Imprès des de Indymedia Barcelona : https://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : immigració
Els ‘check points’ policials contra la immigració a Barcelona
22 jun 2006
Els estrangers sense papers en regla expliquen la seva lluita quotidiana per evitar una sèrie de punts perillosos a les sortides de les estacions de metro, a Correus o en alguns llocs de Ciutat Vella

Les estacions del metro 'prohibides' pels ''sense papers http://www.eltriangle.info/ct/Cos/EdicioPortada:SegonaNoticiaPortada#10911
SERGI PICAZO - Barcelona

La ciutat de Barcelona té actualment 219.941 estrangers empadronats al cens municipal, és a dir, un 12% de la població. La capital catalana s’ha unit així al club de les grans ciutats multiculturals d’Europa, però encara es troba lluny dels percentatges aproximats de Viena (25%), Londres (30%) o Amsterdam (48%). Tot i això, les polítiques d’immigració són molt similars arreu del continent: en primer lloc, fomentar els mecanismes d’integració social i, de l’altra, ampliar les estratègies per acabar amb l’anomenada « immigració il·legal», a còpia de punts de control policials dintre de la mateixa ciutat, detencions al carrer segons el color de la pell i, acte seguit, constants amenaces d’expulsió cap al seu país d’origen.
Segons han denunciat darrerament algunes organitzacions de suport als col·lectius immigrats, els controls de la Brigada Provincial d’Estrangeria i Documentació s’han incrementat en els darrers mesos a Barcelona des de la fi del procés de regularització extraordinària.
Fins fa poc el carrer havia estat l’escenari habitual i únic de detencions i d’identificacions d’immigrants. Però ara, la policia espanyola ha ampliat el seu radi d’acció als transports públics i, sobretot, a les estacions de metro i de tren més cèntriques. La majoria d’immigrants coneixen, tot i que sempre de manera informal i sobre la base de rumors, quins són aquests punts negres per als sense papers. La policia, unes vegades de paisà però d’altres uniformada, apareix sovint als mateixos llocs. Quan repeteixen actuacions de manera quotidiana, ràpidament corre la veu entre les diferents comunitats d’immigrants que viuen a la ciutat o han de venir a treballar-hi.
El ghanès Atta Nimako, ara ja regularitzat i membre de la Casa del Treballador Africà, enumera algun dels indrets «perillosos» per als irregulars: «Sobretot passa en algunes estacions de trens de Cornellà i de Terrassa, però també al metro d’Arc de Triomf, de Plaça de Sants o de Fabra i Puig». I afegeix: «Jo m’hi he trobat amb ells, però per sort ara ja no haig de patir perquè he aconseguit tenir els papers en regla».
De la seva banda, l’advocat argentí Javier Bonomi, president de Fedelatina, comenta com sovint arriba gent a la seva associació per explicar on ha vist policia demanant papers a la gent: «Segons les nostres informacions, hi ha molts controls a les estacions de Renfe i de metro de la plaça de Catalunya o per la zona de l’Hospitalet. En aquest sentit, un dels llocs més típics és als passadissos de les estacions on hi ha correspondència amb altres línies». Però n’hi ha alguns exemples més.
Per al marroquí Aziz Baha, membre de l’ONG Cornellà sense Fronteres, el lloc més perillós de tots és l’Estació de Sants: «Allà sempre tens problemes, sobretot si ets xinès, pakistanès o àrab». Ell ja té els papers en regla, però tot just la setmana passada el van tornar a retenir a l’estació de Cornellà. « Segons la cara que tinguis o el color de la teva pell, t’aturen o no. Això és racisme», exclama amargament.
Tot plegat fa que, alguns llocs de la ciutat, estiguin absolutament prohibits i, com que la informació corre ràpidament, els immigrants eviten baixar en algunes estacions o recórrer trajectes desconeguts. Mentrestant, les unitats de policia fan la seva feina allà on tenen més facilitats i efectivitat: fer-ho en estacions de metro a les hores en què la gent va a la feina o en torna és el més còmode per a ells quan busquen sense papers. «Segons la cara que tens o el color de la teva pell, t’aturen o no. Això és racisme», denuncia Aziz Baha

Més informació al setmanari EL TRIANGLE
Mira també:
http://www.eltriangle.info/

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat