|
Notícies :: mitjans i manipulació |
Catnord.cat inicia una campanya per veure TV en català al nord de l'Abera
|
|
per Llibertat.cat Correu-e: correu ARROBA llibertat.cat (no verificat!) |
16 abr 2007
|
|
La setmana passada, Canal 33 desapereixia de l'oferta per cable i seva plaça era coberta per TV5 a la Catalunya Nord. L'eliminació d'aquest canal ha motivat la campanya "A Catalunya Nord també tenim dret a veure les televisions en català " promoguda per Catnord.cat. Es tracta de l'enviament de correus electrònics amb l'objectiu de pressionar a les institucions franceses per veuere la totalitat de canals en canals en català al Nord de l'Abera.
Tenim dret a veure les televisions catalanes
La televisió en català és cada cop més absent i més amenaçada de desaparició als televisors nordcatalans.Comptem les teles en català : TV3, Canal 33, 3/24, Canal 300, Canal 9, Punt 2, IB3, Andorra Televisió, i prou ! En canvi, quan branquem els sistemes de tv per cable, de tv per satèl·lit o de tv pels fornidors d'Internet, comptem centenars de propostes de cadenes en totes les llengües del món. A Catalunya Nord podem veure les teles locals de Rennes, de Grenoble, de Normandia, de la “banlieueâ€? parisenca, podem mirar canals en xinès i Al Jezira en anglès, canals en turc i en à rab, les 22 versions de France 3!, etc. Que els nous sistemes de recepció de tantes teles no deixin pas un petit lloc a 10 teles en català que existeixen al món, és pura vergonya, i més objectivament, és el signe clarÃssim d'una voluntat polÃtica de fer desaparèixer la llengua mil·lenà ria d'aquest paÃs.
El mateix joc brut -i silenciós- té lloc actualment a Perpinyà i a Catalunya Nord. Aquesta mateixa setmana, els abonats a la tele per cable de Perpinyà (la Catalana ?) han vist desaparèixer el Canal 33 que feia 15 anys que se podia veure, per posar a la seua plaça, TV5, la tele de la ...francofonia ! Resta (per quant temps ?) una sola cadena -TV3- en català , de les 24 presents al cable de Perpinyà . Pel passatge a la tele digital, ParÃs prepara simplement la desaparició de la tele catalana del panorama, mentre que les teles franceses desborden alegrament cap al sud. Tot això són disposicions contrà ries a les directrius transfrontereres i per la diversitat cultural i lingüÃstica de la Unió Europea.
Davant d'aquests greus mancaments a la llibertat d'expressió i al mÃnim respecte envers les llengües, cal que unes entitats portin davant dels responsables polÃtics elegits i les instà ncies internacionals tots aquests disfuncionament democrà tics. Hi ha uns mÃnims exigibles per al català i els seus parlants, que no és demanar cap privilegi, ni cap condició exorbitant, sinó simplement el dret a l'existència i, si es pot, la igualtat amb les altres llengües.
Per Catalunya Nord, cal que ParÃs atribueixi una freqüència (digital) per crear una tele local en català (el mateix que han atribuït a Còrsega per al cors), cal que les altres teles catalanòfones (10 sobre els milers de cadenes que ens arriben d'arreu del món) siguin visibles a Catalunya Nord (via cable, tdt o ones hertzianes que circulin pels territoris dels Països Catalans), cal que puguem veure les teles catalanes, valencianes, andorrana i mallorquina. I tot el mateix pel que fa a rà dios, és clar ! (a Catalunya Nord, les rà dios en català representen l'11% de les freqüències, les rà dios en francès el 89%, i el 44% de les freqüències són ocupades per les 4 estacions públiques de Radio France). |
 This work is in the public domain |