|
Notícies :: immigració |
El seu petroli sÃ, els seus caiucos no?
|
|
per (elsud.org) |
26 gen 2007
|
Recordem que aquest dissabte 27 de gener a les 17:00h a la plaça universitat de Barcelona hi ha una Manifestació per derogar la llei d'estrangeria. A continuació reproduïm un article de Juan Jesús Bermúdez, president de “Canarias ante la crisis energética�, que ens recorda la gran hipocresia que vivim en l'espoli dels països pobres i l'arribada aquà de la seva gent. |
El seu petroli sÃ, els seus caiucos no?
El 80% del petroli que consumim a Canà ries prové de West Africa, una zona geogrà fica i que geològicament correspon amb el Golf de Guinea, en la qual destaca com gran productor Nigèria, unit a Gà mbia i també, com altres productors, i més al sud, Angola, Congo, Camerun, Gabon i Sudan. EUA importa ja prop del 20% del seu petroli d'aquesta zona, i aquest percentatge, degut, entre altres factors, a l'important declivi d'un dels seus tradicionals subministradors, Mèxic,...
El seu petroli sÃ, els seus caiucos no
de Juan Jesús Bermúdez, president de Canà ries “davant la crisi energètica�
El 80% del petroli que consumim a Canà ries prové de West Africa, una zona geogrà fica i que geològicament correspon amb el Golf de Guinea, en la qual destaca com gran productor Nigèria, unit a Gà mbia i també, com altres productors, i més al sud, Angola, Congo, Camerun, Gabon i Sudan. EUA importa ja prop del 20% del seu petroli d'aquesta zona, i aquest percentatge, degut, entre altres factors, a l'important declivi d'un dels seus tradicionals subministradors, Mèxic, s'incrementarà durant els pròxims anys: d'aquà el desplegament d'ajuda i bases militars nord-americanes que ja existeixen a la zona, i probablement d'aquà també l'interès perquè Canà ries es converteixi en zona de trà nsit dels corrents de matèries primeres cap a aquest paÃs. Aquesta zona d'Àfrica és de les poques zones del món on les grans companyies petrolÃferes privades segueixen tenint el protagonisme en l'exploració i explotació de recursos, enfront del predomini mundial de les empreses estatals. Xina també està pugnant, a través d'acords comercials, per l'or negre Africà . Or negre que, evidentment, no és infinit. Àfrica (incloent aquà a LÃbia, Algèria, Egipte i Tunis) no és Arà bia Saudita (fins i tot aquest paÃs podria estar entrant en un declivi de la seva producció en breu), i es calcula que el continent, que en el seu conjunt produïx menys que els tres majors productors del món (Rússia, Arà bia Saudita i EUA) contemplats individualment, podria començar en aquests anys a declinar, a raó d'un 3% anual, segons el geòleg Colin Campbell. A Àfrica juguen un especial paper les explotacions d'aigües profundes, especialment a les zones de Nigèria i Angola, que podrien arribar al seu mà xim nivell de producció cap a l'any 2012, per a declinar probablement de forma important a partir d'aquest any.
En un món assedegat d'un recurs que cada vegada serà més escàs degut a la creixent demanda, el petroli i el gas africans jugaran un paper important en els pròxims anys, més encara tenint en compte la inestabilitat de l'Orient Mitjà i el paper que Rússia posseïx com a gran productor. Àfrica és la regió del món amb menor consum de recursos per habitant: un barril de petroli per persona i any, de mitjana, mentre que un ciutadà canari consumeix uns 20 barrils, infinitament més. Per aquest motiu venen amb caiuco.
A l'Àfrica subsahariana, d'on procedeix el petroli que alimenta els hospitals canaris, el nostre transport, la creació d'ocupació, la generació elèctrica, els nostres supermercats, etc, en aquesta zona del món resideix bona part de la població desnutrida del món, i és un lloc on l'esperança de vida avui és menor que fa 30 anys; té uns 30 milions de persones infectades de sida, dels 42 milions que existeixen avui. La gran Àfrica exportadora de petroli no té res per atendre la nutrició, la salut i el mÃnim benestar de la majoria de la seva població. No té petroli per a això. El tenim nosaltres.
El món no és infinit, ni existeix l'energia lliure i gratuïta. Si els africans no tenen un major ingrés per capita, si han d'emigrar jugant-se la vida, és perquè no tenen els recursos per a tot això. O, millor dit, els tenen, però els gaudim nosaltres, grà cies als acords entre governs beneïts per la Unió Europea i els EUA, que garanteixen aixà subministrament del recurs essencial de la nostra civilització - el petroli - encara que sigui a costa d'un gran sofriment a l'Àfrica. Com avui no hi ha alternativa global a l'ús múltiple del petroli, estant aquest davant el seu declivi, s'accentua la pugna i, si no canvien les coses, promet ser violenta: voldrem mantenir a Canà ries i en el conjunt del món ric el nostre consum per capita costi el que costi, perquè el contrari suposaria, ara per ara, generar molt atur, i per a evitar-lo necessitem cada vegada més petroli. El Nord ric sembla que no vol renunciar al seu actual benestar. Moralment no podem aixecar la veu davant l'arribada de ciutadans africans que fugen d'un continent espoliat pel nostre model de consum. Si no volem els seus caiucos, retornem-els-hi també el seu petroli.
--------------------------------------------------------------------------------
>>>escrit original: http://www.cronicasdelanzarote.es/article.php3?id_article=6722 |
This work is in the public domain |