Imprès des de Indymedia Barcelona : https://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Maig»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: xarxa i llibertat
La industria es fa enrere amb el DRM
14 abr 2007
Bé sigui per les grans respostes de rebuig de la població, o bé sigui per l'"amenaça" del programari lliure, el cas és que la indústria de la cultura capitalitzada està frenant la seva guerra contra la solidaritat cultural.
Diari Avui+
11-04-2007

EMI i Apple obren la porta a la descàrrega legal de música per Internet sense sistemes anticòpia, una iniciativa que pot canviar radicalment el panorama
El CD, en perill d'extinció
David Broc

Si no pots vèncer el teu enemic, alia-t'hi. Aquesta sembla ser la premissa que ha seguit la multinacional EMI, una de les integrants del G-4 del món discogràfic (juntament amb Universal, Warner i Sony-BMG), per tractar d'encarar la crisi total i absoluta de la indústria musical que es viu actualment. El dia 2 d'abril la companyia va anunciar un acord amb Apple mitjançant el qual a partir d'ara podrà vendre a iTunes, la botiga on line de l'empresa nord-americana i referent número 1 en el sector de la venda de música per Internet de tot el món, les cançons del seu catàleg sense proteccions anticòpia. Fins ara una cançó a iTunes costava 0,99 cèntims de dòlar, oferia una qualitat de so de 128 kps i disposava de tecnologia anticòpia, anomenada DRM (digital right management o gestió de drets digitals), que impedia a l'usuari la possibilitat d'enregistrar-la en un suport físic.

Amb aquest acord, EMI i Apple plantegen una nova proposta: per 30 cèntims més, 1,29 dòlars, l'usuari es podrà emportar una cançó de 256 kps de qualitat, molt superior a la versió més barata, i lliure de sistemes de protecció anticòpia. Això sí: el llegat dels Beatles no està inclòs en l'operació. Eric Nicoli, president del grup EMI, ho vol vendre com "una manera de donar als consumidors la millor experiència musical", i mentre que alguns, entre ells el president d'Apple, Steve Jobs, veuen aquesta iniciativa com l'inici "d'una nova era en la iconografia de les descàrregues de venda" i "l'obertura de noves possibilitats comercials per a les discogràfiques", per altres, això no deixa de ser una nova maniobra a la desesperada del sector per trobar vies de solució o, en tot cas, contenció a la inesgotable pèrdua de diners que estan vivint des de fa quatre anys. De fet, la mateixa multinacional EMI fa poques setmanes es va veure obligada a tancar el seu departament de promoció a Barcelona i acomiadar alguns treballadors de l'oficina central a Madrid, cosa que confirma el cataclisme econòmic que viuen les companyies grans i que podria ser el primer exemple de pròxims casos semblants en altres empreses del sector.

¿Què implica aquesta reformulació en l'hàbit de la venda on line? En primer lloc, que la resta de multinacionals tard o d'hora seguiran el camí d'EMI i en poc temps tots els seus catàlegs ja estaran disponibles lliures de protecció, fins a aportar en total més d'un 50% del catàleg d'iTunes. Però sobretot implica que a partir d'ara el comprador o usuari podrà fer el que vulgui amb les cançons, entre altres coses, copiar-les i enregistrar-les en suport físic sense restriccions. Una de les grans queixes dels clients d'iTunes i d'altres plataformes semblants era, precisament, la impossibilitat de fer el que es volgués amb un producte que s'havia adquirit de forma legal i que només permetia reproduir-lo en uns aparells determinats una sèrie de vegades limitades. Per tant, continuava sent més rendible la descàrrega gratuïta, ja que la de compra no proporcionava cap benefici.

Canvi radical

Amb l'alliberament del sistema anticòpia aquesta panoràmica canviarà al cent per cent, ja que s'espera un increment notori en les vendes, situació que indubtablement seguirà beneficiant Apple, però també les discogràfiques, que voldran recuperar així part de la inversió perduda en el forat negre que implica el suport físic del CD. Per la seva banda, Microsoft, gran competidora d'Apple, ja ha confirmat que també es planteja seguir aquesta política de venda d'arxius desprotegits.

De fet, no es fa difícil veure en aquesta decisió d'EMI un intent clar i meridià de portar el CD al cementiri i assegurar-se el pastís del boom digital abans que sigui massa tard. Si l'any passat iTunes va arribar a vendre un bilió de descàrregues en tot el món, no resulta gaire complicat imaginar com s'incrementaran les vendes si s'elimina el sistema de protecció contra la pirateria. Per això ningú es va estranyar quan a principi d'any Steve Jobs va demanar a les companyies que "fossin valentes i optessin per eliminar el sistema DRM", una imposició i condició innegociable de les multinacionals a canvi de portar els seus catàlegs a iTunes, ja que, en paraules de Jobs, "els sistemes DRM no han funcionat, ni funcionaran mai, per frenar la pirateria".

Apple i Europa

Però no tot són bones notícies per a Apple. L'anunci de l'acord amb EMI es produeix en un moment en què la Unió Europea ha iniciat una investigació contra l'empresa. Segons la Comissió Europea, l'acord entre Apple i les companyies discogràfiques viola l'article 81 del Tractat de la Llei Europea, ja que iTunes no permet a un usuari comprar en botigues de fora del seu país: els compradors britànics només ho poden fer a la pàgina britànica, els francesos a la francesa, els espanyols a l'espanyola... Diferències de preu de venda entre públic britànic i francès, per exemple, han despertat l'interès i la preocupació de la Unió Europea, que es planteja unes accions que ja s'interpreten en clau de defensa antimonopoli i que amenacen el creixement de la botiga on line al continent. La companyia que presideix Steve Jobs ha manifestat que la seva intenció sempre ha estat la de vendre en el mercat comú, però que no pot portar-ho a terme per les exigències comercials de les empreses amb què treballa a Europa.
Botons
Mira també:
https://barcelona.indymedia.org/newswire/display/240496/index.php
http://www.avui.cat/avui/diari/07/abr/11/370737.htm

Copyright by the author. All rights reserved.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more