Imprès des de Indymedia Barcelona : https://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: xarxa i llibertat
ecologistes alerten sobre els efectes del sistema Wi-Fi
05 jul 2006
En el Dia Internacional contra la Contaminació Electromagnètica, divereses organitzacions denuncient els perills de les antenes, dels transformadors i de l’excés de quilowatts i de radiacions prop dels nuclis habitats
F. R. - Barcelona


Una antena de les anomenades "camuflades".
Els ecologistes critiquen les traves amb què es troben els investigadors independents «Els nous sistemes Wi-Fi són un perill per a la salut que s’amaga a les persones sota el fet de considerar-ho una cosa fashion que t’omple de modernitat.» Aquesta és una afirmació de Toni Oller, portaveu d’Ecologistes en Acció en qüestions de contaminació electromagnètica. Justament, el 24 de juny passat es va celebrar el Dia Internacional contra la Contaminació Electromagnètica. Amb aquesta iniciativa les organitzacions ecologistes, veïnals i socials europees pretenen «denunciar que en els darrers anys hem assistit a un creixement insostenible i a una proliferació caòtica d’estacions base de telefonia mòbil i d’altres infraestructures de telecomunicacions que han suposat la instal·lació descontrolada d’aquestes xarxes radioelèctriques i un augment significatiu de la contaminació electromagnètica», segons s’afirma en el manifest programàtic.
De fet, l’aparellam vinculat a la telefonia mòbil i a les telecomunicacions no és l’únic culpable d’aquest fenomen. Els camps electromagnètics s’alimenten d’estacions base SGM, DCS i LMDS, dipols repetidors, antenes d’alt guany, picocel·les i microantenes, radioenllaços, els nous sistemes Wi-Fi (sense fil)..., però també dels equips per a l’alta tensió elèctrica, com transformadors o el cablatge per al transport de l’energia.
En l’afirmació inicial, Oller es referia justament als sistemes Wi-Fi, ja que, apel·lant al toc de modernitat que representa que en qualsevol lloc pugui haver-hi connexió a Internet, «les empreses no s’adonen de la quantitat de radiacions que tenim al voltant». A l’Estat espanyol, l’objectiu de la celebració d’aquest dia internacional tenia l’objectiu de recordar a l’Administració el seu compromís d’endurir la legislació i d’aplicar-la amb molt més rigor que fins ara. Juan Manuel Román, un altre portaveu d’Ecologistes en Acció i veterà lluitador veïnal a la Comunitat de Madrid contra la proliferació d’antenes de telefonia mòbil pròximes a nuclis habitats, diu que la ministra Cristina Narbona «ha incomplert la seva promesa». Això demostra, hi afegeix Román, «que, com el PP, segueixen essent al costat de la indústria».
La crítica principal «és que ens estan amagant informació», coincideixen a afirmar Oller i Román. Les organitzacions que donen suport al manifest de la celebració d’enguany del 24 de juny acusen les autoritats sanitàries de les diferents administracions «de no atrevir-se a enfrontar-se als interessos financers i sotmetre les seves decisions a les prioritats dels resultats econòmics posant en segon lloc la salut de les persones». Així, Oller es pregunta «com és possible que als investigadors independents se’ls neguin les ajudes». Román denuncia que «per cada estudi crític que surt, la indústria en paga deu dient tot el contrari». En aquest sentit hi ha dos casos força paradigmàtics. El primer és el del projecte Reflex, que tenia per objectiu una recerca sobre les respostes cel·lulars als camps electromagnètics. Els primers resultats –gens definitius– alertaven de possibles alteracions en la cadena de l’ADN. Tot convidava a continuar la tasca; però, sorprenentment, la Unió Europea el deixava a la fi de l’any 2004 sense finançament.
El segon cas és molt més pròxim perquè va succeir a València, a l’Hospital de la Fe. Els responsables del centre van impedir al doctor Claudio Gómez Perretta i al seu equip investigar els efectes sobre la salut de les ones electromagnètiques. No han estat aquestes les úniques dificultats amb què ha topat Gómez Perretta, ja que ha tingut moltes dificultats per accedir a finançament per a les seves recerques. El projecte Reflex era una iniciativa europea en la qual participaven experts de set països entre els quals hi havia metges de l’Hospital Ramón y Cajal, de Madrid, un dels que més investigació han fet en aquest terreny.
A Catalunya, la mobilització contra la contaminació electromagnètica va tenir el seu tret de sortida en la que es va viure a Llagostera en contra del traçat d’una línia d’alta tensió que passava molt prop de nuclis habitats. Una trobada de diversos col·lectius en aquesta localitat del Gironès va aprovar el Manifest de Llagostera, en el qual es fixava el principi de precaució com el criteri que hauria de guiar totes les actuacions en aquest àmbit. Una de les fites que s’han marcat les organitzacions que treballen aquestes qüestions és constituir una plataforma estatal d’afectats. Román explica que «és lent, però ja hem fet diverses trobades per aconseguir-ho».


