Imprès des de Indymedia Barcelona : https://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
Demanen la retirada de símbols franquistes a l'exèrcit
18 jul 2006
Fins a on arriba a la conveniència de conservar els símbols històrics que ornamentan edificis construïts en el passat? Ha de prevaler el suposat valor històric per sobre del respecte a les famílies de les víctimes i els Drets Humans? Sens dubte, aquestes seran algunes de les qüestions que es posaran en relleu en els propers dies, a la vista de la sol·licitud de retirada de la placa amb la inscripció �Francisco Franco, caudillo de España� (cabdill d'Espanya), que corona la façana principal de l'edifici que allotja les instal·lacions del Quarter General de l'Exèrcit de l'Aire, a Espanya.
ejercitodelaire.jpg
Avui, dimarts 18 de juliol de 2006, un ciutadà, fent ús del seu dret constitucional de petició individual, recollit en l'article 29 de la Constitució Espanyola de 1978, ha emplaçat al General Cap de l'Estat Major de l'Exèrcit de l'Aire, García de la Vega, a suprimir el rètol de la discòrdia, que encara avui, transcorreguts 70 anys del cop d'Estat i 30 de la mort del dictador, segueix presidint el palau que aquesta administració marcial té en una de les zones més concorregudes del madrileny barri de Moncloa, a causa del intercambiador de mitjans de transport públic situat just a la mateixa illa.

I la realitat és que el debat en la societat està encara lluny de concloure: d'una banda hi ha qui afirma que Espanya és l'únic país del Planeta on aquest tipus de situacions tenen lloc, ja que ningú comprendria que una situació semblant esdevingués –per exemple–, a Berlín o a Roma, on els noms dels grans genocides del segle passat estan completament fora de lloc en totes les institucions públiques, excepte a l'efecte de memòria històrica, en llibres i museus.

D'altra banda, hi ha qui sosté el suposat caràcter connatural de la simbologia que envoltava el règim de Franco –els monòlits en honor a una banda de les víctimes de la guerra que va seguir al cop d'Estat, la imaginería catòlica, tradicional i imperial, que freqüentment recorria a elements arquitectònics de dubtós gust, com la representació d'aus rapaços en pedra o metall, la rigidesa de formes, o l'abús d'un estil exageradament funcional en les construccions oficials–. Diuen, que forma part del paisatge d'Espanya, que és la petjada del pas de la història, i que no ha de desaparèixer.

La decisió es troba en mans del màxim responsable militar de la fora aèria espanyola –o JEMA, en l'argot de defensa–, un pilot molt condecorat, amb diversos cursos de postgrau a Alemanya, bon coneixedor de la política de defensa internacional i amb un extens passat d'èxits professionals a l'Organització per al Tractat de l'Atlàntic Nord, OTAN.
ejercito-del-aire-franco-800.gif
Mira també:
http://www.larepublica.es/article.php3?id_article=1174
http://www.ejercitodelaire.mde.es/

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat