat, educació, salut, gènere, LGTB, discriminació i dret a la diferència, migracions, dret a la ciutadania...
b) Lluites, estratègies i campanyes per la defensa del territori • Medi ambient, sobirania alimentà ria, territori, agricultura, recursos naturals, consum...
c) Lluites, estratègies i campanyes contra l’imperialisme, la guerra i la globalització neoliberal • Relacions Nord-Sud, desarmament, deute, desenvolupament, reforma de les institucions internacionals, gènere, migracions...
d) Lluites, estratègies i campanyes per una societat democrà tica • Poder, repressió, mitjans de comunicació, drets dels pobles, cultura, memòria històrica, laïcisme, religió, educació...
La Xarxa per una Nova Cultura de l'Aigua i Enginyeria Sense Fronteres organitzen el Seminari “Aigua, Territori i Mercantilització: estratègies conjuntes entre els moviments socialsâ€?: un punt de partida per acordar estratègies entre entitas que treballen temes d’aigua des dels punts de vista: ecologisme, drets humans, justÃcia social davant de les problemà tiques a Catalunya en el marc internacional.
El taller se centrarà en 3 eixos principals amb que es centrarà i paraules clau, en relació a l’aigua:
a) Lluites, estratègies i campanyes en favor dels drets socials, laborals i econòmics: Dret Humà a l’Aigua. JustÃcia Social.
b) Lluites, estratègies i campanyes per la defensa del territori: Nova Cultura de l’Aigua, gestió integrada i sostenibilitat, Directiva Marc de l’Aigua, bon estat ecològic, cabals ambientals. Problemà tiques: sequera, purins, transvasaments, aigua i model territorial.
c) Lluites, estratègies i campanyes contra l’imperialisme, la guerra i la globalització neoliberal: Relacions Nord-Sud, mercantilització, privatització serveis bà sics d’aigua i sanejament
Els objectius del taller són:
· Conèixer les diferents perspectives de les organitzacions socials que treballen en temes d’aigua i veure la diversitat d’enfocament de la temà tica.
· Valorar la possibilitat de crear sinèrgies entre les organitzacions amb dues possibilitats:
o Les organitzacions que treballen temà tiques semblants d’aigua
o Entre organitzacions que treballen temà tiques diferents per tal de buscar la complementarietat de les accions a emprendre.
Per altra part, tindrà lloc el taller L´alimentació quilométrica-petroaliments organitzat per Observatori del Deute, Veterinaris Sense Fronteres, Xarxa de Consum Solidari (Campanya No et mengis el món), Repsolmata, Entensa pel decreixement, Plataforma Refineria NO, Observatori DESC, Entrepobles, Plataforma Transgènics Fora, Enginyeria Sense Fronteres i Edpac.
Amb l’eix conductor del paradigma dels "petroaliments" o aliments quilométrics, amb aquest seminari es pretén vincular l’à mbit del deute ecològic generat por la civilizació petrolera i la pèrdua de la sobirania alimentà ria dels pobles. Es tracta d´un espai de reflexió i treball on conflueixen diferents visions del problema i alternatives al model de producció, comercialització i consum d’aliments quilomètrics (visions des de els drets humans, deute ecològic, sobirania alimentaria, corporacions transnacionals, producció agrÃcola intensiva basada en OGMs, alternatives basades en el decreixement, consum i comerç alimentari, etc).
D’altra banda, en l’eix de comunicació, s’organitzaran dos tallers sobre Manipulació informativa, dret a la informació i la relació dels mitjans de comunicació alternatius amb els moviments socials. S’intentarà establir eines i estratègies comunes per defensar el dret de la ciutadania a la informació i reflexionar sobre la comunicació social com a mitjà per a transformar la societat.
Dissabte 26 de gener 12h
Els grans mitjans de comunicació contra el dret a la informació, el nostre poder segrestat
TAULA RODONA: ELS INTERESSOS POL�TICS I ECONÓMICS QUE FAN QUE ELS MÈDIA NO COMPLEIXIN AMB LA SEVA OBLIGACIÓ DE DONAR UNA INFORMACIÓ VERAÇ, PLURAL I COMPLETA. EL DRET A LA INFORMACIÓ, FONAMENTS LEGALS; PROPIETAT DE LA INFORMACIÓ. DIFERENCIA ENTRE LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ, LLIBERTAT DE PREMSA I DRET A LA INFORMACIÓ.
Dissabte 26 de gener 16h
Mitjans alternatius: del pamflet a l’alternativa. Relació amb els moviments socials i estratègies de comunicació conjuntes
TAULA RODONA SOBRE LA SITUACIÓ ACTUAL DELS MITJANS ALTERNATIUS I LA SEVA RELACIÓ AMB ELS MOVIMENTS SOCIALS: EL FUTUR DELS MITJANS ALTERNATIUS, QUINES POTENCIALITATS I LIMITACIONS TENEN, QUINA HA DE SER LA RELACIÓ AMB ELS MOVIMENTS SOCIALS I COM ES POR TREBALLAR PER MILLORAR LES ESTRATÈGIES DE COMUNICACIÓ DELS MOVIMENTS SOCIALS.
La Xarxa Catalana Comunicació, Educació i Ciutadania participarà en els tallers juntament amb el [Setmanari La Directa, Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC), Xarxa internacional de Dones Periodistes i Comunicadores - Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, entre d’altres. La Xarxa Catalana de Comunicació va sorgir fa poc més d’un any de la trobada de persones de diferents sectors de l’acció social. |
Mira també:
http://www.forumsocialcatala.cat |
![](https://barcelona.indymedia.org/images/licenses/norights.gif) This work is in the public domain |