Més informació al setmanari EL TRIANGLE.
Mira també:
http://www.eltriangle.info/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: ecologistes alerten sobre els efectes del sistema Wi-Fi
05 jul 2006

Si parlem d'ones electromagnètiques podríem estar parlant de milers d'electrodomèstics i aparells elèctrics de tota mena. El títol de l'article alerta només sobre el sistema Wi-fi, quan precisament aquest es el sistema amb el que els ciutadans podrien controlar o fer-se'n càrrec dels nivells d'emissió, disminuint el poder i control absolut que tenen tant estats com grans corporacions; comper exemple telefonica. De totes maneres es tracte d'un tema complicat, Ecologistes en Acció no aconsegueix anar més enllà de fotre la por al cos. Un equip domestic amb Wi-Fi pot ser dolent per a la nostre salud? Amb l'article no sabem de quins nivells ni emissors estem parlant. Esta demostrat que l'exposició a altes concentracions d'ones és dolent per la salud. Ara bé, quina és aquesta alta concentració? Ni idea. Quins son els nivells als que estem exposats ara mateix? Ni idea. Ja ho veieu, un altre cop desinformació total.

De totes maneres es un tema complicat, cablejar-ho tot també te un impacte ambiental molt alt i també es font d'emissió d'ones electromagnètiques. La xarxa elèctrica d'una habitatge també emet ones, fins hi tot en una petita oficina els nivells poden ser força alts. Soterrar una línia de alta tensió o d'altres tipus, tampoc es una bona solució. En el fons tot passa per una disminució dràstica del consum d'energia i un ús racional de les telecomunicacions. Però afirmar que el wi-fi es una "tecnologia fashion" es una santa estupidesa, també deien que Internet era una moda.

La tecnologia Wi-fi va ser fortament atacada en un principi, doncs podia provocar greus problemes a les grans companyies de telecomunicacions i els seus sistemes que no son Wi-Fi, doncs com sempre prefereixen utilitzar tecnologies privatives. El Wi-Fi és un standard, és barat i de fàcil implementació, esta a l'abast del gran públic. Motiu per al que a les grans corporacions els hi fot una por enorme tot això del Wi-Fi. Es tracta de crear molts punts de connexió, així no es necessària una alta potencia, ni grans antenes ni repetidors. Es un sistema amb el que els ciutadans podrien tindre el control, a part de l'accés lliure i universal a la Xarxa.

L'idea de la connexió sense fils es tan potent que algun espavilat esta intentant fer-ne un negoci, parlo d'en Martin Versavsky i de fon.es. Penseu que es el fundador de Jazztel i d'altres empreses punt com, vaja un especulador d'idees sobre tecnologia, un exponent de la "cultura del pelotazo". Les xarxes lliures ja existien abans que arribes aquest millonari per donar-nos lliçons sobre xarxes lliures.

Quan els periodistes parlen de tecnologia desgraciadament es nota. Es cert que la tecnologia no ens fa més lliures, però no hi ha res pitjor que la desinformació.

Sindicato Sindicat